ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μυκήνες: Το βασίλειο των λεόντων πριν και μετά την καταστροφική πυρκαγιά-Αυτοψία από ψηλά!

Στις 30 Αυγούστου μεγάλη φωτιά που καίει κοντά στις Μυκήνες περνά και μέσα στον αρχαιολογικό χώρο, που προηγουμένως εκκενώθηκε. Μεγάλη πυροσβεστική δύναμη επίγεια και εναέρια έσπευσε στην περιοχή για την κατάσβεσή της. Οι εικόνες με τα καμένα κάνουν το γύρο του κόσμου, σοκάροντας. Το γεγονός ότι η φωτιά πέρασε μέσα στον αρχαιολογικό χώρο ξεσηκώνει πολιτική αντιπαράθεση, ιδιαίτερα μετά τις δηλώσεις της Υπουργού για “λίγο μαύρο στο χώμα που θα βλέπουν οι επισκέπτες”. Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, σε διαφορετικό μήκος κύματος, αμέσως μετά την αυτοψία που έκανε και ο ίδιος στο χώρο,χαρακτηρίζει την καμμένη γη από τη φωτιά “πολύ μεγαλύτερο τραύμα για την χώρα”, κάνοντας λόγο για εικόνα που εκθέτει τη χώρα μας διεθνώς, και επισημαίνοντας την ολιγωρία χρόνων, καθώς όπως δήλωσε, η μελέτη προστασίας του χώρου που υπήρχε από το 2006 παρέμενε ανενεργή, διαμηνύοντας ότι η Περιφέρεια θα αναλάβει την επικαιροποίησή της.

Σχεδόν δύο εβδομάδες μετά την καταστροφική πυρκαγιά στις Μυκήνες η ομάδα των Up Stories πραγματοποιεί αυτοψία στον χώρο από ψηλά, όπου αποκαλύπτεται όλο το τοπίο της καταστροφής, και το μαύρο τόσο γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο, όσο και μέσα σε αυτόν. Η ομάδα των up stories αντιπαραβάλλει τη σημερινή εικόνα που παρουσιάζει η περιοχή, με την κατάφυτη και καταπράσινη πριν την φωτιά. Το καταστροφικό έργο της φωτιάς είναι κάτι παραπάνω από εμφανές.


Οι περιοχές που επλήγησαν εντός του αρχαιολογικού χώρου σύμφωνα με το Υπουργείο Πολιτισμού είναι: Η Ανατολική Πτέρυγα του Ανακτόρου, οι Βόρειες Αποθήκες, η περιοχή του αρχαϊκού ναού στην κορυφή του λόφου, η άνω δυτική κλιτύς της Ακρόπολης, η ΝΔ Συνοικία και η περιοχή του Θρησκευτικού Κέντρου των Μυκηνών.

Μ.Π.

To Top