MESSINIA PLUS

Μπούζα: Ανάπλαση παραλιακού μετώπου μέχρι Κιτριές – Αλήθειες για την πορεία του έργου

Στη συνεδρίαση του Περιφ. Συμβουλίου Πελοποννήσου της 15-3-2023, ψηφίστηκε η Προγρ.Σύμβαση για την υλοποίηση της αναμενόμενης ανάπλασης του παραλιακού μετώπου της Μικράς Μαντίνειας μέχρι τις Κιτριές.
Πρόκειται για ένα έργο από το Πρόγραμμα Αντ.Τρίτσης , προϋπολογισμού 6.820.000 ευρώ και αφορά αναπλάσεις, φωτισμό , θέσεις στάθμευσης κλπ.
Η περιοχή από τη Μικρά Μαντίνεια μέχρι τις Κιτριές, με την αντιδιαβρωτική προστασία που υλοποιήθηκε από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και την Περιφ.Αρχή του Πέτρου Τατούλη, προστάτευσε την περιοχή και τους κατοίκους και βοήθησε στη λύση του προβλήματος της διάβρωσης που ταλάνιζε την πανέμορφη αυτή παραλιακή περιοχή «στολίδι» του Δήμου Καλαμάτας και του Δήμου Δυτικής Μάνης.
Στην αντιδιάβρωση στο κομμάτι Φιλοξένια – Μικρά Μαντίνεια, είχε αρνηθεί τότε η Δημοτική Αρχή του κ.Νίκα, να έχει φορέα υλοποίησης το έργο, την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Έτσι η Περιφέρεια, απεδέχθη το αίτημα και προχώρησε το έργο με φορέα υλοποίησης το Δήμο Καλαμάτας. Δυστυχώς όμως, λόγω αβλεψιών στην κατασκευή του σύνθετου και δύσκολου λιμενικού έργου, καθώς και βιασύνης να παραληφθεί το έργο από τον τότε Δήμαρχο προτού «δουλέψει» το έργο ως απαιτείται ιδίως για λιμενικά έργα, υπήρξε εκ νέου πρόβλημα. Έτσι, χρειάστηκε εκ νέου συμπληρωματική μελέτη για να προστατευθεί απόλυτα, όλο το παραλιακό αυτό μέτωπο.

Έχοντας φτάσει στο σήμερα και αφού προστατεύθηκε η περιοχή μέχρι τις Κιτριές , διαφάνηκε η ανάγκη αστικής αναζωογόνησης του παραλιακού αυτού μετώπου που ως ανέφερα, θα χρηματοδοτηθεί μέσω του Προγράμματος Αντ.Τρίτσης.
Όταν όμως κυριαρχεί ως είθισται από τον κ.Νίκα, η βιασύνη να φανεί δήθεν αποτελεσματικός, ενόψει και των αυτοδιοικητικών εκλογών του Οκτωβρίου, πολλά ζητήματα δεν βαίνουν καλώς.
Έτσι και στο έργο αυτό, η παράταξη του Πέτρου Τατούλη, έχοντας απόλυτη γνώση της κατάστασης και του έργου, με σοβαρότητα, χτύπησε το καμπανάκι για τις αδυναμίες και τα προσκόμματα που θα υπάρξουν στο έργο.
Βασικά η έγκριση της Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ των Δήμων Καλαμάτας, Δυτικής Μάνης και Περιφέρειας Πελοποννήσου, έτσι όπως ήρθε προς ψήφιση, με ελλιπή εισήγηση και αναπάντητα ερωτήματα, είχε μόνο επικοινωνιακό χαρακτήρα για να ακουστεί η δήθεν αποτελεσματικότητα της Περιφ.Αρχής του κ.Νίκα.
Αγνοούσαν πως τρέχει ταυτόχρονα εκτός της μελέτης αστικής ανάπλασης 2,5, χιλ. και άλλη μελέτη στην ίδια περιοχή , για την αντιδιαβρωτική προστασία 1,5 χιλ. και προϋπολογισμού 3.000.000 ευρώ , από την Αναπτυξιακή Μεσσηνίας. Καίτοι παρίστατο και ο Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Μεσσηνίας κ.Σαρδέλης, δεν το γνώριζε.
Δυστυχώς, το να έρχεται προς ψήφιση Προγρ. Σύμβαση για έργο, που δεν έχει λάβει τις απαραίτητες και πολύ δύσκολες αδειοδοτήσεις από καμία επιτροπή και φορέα, διότι είναι ιδιαιτέρως σύνθετο και απαιτητικό έργο, στο οποίο εμπλέκονται πολλές Υπηρεσίες πχ Κτηματική Υπηρεσία κλπ και ενώ δεν έχει ολοκληρωθεί και η έτερη μελέτη για την αντιδιαβρωτική προστασία, την οποία αγνοούσαν, δείχνει εκτός της προχειρότητας και την διογκούμενη ψηφοθηρική τάση της Περιφ.Αρχής του κ.Νίκα.
Αν συνυπολογιστεί και το ότι όπως ανέφερε ο κ.Τατούλης , το Πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης, έχει στερέψει από χρηματοδότηση, η υλοποίηση του έργου, παραπέμπεται στο μακρινό μέλλον.
Η Παράταξη της Νέας Πελοποννήσου, ψήφισε μεν θετικά αυτήν την Προγραμματική Σύμβαση, προσπάθησε δε, να ενημερώσει τα στελέχη της Περιφ.Αρχής για τις δυσκολίες, αφού το έργο εντάσσεται στην κατηγορία Α1, δηλ αυξημένης βαρύτητας και της ανάγκης υψηλής κατηγοριοποίησης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και ελεγκτικών αρχών, που καθιστούν την υλοποίηση ιδιαίτερα χρονοβόρα και προβληματική.

ΑΝΤΩΝΙΑ ΜΠΟΥΖΑ
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΕΣΥΠ
ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΝΕΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Μπούζα: Ανάπλαση παραλιακού μετώπου μέχρι Κιτριές – Αλήθειες για την πορεία του έργου
To Top