Υγεία

Μπέζος: Ανοίγει ο δρόμος για την πρόσληψη 25 νοσηλευτών

ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΕΟ ΤΡΟΠΟ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΣΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

“Όταν τα “δύσκολα” γίνονται απλά”, σχολιάζει ο διοικητής του Νοσοκομείου Καλαμάτας την ψήφιση χθες βράδυ της τροπολογίας του Υπουργείου Υγείας, με την οποία απλοποιούνται οι διαδικασίες για προσλήψεις επικουρικού προσωπικού σε Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας. Παράλληλα, ο Γιώργος Μπέζος δηλώνει ότι τώρα ανοίγει ο δρόμος για την πρόσληψη στο Νοσοκομείο Καλαμάτας 25 νοσηλευτών και παραϊατρικού προσωπικού. Στην ανάρτησή του για το θέμα ο Διοικητής του Νοσοκομείου Καλαμάτας αναφέρει τα εξής:

“ΜΠΡΑΒΟ! ΟΤΑΝ ΤΑ “ΔΥΣΚΟΛΑ” ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΠΛΑ!
Χθες το βράδυ στη Βουλή των Ελλήνων με τροπολογία που κατέθεσε η ηγεσία του Υπ. Υγείας ψηφίστηκε ο νέος τρόπος πρόσληψης του λοιπού επικουρικού προσωπικού (νοσηλευτικού, παραιατρικού κπλ) με σύμβαση ορισμένου χρόνου για τα Νοσοκομεία και Κ.Υ. Ένα σύστημα πρόσληψης που απλοποιεί, επιταχύνει και μάλιστα με διαφανή τρόπο την διαδικασία. Για μας πια-στο Νοσοκομείο Καλαμάτας- ανοίγει ο δρόμος για την πρόσληψη 25 ατόμων (20 νοσηλευτών και 5 παραιατρικό). Για ακόμη μια φορά λέμε ότι εάν θέλουν, όλα οι άνθρωποι τα κάνουν!!!”

Αναλυτικά, όσα ανέφερε στη Βουλή ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης:

“Αυτό που επιχειρούμε με αυτήν την τροπολογία είναι να τροποποιήσουμε και να απλοποιήσουμε τον τρόπο πρόσληψης του επικουρικού προσωπικού, πλην ιατρών, στα νοσοκομεία της χώρας και σε εποπτευόμενους φορείς του Υπουργείου Υγείας, όπως είναι το ΕΚΑΒ, ο ΕΟΠΥΥ, το ΕΚΕΑ, ο ΕΟΦ, το Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», και το Νοσοκομείο Σαντορίνης ΑΕΜΥ.

Τι κάνουμε με αυτήν την τροπολογία; Απλοποιούμε μια διαδικασία, πάντα στα όρια των πιστώσεων και του προϋπολογισμού που έχει κάθε νοσοκομείο από τους ίδιους του πόρους, όπως συμβαίνει και σήμερα. Διότι όπως ξέρετε, για το επικουρικό προσωπικό, είτε είναι γιατροί είτε είναι λοιπό προσωπικό, προκηρύσσονται οι θέσεις και μέχρι σήμερα αμείβονται από τα ίδια έσοδα του νοσοκομείου, δηλαδή από τα νοσήλια που εισπράττει από τον ΕΟΠΥΥ ή από ίδια έσοδα που έχει από κληροδοτήματα, ενοίκια, δωρεές, απογευματινά ιατρεία κτλ..

Υπάρχει μια πολύ μεγάλη γραφειοκρατική διαδικασία, προκειμένου να προκηρυχθούν θέσεις που καλύπτουν άμεσες ανάγκες.
Αυτό στους γιατρούς το έχουμε λύσει. Υπάρχει δηλαδή κατάλογος που τηρείται στις υγειονομικές περιφέρειες ανά ειδικότητα που δηλώνουν οι γιατροί ότι ενδιαφέρονται να πάνε για να καταλάβουν θέση επικουρικού προσωπικού. Κάθε νοσοκομείο που έχει χρήματα από τον προϋπολογισμό του ζητάει να προσλάβει κάποιες ειδικότητες γιατρών.
Από τον κατάλογο που τηρείται με συγκεκριμένη σειρά με βάση την ημερομηνία που έκανε τη δήλωση ο γιατρός γίνεται αυτή η πρόσληψη.

Στο επικουρικό προσωπικό πρέπει να εκδοθεί ΠΥΣ. Πρέπει να γίνει μια ολόκληρη διαδικασία η οποία κρατάει πάρα πολύ καιρό και δυσκολεύει πολύ τα νοσοκομεία, την κάλυψη των άμεσων αναγκών. Αυτός ήταν κι ένας από τους λόγους που αναγκαστήκαμε πριν από δύο χρόνια τις θέσεις των ΜΕΘ να τις προκηρύξουμε μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ, οι οποίες τελειώνουν τώρα. Θέλουμε να καλύψουμε αυτό το κενό, γιατί παρά τις προσλήψεις οι οποίες έχουν γίνει σε μόνιμο προσωπικό, συνεχίζουν να υπάρχουν κενά.
Τι κάνουμε, λοιπόν, τώρα;

Δημιουργούμε σε κάθε ΥΠΕ κατάλογο προσωπικού ανά κατηγορία -νοσηλευτικό, παραϊατρικό ή άλλες ειδικότητες- και κάθε νοσοκομείο στα όρια των πιστώσεων και του προϋπολογισμού του, όπως και μέχρι τώρα, που έχει αφενός τη δυνατότητα να προσλάβει και αφετέρου την αναγκαιότητα να προσλάβει επικουρικό προσωπικό σε κάποιες θέσεις, παίρνει από αυτόν τον κατάλογο.
Αυτός, όμως, δεν είναι κατάλογος που φτιάχνεται με βάση την ημερομηνία της αιτήσεως, αλλά είναι κατάλογος που φτιάχνεται με μοριοδότηση με βάση τα κριτήρια του ΑΣΕΠ, γι’ αυτό περιγράφεται και μια διαδικασία του πώς γίνεται αυτό το πράγμα.
Βέβαια όλη η διαδικασία και ο έλεγχος της ορθής μοριοδότησης του καταλόγου γίνεται από το ΑΣΕΠ και υπάρχει η δυνατότητα ένστασης και εάν υπάρξει απόφαση του ΑΣΕΠ διαφορετική από αυτή της ΥΠΕ, είναι άμεσα εκτελεστή η απόφασή του.

Αυτό δίνει τη δυνατότητα να καλυφθούν πάρα πολλά πράγματα και εποχιακά και γενικότερα. Δηλαδή έχεις σε κάποια νοσοκομεία δύο νοσηλεύτριες οι οποίες παίρνουν άδεια λόγω εγκυμοσύνης ή ανατροφής τέκνου. Αυτό πρακτικά μπορεί να αποδιοργανώσει τοπικά τη λειτουργία μιας κλινικής ή μιας μονάδας. Στο βαθμό που το νοσοκομείο έχει χρήματα, έχει τη δυνατότητα για το χρονικό διάστημα που θα λείπει η μόνιμη εργαζόμενη, να καλύψει το κενό αυτό από τον κατάλογο της ΥΠΕ. Αυτή είναι η ουσία αυτής της τροπολογίας, που συνυπογράφεται βέβαια από όλους τους συναρμόδιους Υπουργούς”.

Μπέζος: Ανοίγει ο δρόμος για την πρόσληψη 25 νοσηλευτών

Δημοφιλέστερα

To Top