ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μπελόγιαννης: “Γίνονται ανελλιπώς έλεγχοι στην ποιότητα του νερού-Η περιοχή είναι γεωλογικά ακατάλληλη”

Τη δική του μαρτυρία και εμπειρία για το τι συνέβη με το πρόβλημα στη δεξαμενή Πηδήματος και πως αντιμετωπίστηκε κατέθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, ο τεχνικός  προϊστάμενος του Συνδέσμου Ύδρευσης, Γιώργος Μπελόγιαννης.

Τα κύρια σημεία της παρέμβασής του:

Αναφερόμενος στο θέμα της ποιότητας του νερού, μετά και το πρόβλημα που παρουσιάστηκε στην υδροδότηση της πόλης, και την παραφιλολογία που αναπτύχθηκε για την καταλληλότητά του, ο ίδιος υπεραμύνθηκε της καθαρότητας του νερού της Καλαμάτας, επισημαίνοντας ότι "το νερό της βρύσης είναι πολύ καθαρότερο από αυτό το εμφιαλωμένο", είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας τους υποχρεωτικούς ελέγχους που γίνονται ανελλιπώς μια φορά το μήνα, από τα "Αναλυτικά Εργαστήρια Αθηνών", και πιστοποιούν την καταλληλότητά του. "Είναι σοβαρή υπηρεσία ο Σύνδεσμος Ύδρευσης, όχι όπως παρουσιάζεται εδώ", συμπλήρωσε.

"Δεν αργήσαμε να αντιδράσουμε. Δεν είναι ακατάλληλος ο δρόμος. Ακατάλληλη είναι η περιοχή. Γεωλογικά η περιοχή είναι ακατάλληλη και πρέπει να φύγουμε από εκεί. Το 1936 δεν είχαν ούτε το σεισμό του '86 ούτε τις πλημμύρες του 2016. Από αυτά φτάσαμε σε αυτά τα χάλια...", είπε σε άλλο σημείο της παρέμβασής του.

Στη συνέχεια έδωσε ένα αναλυτικό χρονικό για το τι συνέβη, όπως είπε χαρακτηριστικά, ο ίδιος ειδοποιήθηκε στο κινητό του ότι στις 08.45 η δεξαμενή απώλεσε τη στάθμη της μέσα σε 5 λεπτά. "Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι η δεξαμενή είχε στον πυθμένα της 4,30 μέτρα βαθύ πηγάδι! Η σπηλαίωση ήταν ξαφνική. Τη δεξαμενή την έχει επηρεάσει ο σεισμός του 1986, όπως και τη δεξαμενή του Κάστρου. Στην κατάρρευση την οδήγησε η πλημμύρα του 2016, που έκανε ζημιά χωρίς να είναι εμφανής. ...Ακριβώς πάνω από τη δεξαμενή στο ύψωμα υπάρχουν 3-4 καταβόθρες. Η πλευρά που υποχώρησε γειτνιάζει με το σημείο που είναι οι καταβόθρες. Κάτω από τα θεμέλιά της. Ήρθε ο σεισμός πριν 10 μέρες, που ίσως συντέλεσε και αυτός. Μπορεί να έχει γίνει καθίζηση του εδάφους".

"Ως Σύνδεσμος συνδέσαμε σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα το νερό".

Για το δρόμο πρόσβασης είπε: "Κάθε φορά τον φτιάχνουμε και έρχεται ο χείμαρρος-έχει καταρράκτη-και παίρνει τον δρόμο. Το 2016 έγινε γεωλογική μεταβολή του χώρου. Ένα βουνό εξαφανίστηκε και έγινε ρέμα και εμφανίστηκαν κοτρώνες μεγάλες".

Αναφορικά με το πρόσφατο έγγραφο, πριν 2 μήνες, που συνέταξε, δήλωσε ότι έγινε μετά από οδηγίες του προέδρου του Συνδέσμου, καθώς "απωλέσαμε τα χρήματά μας στον Σύνδεσμο-1,5 εκατ. ευρώ, οπότε έγινε γιατί χρειαζόμαστε χρήματα".

Ερωτηθείς για τις τεχνικές παρεμβάσεις που έγιναν το 2015 στη δεξαμενή είπε: "Η δεξαμενή με τις τσιμεντοενέσεις αποκατέστησε τις διαρροές κατά 90-95%. Κάποιες μικρές παρέμειναν". Η καταπόνηση οφείλεται στο διαφορετικό είδος αγωγών (Φ300, Φ600) και στη διαφορετική τους κατεύθυνση. Τέλος, υποστήριξε ότι η εξισωτική δεξαμενή πρέπει να μπει σε άλλο σημείο, και πως οι μηχανικοί και οι γεωλόγοι θα αποφανθούν σχετικά.

Για τη λύση που δόθηκε: "Η σύνδεση που έγινε, αγωγού με αγωγό, ήταν η πιο ενδεδειγμένη. Η υδροδότηση έχει αποκατασταθεί πλήρως".

Χαρακτήρισε την αρχική χάραξη του Φ800 ως "μη υλοποιήσιμη μελέτη" γιατί περνούσε από την Αθηνών, και ο ίδιος όπως είπε είχε εκφράσει τη διαφωνία του. Τάχθηκε και κατά ενός πολύ μεγάλου αγωγού μεταφοράς νερού, υποστηρίζοντας ότι "τα αναπτυγμένα κράτη δουλεύουν με δίδυμους αγωγούς".

Δημοφιλέστερα

To Top