Ο Αντιδήμαρχος Καλαμάτας και υποψήφιος με την “Δημιουργική Πρωτοβουλία” με υποψήφιο Δήμαρχο τον Θανάση Βασιλόπουλο, Νίκος Μπασακίδης, που είχε μεγάλη συνεισφορά στην προετοιμασία και την υλοποίηση του στόχου, απαντά σε σημαντικά ερωτήματα για την μεγάλη κατάκτηση της πόλης:
Επενδύοντας στη Γνώση και την Καινοτομία, η Καλαμάτα υπέβαλε το κλιματικό της συμβόλαιο προς την Ε.Ε, ως μέλος της Αποστολής του δικτύου των 100 Ευρωπαϊκών πόλεων, που έχει ως στόχο την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας, μέχρι το 2030.
- Τί είναι η Αποστολή των Πόλεων
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, δημιούργησε μέσα από μια ανταγωνιστική διαδικασία, ένα δίκτυο 100 Ευρωπαϊκών πόλεων, την «Αποστολή των Πόλεων», για την εφαρμογή πολιτικών, που θα επιταχύνουν την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας, μέχρι το 2030. Πολιτικές, καλές πρακτικές των οποίων θα εφαρμοστούν και στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές πόλεις, ώστε να επιτευχθούν μέχρι το 2050, οι στόχοι της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.
- Γιατί η Καλαμάτα συμμετέχει στην Αποστολή ;
Στην Καλαμάτα, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, τα τελευταία χρόνια είναι εμφανείς. Τους ήπιους χειμώνες και τα δροσερά καλοκαίρια, διαδέχθηκαν οι ραγδαίες βροχοπτώσεις, οι πλημμύρες, οι άνεμοι μεγάλης έντασης, η διάβρωση των ακτών, οι παρατεταμένοι καύσωνες και η ξηρασία. Φαινόμενα που προειδοποιούν και επιτάσσουν την αλλαγή της ανθρώπινης συμπεριφοράς και τον επαναπροσδιορισμό του παραγωγικού προτύπου.
Η Καλαμάτα εξέφρασε τη φιλοδοξία της να συμμετάσχει στην Αποστολή των Πόλεων, ώστε να προετοιμαστεί με ένα συστημικό τρόπο, για τις αλλαγές που θα επιφέρουν οι πολιτικές για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.
- Ποιοι είναι οι στόχοι που έχει θέσει.
Με τη συμμετοχή της στο δίκτυο, η πόλη συμμετέχει στις εξελίξεις και γίνεται μέλος μιας μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας, μέσα στην οποία θα αναπτυχθούν συνεργασίες, σε επιστημονικό και οικονομικό επίπεδο.
Είναι ευκαιρία αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες, να επιλυθούν χρόνια προβλήματα, όπως η κινητικότητα με λιγότερα αυτοκίνητα στο Κέντρο της πόλης και την Παραλία, η ανάκτηση του παράκτιου μετώπου, η αναζωογόνηση αστικών περιοχών στις γειτονιές και η διασύνδεση αυτών με πεζοδρόμους και ποδηλατοδρόμους, έτσι ώστε η Καλαμάτα να είναι «Πόλη να ζεις».
Κρίσιμο σημείο είναι η μείωση του ενεργειακού κόστους, νοικοκυριών και επιχειρήσεων, που θα επιτευχθεί με δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας στις κατοικίες και στις μονάδες του παραγωγικού τομέα, καθώς και με δράσεις παραγωγής πράσινης ενέργειας, αξιοποιώντας το πλούσιο ηλιακό δυναμικό της περιοχής, το γεωθερμικό φορτίο, τη βιομάζα και το πράσινο υδρογόνο από το θαλασσινό νερό.
Στόχος είναι η Καλαμάτα, να γίνει ενεργειακά αυτάρκης διαχειριζόμενη με ψηφιακές εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης και επεξεργασίας δεδομένων μεγάλου όγκου, την ενέργεια που διατίθενται είτε μέσω των φωτοβολταϊκών συστημάτων είτε μέσω του δικτύου παροχής βιοκαυσίμων (φυσικό αέριο, βιομεθάνιο, υδρογόνο).
- Πως θα υλοποιηθούν οι στόχοι ;
Το περιεχόμενο των δράσεων του κλιματικού συμβολαίου, προέκυψε μέσα από μια ευρεία συμμετοχική διαδικασία, όπου με επικεφαλής το Δήμο Καλαμάτας, φορείς της πόλης, Πανεπιστημιακοί, εκπρόσωποι ιδιωτικών οικονομικών φορέων, αλλά και μέλη της Κοινωνίας των Πολιτών, εξέφρασαν τις απόψεις και τις προτάσεις τους.
Βασικά εργαλεία για την προσπάθεια, είναι το πνευματικό κεφάλαιο της πόλης, με τη συσσωρευμένη εμπειρία ετών στην αντιμετώπιση κρίσεων (π.χ σεισμοί 1986) ιδρύοντας παράλληλα δομές, όπως το Παρατηρητήριο Κλιματικής Αλλαγής, το Κέντρο Καινοτομίας και το Ερευνητικό Ινστιτούτο Ενέργειας, που θα καταστήσουν την Καλαμάτα, ένα ανοικτό εργαστήρι Γνώσης και Καινοτομίας, κινητοποιώντας επιστημονικό δυναμικό και προσελκύοντας επενδύσεις. Δίνοντας ευκαιρίες και στοχεύοντας στην επιστροφή των παιδιών μας στον τόπο τους.
- Ποια θα είναι τα οφέλη των πολιτών ;
Κάθε μέλος της Αποστολής, μετά την έγκριση του κλιματικού συμβολαίου, θα λάβει ένα είδος πιστοποίησης, για την ικανότητα της να επιτύχει τους στόχους της, το Mission Label, με τη χρήση του οποίου θα λαμβάνονται χρηματοδοτήσεις κατά προτεραιότητα και θα διευκολύνονται οι ιδιωτικές επενδύσεις.
Κοινός παρονομαστής για όλους, είναι η ποιότητα ζωής που δημιουργείται, από τη μείωση των ρύπων και των θορύβων, τη μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης και της δυνατότητας μετακινήσεων με μέσα φιλικών προς το περιβάλλον, σε όλους τους χώρους.
Δημιουργείται το περιβάλλον, ώστε να γίνουν επενδύσεις στον τομέα των υπηρεσιών, της ενέργειας και της κινητικότητας, να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και οι εργαζόμενοι να προσαρμοστούν πιο γρήγορα στις νέες δεξιότητες που απαιτούν ο πράσινος και ψηφιακός μετασχηματισμός των πόλεων.
Δίνεται η δυνατότητα στα νοικοκυριά, να αναβαθμίσουν την κατοικία τους, ώστε εκτός από το οικονομικό όφελος λόγω μείωσης των ενεργειακών τους αναγκών, να διαμορφώσουν ένα υψηλότερο βιοτικό επίπεδο, με συνθήκες ασφάλειας, υγιεινής και άνεσης.
Διαμορφώνεται ένα περιβάλλον για όλους, που προτρέπει για αλλαγή στις καθημερινές συνήθειες των πολιτών, με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και την εξοικονόμηση φυσικών πόρων.
- Ποιος είναι ο δικό σας ρόλος στις διαδικασίες σύνταξης του κλιματικού συμβολαίου ;
Ο Δήμαρχος Καλαμάτας για την προετοιμασία τόσο της αρχικής αίτησης, για ένταξη στο δίκτυο της Αποστολής των Πόλεων, όσο και για τη σύνταξη του περιεχομένου του Κλιματικού Συμβολαίου, συγκρότησε την Ομάδα Μετάβασης για την Κλιματική Ουδετερότητα, με επικεφαλής τον ίδιο και στην οποία συμμετέχουν στελέχη του Δήμου, εκπρόσωποι φορέων και επαγγελματικών ομάδων της πόλης, στελέχη επιχειρήσεων, πανεπιστημιακοί και εξωτερικοί συνεργάτες.
Η ομάδα μετάβασης, είχε αρχικά ως αποστολή την υλοποίηση ανοικτών εργαστηρίων, ώστε να συν-διαμορφωθεί με τους φορείς της πόλης και της κοινωνίας των πολιτών, το πλαίσιο των πολιτικών για την επίτευξη του στόχου της κλιματικής ουδετερότητας, ενώ στη συνέχεια δημιουργήθηκαν θεματικές ομάδες έργου που με την υποστήριξη εξωτερικών συνεργατών, από τα πανεπιστήμια ή την αγορά, τεκμηρίωσαν με τρόπο επιστημονικό το περιεχόμενο του κλιματικού συμβολαίου.
Από τα πρώτα βήματα της διετούς αυτής προετοιμασίας, είχα ορισθεί από το Δήμαρχο Καλαμάτας, ως συντονιστής.
- Η Καλαμάτα πως θα ωφεληθεί μακροχρόνια ;
Η Καλαμάτα με τη συμμετοχή της στην Αποστολή των Πόλεων, γίνεται τμήμα ενός ευρωπαϊκού χάρτη μεγάλης κινητικότητας ιδεών και κεφαλαίων, για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.
Γίνεται μια πόλη εξωστρεφής που σε συνδυασμό με το φυσικό της πλούτο, γίνεται ελκυστική στους επισκέπτες.
Συμμετέχει στις εξελίξεις.