ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μπαράζ με τηλεφωνικές απάτες στη Μεσσηνία-Παριστάνουν γιατρούς του Νοσοκομείου Καλαμάτας και ζητούν χρήματα για δήθεν τραυματισμούς συγγενών

Αρκετά περιστατικά τηλεφωνικής εξαπάτησης ανυποψίαστων ατόμων έχουν προκύψει τις τελευταίες ημέρες στη Μεσσηνία.

Όπως μάς κατήγγειλαν στο MessiniaLive, σήμερα το πρωί άγνωστοι επιχείρησαν να εξαπατήσουν ηλικιωμένη, προσποιούμενοι γιατρούς του Νοσοκομείου Καλαμάτας και ισχυριζόμενοι πως η κόρη της έπεσε θύμα τροχαίου και βρίσκεται σοβαρά τραυματισμένη στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, συμπληρώνοντας πως θα χρειαστεί να δοθούν χρήματα από το χειρουργείο. Η ηλικιωμένη σε κατάσταση σοκ προσπαθούσε να καταλάβει τι ακριβώς είχε συμβεί στο παιδί της, όσο οι επιτήδειοι επέμεναν πως έπρεπε να χειρουργηθεί άμεσα και χρειάζονταν χρήματα.

Το τηλεφώνημα έγινε απο απόκρυψη, σε σταθερό τηλέφωνο οικίας, με την ηλικιωμένη να σοκάρεται και να ζητά επίμονα να μιλήσει με την κόρη της. Και εδώ η απάντηση ήταν έτοιμη, “η κορη της ήταν πολυτραυματίας και αδυνατούσε να μιλήσει”. Ευτυχώς, η ηλικιωμένη ειδοποίησε συγγενείς της και διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο για απάτη.

Και άλλα περιστατικά στη Μεσσηνία τις τελευταίες μέρες

Παρόμοια περιστατικά έχουν συμβεί τις τελευταίες μέρες και σε άλλους πολίτες  που έχουν δεχθεί ανάλογα τηλεφωνήματα. Οι επιτήδειοι απευθύνονται κυρίως σε ηλικιωμένους. Από την Αστυνομία επισημαίνεται στους πολίτες να είναι υποψιασμένοι, καθώς κανείς “γιατρός” δεν τηλεφωνεί σε σπίτια να ζητάει χρήματα για επεμβάσεις.

Τι συμβουλεύει η Αστυνομία

Για τον λόγο αυτό, η Ελληνική Αστυνομία συμβουλεύει:

Ειδικές συμβουλές για αποφυγή εξαπάτησης πολιτών
Με αφορμή περιστατικά εξαπάτησης πολιτών, σε διάφορες περιοχές της χώρας, από επιτήδειους που προσεγγίζουν κυρίως άτομα τρίτης ηλικίας και με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα τους αποσπούν χρηματικά ποσά, η Ελληνική Αστυνομία συνιστά:

-Να μην πείθεστε εύκολα από άτομα, τα οποία σας “πλησιάζουν” ως γνωστοί συγγενικών – φιλικών προσώπων.
-Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε άγνωστα άτομα που επιχειρούν με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα να εισέλθουν στην οικία σας.
-Στην περίπτωση αυτή, να προσέχετε τα προσωπικά σας αντικείμενα, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αφαίρεσής τους με τη μέθοδο της απασχόλησης.
Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού – φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο).Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.).
Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό-συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι.
-Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να παραδώσετε χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί-συγγενείς σας.
-Να μην δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού.
-Να μην πείθεσθε εύκολα σε ευκαιριακές αγορές προϊόντων που σας προτείνουν άγνωστα άτομα, ιδιαίτερα δε δίχως να δείτε πρώτα τα προϊόντα αυτά.
-Να μην πείθεστε από άγνωστους, οι οποίοι εμφανίζονται ως υπάλληλοι Δημόσιας Υπηρεσίας ή άλλου φορέα για την επιδιόρθωση κάποιου τεχνικού προβλήματος, εάν δεν τους έχετε εσείς προηγουμένως καλέσει.
-Να μην πείθεστε όταν άγνωστοι σας ζητούν να καταβάλλετε χρήματα για οφειλές γνωστών ή συγγενικών προσώπων σε δημόσιες υπηρεσίες ή σε καταστήματα-εταιρείες για αγορά αγαθών-προσφορά υπηρεσιών.
Επισημαίνεται ότι από νοσοκομεία ή από δημόσιες υπηρεσίες δεν χρησιμοποιείται η πρακτική υπάλληλοί τους να μεταβαίνουν σε οικίες ή σε δημόσιους χώρους και να ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν.
-Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).
-Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά των δραστών, καθώς και τα οχήματα με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών αρχών.
-Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.

Μπαράζ με τηλεφωνικές απάτες στη Μεσσηνία-Παριστάνουν γιατρούς του Νοσοκομείου Καλαμάτας και ζητούν χρήματα για δήθεν τραυματισμούς συγγενών
To Top