ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το “μπαλάκι” στο Δήμο Καλαμάτας για την αξιοποίηση του Στρατοπέδου-Τι απάντησε ο Υπουργός στον Χαρίτση

Κοστολογημένη μελέτη από τον Δήμο Καλαμάτας ζητά το Υπουργείο

ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: “Το Στρατόπεδο σήμερα υπολειτουργεί-Θα μπορούσε να βρεθεί η φόρμουλα και να αξιοποιηθεί το μεγαλύτερο μέρος του-Απαιτείται συγκεκριμένη και κοστολογημένη μελέτη αξιοποίησης-Δεν έχω  μέχρι σήμερα επίσημη πρόταση αξιοποίησης από κανένα φορέα”-“Σε δύο χρόνια έτοιμο το Διεθνές Εκπαιδευτικό Κέντρο Καλαμάτας-Ξεκινούν οι εργασίες το καλοκαίρι”

ΧΑΡΙΤΣΗΣ: “Ανοίγει σήμερα ένας δρόμος να προχωρήσουμε μπροστά”

«Στην αυτοδιοίκηση, σύμφωνα με τον ΥΠΕΘΑ, η πρωτοβουλία για την αξιοποίηση του στρατοπέδου της Καλαμάτας»

Συζητήθηκε σήμερα στη Βουλή η Επίκαιρη Κοινοβουλευτική Ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής Μεσσηνίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Χαρίτσης προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο και αφορούσε την βούληση του ΥΠΕΘΑ για την περαιτέρω αξιοποίηση του στρατοπέδου Καλαμάτας.

Ο Αλ. Χαρίτσης στην εισήγησή του επεσήμανε ότι «η λειτουργία του Στρατοπέδου «Παπαφλέσσα» της Καλαμάτας έχει απασχολήσει την στρατιωτική και πολιτική ηγεσία τα τελευταία 20 χρόνια, με συνεχείς και συχνά αντικρουόμενες αποφάσεις. Το 2018, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης στρατοπέδων και στρατιωτικών υπηρεσιών του νομού Μεσσηνίας και υπό το πρίσμα των γνωματεύσεων του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου, αποφασίστηκε η παύση λειτουργίας του. Η απόφαση αυτή συνάντησε σφοδρές αντιδράσεις από την τότε αντιπολίτευση. Η πραγματικότητα όμως δικαίωσε την απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ καθώς η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας συνεχίζει τον σχεδιασμό του 2018 σχετικά με την αναδιοργάνωση των στρατοπέδων».

«Για το μείζον ζήτημα όμως της αξιοποίησης της έκτασης του στρατοπέδου» συνέχισε ο Τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, «δεν έχει υπάρξει κάποια σαφής τοποθέτηση εκ μέρους του ΥΠΕΘΑ εδώ και 3 χρόνια». Ο κ. Χαρίτσης «επισήμανε ότι πρόκειται για έναν πολύ σημαντικό χώρο σε κομβικό σημείο της πόλης που καλύπτει συνολική έκταση 220 στρεμμάτων», επισημαίνοντας στον ΥΠΕΘΑ ότι «η αξιοποίηση του προς το όφελος της τοπικής κοινωνίας αποτελεί τα τελευταία χρόνια, διαρκές αίτημα συλλογικών και αυτοδιοικητικών φορέων της Καλαμάτας».

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας στην απάντηση του χαρακτήρισε το στρατόπεδο «εν μέρει λειτουργικό, εφ όσον έχει μεν αποφασισθεί η παύση της λειτουργίας του, αλλά λόγω της  παρουσίας σε αυτό της 77 Μ.Ε. το στρατόπεδο δεν έχει αποδεσμευθεί προς αξιοποίηση».

Επισήμανε ωστόσο ότι «εφ’ όσον κατατεθεί επίσημο και κοστολογημένο αίτημα αξιοποίησης του από τους αυτοδιοικητικούς φορείς, αυτή θα εξετασθεί από την Στρατιωτική Υπηρεσία και θα αποφανθεί περί της χρήσης του, ώστε να βρεθεί η φόρμουλα και το μεγαλύτερο μέρος του να αποδεσμευθεί και να αξιοποιηθεί προς όφελος της τοπικής κοινωνίας».

Ο Αλ. Χαρίτσης στη δευτερολογία του εκτίμησε ότι με τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης και την απάντηση του Υπουργού «ανοίγει σήμερα ένας δρόμος για να προχωρήσουμε μπροστά». Τόνισε όμως ότι «πρέπει οι ιδέες και οι προτάσεις να μπορούν να μετατραπούν σε ρεαλιστικό επιχειρησιακό σχέδιο».

«Με την πρωτοβουλία της αυτοδιοίκησης και τη συνεργασία όλων των φορέων της πόλης, πρέπει να κατατεθεί  συγκεκριμένη και κοστολογημένη πρόταση ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να μην παραμένουν «βαλτωμένοι» και αναξιοποίητοι σημαντικοί ελεύθεροι χώροι, που μπορούν να συνεισφέρουν με θετικό αποτύπωμα στην ποιότητα ζωής των πολιτών και στην τοπική ανάπτυξη», κατέληξε ο κ. Χαρίτσης.

To Top