ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μουσείο επεξεργασίας ελαιολάδου-ελιάς και σύγχρονο ξενώνα στο κληροδότημα Παναγιώταρου προτείνει ο Μάκαρης

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ “ΑΝΟΙΧΤΟΣ ΔΗΜΟΣ-ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ” ΜΑΝΩΛΗΣ ΜΑΚΑΡΗΣ

ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΟΥ: Αναπτυξιακή ευκαιρία για τους κατοίκους της Μικρής Μαντίνειας και γενικότερα του Δήμου Καλαμάτας
Το κληροδότημα Παναγιώταρου, στην Τ.Κ. Μικρής Μαντίνειας, αποτελεί μια εξαιρετική, αναπτυξιακή ευκαιρία, πρωτίστως για τους κατοίκους της περιοχής, και γενικότερα του Δήμου Καλαμάτας. Δυστυχώς, η δημοτική αρχή αντιμετωπίζει το κληροδότημα με χαρακτηριστική προχειρότητα, ακολουθώντας μια fast track διαδικασία και χωρίς να έχει προηγηθεί διαβούλευση με την τοπική κοινωνία, ως όφειλε, άλλωστε, αναλόγως της σπουδαιότητας του εν λόγω κληροδοτήματος.

Το κληροδότημα Παναγιώταρου στην Μικρή Μαντίνεια απαρτίζεται από ένα σύμπλεγμα κτηρίων που βρίσκονται σε ένα σημείο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, με πηγές που σχηματίζουν λίμνη και ποτάμι που εκβάλλει στη παραλία, με αρκετές δυνατότητες ανάδειξης και αξιοποίησης, πάντα προς όφελος της τοπικής κοινωνίας. Ειδικότερα: Η μετατροπή του βιομηχανικού κτηρίου σε μουσείο επεξεργασίας ελιάς – ελαιολάδου με την παλιά χρήση υδροκίνησης, όπως αρχικά λειτούργησε, αξιοποιώντας και τον παρακείμενο ελαιώνα που εντάσσεται στο κληροδότημα, παράλληλα με την ανακήρυξη περιβαλλοντολογικού πάρκου και πεζοπορικής διαδρομής. Αντίστοιχες δράσεις έχουν υλοποιηθεί με μεγάλη επιτυχία στη Δημητσάνα Αρκαδίας με το μουσείο υδροκίνησης, και στο Δήμο Σπάρτης με το μουσείο ελιάς και ελαιολάδου.
Ταυτόχρονα, στο έτερο κτήριο του κληροδοτήματος, που χρησίμευσε στο παρελθόν ως οίκος ευγηρίας, πράγματι, δύναται να λειτουργήσει ως σύγχρονος ξενώνας και σημείο προσέλκυσης επισκεπτών καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου”.

Μουσείο επεξεργασίας ελαιολάδου-ελιάς και σύγχρονο ξενώνα στο κληροδότημα Παναγιώταρου προτείνει ο Μάκαρης
To Top