Εικαστικά

“Μοριάς ’21”: Γκράφιτι από τη Σχολή Καλών Τεχνών στον τοίχο του Γυμνασίου Φιλιατρών

Ο Δήμος Τριφυλίας συμμετέχει μαζί με άλλους εμβληματικούς Δήμους, στο Πρόγραμμα «ΜΟΡΙΑΣ ‘21»
Πρόκειται, για (21) θεματικές διαδρομές στην Πελοπόννησο, τον τόπο όπου εδραιώθηκε ο Αγώνας για την Ανεξαρτησία, εμπνευσμένες από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, καθώς επίσης βιωματικές και εικονικές δράσεις.
Μια πρωτοβουλία, που αναπτύσσει το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, η ΤΕΜΕΣ Α.Ε. και η Costa Navarino, με αφορμή την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.
Στις δράσεις του Προγράμματος, περιλαμβάνονται σύγχρονες δημόσιες τοιχογραφίες, που η θεματολογία τους αφορά στην τοπική ιστορία, του κάθε Δήμου.

Έτσι, λοιπόν…«Η τέχνη συναντά την ιστορία», στον δυτικό τοίχο του Γυμνασίου Φιλιατρών.
Εκεί, όπου «φιλοξενείται» μια σύγχρονη τοιχογραφία, που δημιούργησαν εικαστικοί καλλιτέχνες, υπό την επίβλεψη και την κατεύθυνση της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, (Graffiti).

Θέμα της, ο Έλληνας κληρικός, ιστορικός, πολιτικός και αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, όπως και πρωταγωνιστής του Αγώνα, στην Τριφυλία, Αμβρόσιος Φραντζής.
Εικαστική επιμελήτρια του έργου είναι η Καθηγήτρια της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, κ. Ερατώ Χατζησάββα και δημιουργοί οι εξαιρετικοί εικαστικοί καλλιτέχνες, κ. Θανάσης, Δημήτρης και Μπάμπης Κρέτσης.


“Ευχαριστούμε, από καρδιάς, όλους όσοι συνετέλεσαν στη δημιουργία αυτής της εικαστικής δημιουργίας.
Επίσης, το Διευθυντή, το εκπαιδευτικό προσωπικό και τους μαθητές του Γυμνασίου Φιλιατρών.
Είμαστε σίγουροι, πως το έργο αυτό θα τύχει της δέουσας προσοχής και αναγνώρισης, αλλά και του ανάλογου σεβασμού, από όλους τους συμπολίτες μας.
Κυρίως, όμως, από όλους τους μαθητές μας, διότι…
«Όλβιος όστις ιστορίης έσχεν μάθησιν.»
Που σημαίνει: «Τυχερός όποιος διδάχτηκε ιστορία.» (Ευριπίδης)”, επισημαίνουν ο Δήμαρχος Τριφυλίας, Γιώργος Λεβεντάκης και ο αντιδήμαρχος και πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα, Τριφυλία 1821 – 2021» Νικόλαος Φρούσος.

“Μοριάς ’21”: Γκράφιτι από τη Σχολή Καλών Τεχνών στον τοίχο του Γυμνασίου Φιλιατρών
To Top