Χορός

Μορφωτικός Σύλλογος Μεσσηνίας: Επιτυχημένη η έναρξη σεμιναρίων Κρητικών χορών από τον Γιάννη Μεγαλακάκη

Με επιτυχία και με πολλές συμμετοχές, ξεκίνησε στην Καλαμάτα την Κυριακή 19 Μαρτίου 2023 στον φιλόξενο χώρο του Μορφωτικού Συλλόγου Μεσσηνίας, ο κύκλος Σεμιναρίων Κρητικών Χορών, που δεν είναι άλλο από ένα "ταξίδι στους αρχέγονους χορούς της Κρήτης", όπως εύστοχα κι εμπνευσμένα διατύπωσε ο χοροδιδάσκαλος Γιάννης Μεγαλακάκης, που αποδέχτηκε την πρόσκληση να βρεθεί για πολλοστή φορά στην πόλη μας.

MEGALAKAKHSDSC-0751

MEGALAKAKHSDSC-0756

MEGALAKAKHSDSC-0758

Ο Γιάννης Μεγαλακάκης δεν είναι ένας απλός χορευτής που δείχνει τα σωστά βήματα σε μαθητές και φίλους που θέλουν να έρθουν πιο κοντά στην παράδοση της πανέμορφης Κρήτης μας. Είναι ένας οδηγός το ταξίδι της ψυχής του χορευτή που γνωρίζοντας ιστορικά και παραδοσιακά κομμάτια του κρητικού χορού, συνειδητοποιεί πως η αξία του είναι διαχρονική και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής των Κρητών.
Ο χορός είναι τέχνη της κίνησης και της ενέργειάς της στο χώρο και στο χρόνο, αλλά και τέχνη εφήμερη, που εξαφανίζεται χωρίς ίχνη αμέσως μόλις τελειώσει η στιγμή της ερμηνείας της, είναι τρόπος ζωής και από τα πιο ζωντανά στοιχεία της κρητικής παράδοσης, όπως ο ίδιος ο Γιάννης Μεγαλακάκης γράφει σε ένα από τα βιβλία του.

MEGALAKAKHSDSC-0766

MEGALAKAKHSimage00002

MEGALAKAKHSimage00004

Ο Γιάννης Μεγαλακάκης είναι χορευτής και εμπνευσμένος δάσκαλος με επίγνωση της καλλιτεχνικής διάστασης του παραδοσιακού χορού, γνώστης της κρητικής μουσικοχορευτικής παράδοσης και συστηματικός ερευνητής της και μιλά και διδάσκει πρώτα με την ψυχή.

MEGALAKAKHSDSC-0762

MEGALAKAKHSDSC-0763

Ο Γιάννης Μεγαλακάκης μίλησε στο Messinialive για την καταγωγή του από τον Εμπρόσνερο Αποκορώνου στα Χανιά και το Αστέρι του δήμου Αρκαδίου στο Ρέθυμνο. H οικογένειά του έπαιξε καθοριστικό ρόλο, για την ουσιαστική ενασχόλησή του με τον κρητικό πολιτισμό. Απο την παιδική του ηλικία ξεκίνησε να μαθαίνει τους κρητικούς χορούς και ταυτόχρονα οι εικόνες και τα βιώματά του από πανηγύρια, γλέντια και παρέες με μεγάλους χορευτές και μουσικούς στα χωριά της Κρήτης τον επηρεάζουν και του δίνουν την κατεύθυνση στη ζωή του.
Το 1994 ξεκίνησε να διδάσκει κρητικούς χορούς σε διάφορους πολιτιστικούς φορείς.
Το 1997 χορεύει στην τελετή έναρξης του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Στίβου η οποία πραγματοποιήθηκε στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο στην Αθήνα υπό την σκηνοθεσία του Βαγγέλη Παπαθανασίου.
Το 1998 ιδρύει μαζί με το δίδυμο αδερφό του Γιώργο,τον Κρητικό Παραδοσιακό Όμιλο,με στόχο να εκφράσουν τα δικά τους συναισθήματα και αισθητική μέσα από τον κρητικό χορό. Το 2009 η χορευτική oμάδα, μετονομάστηκε σε "Ομάδα Έκφρασης Κρητικών Χορών".
Το 2004 χορεύει στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας,η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ολυμπιακό Στάδιο(Ο.Α.Κ.Α.)υπό την σκηνοθεσία του Δημήτρη Παπαϊωάννου.
Το 2006 ο Όμιλος κυκλοφορεί με τις μουσικές εκδόσεις Σείστρον(Μιχάλης Αεράκης) την έκδοση: «Όταν ακούω Κρήτη» σε μορφή DVD και CD από την παράσταση την οποία παρουσίασε στο Νέο Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα τον Μάρτιο του 2005.
Αποτελεί σπουδαίο εγχειρίδιο για την προβολή και ανάδειξη πολλών άγνωστων πτυχών της κρητικής μουσικοχορευτικής παράδοσης, αφού περιέχει οδοιπορικό-ντοκουμέντο σε ολόκληρη την Κρήτη, από το Καστέλι Κισσάμου έως την κάτω Ζάκρο στην Ανατολική Κρήτη, γεγονός που πραγματοποιείται για πρώτη φορά από χοροδιδασκάλους. Μαζί με την σκηνοθέτη Νάνσυ Μπινιαδάκη με την οποία συνεργάστηκαν άψογα
ταξίδεψαν σε ολόκληρη την Κρήτη για να συλλέξουν στοιχεία και πληροφορίες για τους χορούς της Κρήτης.
Στα μαθήματά του παρουσιάζει 19 κρητικούς χορούς, από τους πλέον διαδεδομένους (πεντοζάλι, συρτός, μαλεβιζιώτης, σούστα) μέχρι τους πιο σπάνιους τοπικούς ή ξεχασμένους χορούς, οι οποίοι καλύπτουν γεωγραφικά ολόκληρη την Κρήτη (ρόδο, εθιανός πηδηχτός, κουτσαπαδιανός, ανωγειανός πηδηχτός, αγκαλιαστός κ.ά.).

MEGALAKAKHSDSC-0759

Στις διδασκαλίες του επιθυμεί να παρουσιάσει την αληθινή Κρήτη αυτή που δεν έχει σχέση με τον τουρισμό και το φολκλόρ. H έρευνά του πραγματοποιείται σε όλη το νησί και έχει στόχο να συγκεντρώσει στοιχεία, ερχόμενη σε άμεση επαφή με τις πηγές της παράδοσης. Συνεχώς επιδιώκει επαφή με τους αυθεντικούς δημιουργούς, χορευτές, μουσικούς και επιστήμονες.
Συγκεντρώνει γραπτές μαρτυρίες και συλλέγει φωτογραφίες, οι οποίες μπορούν να δώσουν πληροφορίες για μερικά χαρακτηριστικά του κρητικού χορού, τις οποίες διασταυρώνει συνέχεια.

MEGALAKAKHSimage00005

Παράλληλα, τον ενδιαφέρει η καλλιτεχνική διάσταση του κρητικού χορού και η ανάδειξή του, ώς τέχνη.
Aντιμετωπίζει την τέχνη του κρητικού χορού ως ένα ζωντανό στοιχείο, το οποίο από γενιά σε γενιά εκφράζεται με διαφορετικό τρόπο.
Όραμα ζωής του ίδιου και του αδερφού του είναι να αναδείξουν και να διαδώσουν την φιλοσοφία, την ιστορία και την τέχνη του κρητικού χορού.

Ο ίδιος μετά το πρώτο σεμινάριο, έγραψε με αγάπη: "Ευχαριστούμε θερμά τους ανθρώπους του Μορφωτικού Συλλόγου Μεσσηνίας για την εγκάρδια φιλοξενία και άριστη συνεργασία. Ευχαριστώ θερμά επίσης όλους τους συμμετέχοντες του χθεσινού Σεμιναρίου στην πανέμορφη αίθουσα διδασκαλίας του Μορφωτικού Συλλόγου Μεσσηνίας. Δημιουργήσαμε όλοι μαζί ένα εκπληκτικό κλίμα κατά της διάρκειας της μύησης - διδασκαλίας. Νιώσαμε την αγάπη σας"! Θα ακολουθήσουν κι άλλα σεμινάρια δύο φορές τον μήνα.

Δημοφιλέστερα

To Top