Εικαστικά

«Μνήμες του Ελληνισμού: Ενδύματα και διηγήματα» στο Μέγαρο Χορού Kαλαμάτας

ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 14 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΜΕΤΖΙΚΩΦ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΧΟΡΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Άνοιξε το βράδυ της Τετάρτης τις πύλες της στο κοινό της πόλης, η έκθεση που διοργανώνει το Λύκειο των Ελληνίδων Καλαμάτας: «Μνήμες του Ελληνισμού: Ενδύματα και διηγήματα», με σκίτσα ελληνικών ενδυμασιών του ζωγράφου και ενδυματολόγου Γιάννη Μετζικώφ στο studio του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας.

metzikof-DSC-0086

metzikof-DSC-0087

metzikof-DSC-0088

metzikof-DSC-0089

metzikof-DSC-0092

metzikof-DSC-0094

metzikof-DSC-0095

metzikof-DSC-0096

metzikof-DSC-0101

metzikof-DSC-0102

metzikof-DSC-0104

metzikof-DSC-0111

Εκατό χρόνια μετά την καταστροφή της Σμύρνης και την άφιξη των Μικρασιατών στην Ελλάδα, το επετειακό 2022 μας καλεί σε έναν ιστορικό και πολιτισμικό αναστοχασμό. Η έκθεση «Μνήμες του Ελληνισμού: Ενδύματα και διηγήματα», που διοργανώνεται στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, έρχεται να κεντρίσει τις μνήμες και να αφυπνίσει τις συνειδήσεις μας.
Μέσα από 45 πρωτότυπα σκίτσα – πορτρέτα του ζωγράφου και ενδυματολόγου Γιάννη Μετζικώφ, προϊόν της πολυετούς ενδυματολογικής μελέτης του καλλιτέχνη στη Βιβλιοθήκη της Βουλής, πραγματοποιείται ένα εικαστικό αφιέρωμα στις ιστορικές εστίες του Ελληνισμού.

metzikof-DSC-0142

metzikof-DSC-0144

metzikof-DSC-0149

metzikof-DSC-0150

Στα λογοτεχνικά – λαογραφικά διηγήματα του Γιάννη Μετζικώφ, αποσπάσματα των οποίων συνοδεύουν την έκθεση ως μέρος του πρωτότυπου ηχοτοπίου του Δημήτρη Μπάκα, καταγράφονται με γλαφυρότητα οι παραδόσεις, η καθημερινότητα αλλά και ο δυναμισμός των κοινωνιών τους.
Το βίντεο – ντοκουμέντο του Βλαδίμηρου Νικολούζου μας ταξιδεύει στον πλούτο της πολιτιστικής κληρονομιάς που οι ξεριζωμένοι Έλληνες μετέφεραν μαζί τους, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση της σύγχρονης Ελλάδας.

metzikof-DSC-0136

metzikof-DSC-0138

metzikof-DSC-0139

metzikof-DSC-0140

Εμπνευστής και διοργανωτής της έκθεσης, που επιμελείται η Ρένα Βάλλα, το Λύκειον των Ελληνίδων Καλαμάτας επιβεβαιώνει το ρόλο του ως θεματοφύλακας της παράδοσης και της μνήμης, δίνοντας στο κοινό μία εικόνα της έκτασης και της μεγαλοσύνης του ελληνισμού.
Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν ο Σεβ.Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ.Χρυσόστομος, ο Βουλευτής Μεσσηνίας Γιάννης Λαμπρόπουλος, ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, ο Πρόεδρος της ΦΑΡΙΣ Παντελής Δρούγας, ο καθηγητής Πέτρος Θέμελης, η κ.Βικτωρία Καρέλια, η κ.Τζίνα Καρέλια, η κ.Σύλβια και Στάθης Καρέλιας, μέλη του Λυκείου Ελληνίδων και φίλοι της Τέχνης και του Πολιτισμού.

metzikof-DSC-0112

metzikof-DSC-0118

metzikof-DSC-0121

metzikof-DSC-0133

metzikof-DSC-0135

Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό έως τις 14/9, ενώ στη συνέχεια θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για τους συνέδρους του 20ού Πανελλήνιου Συνεδρίου του Λυκείου των Ελληνίδων, το οποίο διοργανώνεται στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας από τις 15 έως τις 18/9, με θέμα «Ελληνισμός και Ρωμιοσύνη: Η μακρά διαμόρφωση της νεοελληνικής πολιτισμικής ταυτότητας μέσα από τη σύγκρουση δύο οραμάτων», με ευθύνη και επιμέλεια του Λυκείου των Ελληνίδων Καλαμάτας.

Ηχοτοπίο: Δημήτρης Μπάκας
Video εγκατάσταση: Βλαδίμηρος Νικολούζος
Επιμέλεια έκθεσης: Ρένα Βάλλα
Αρχειακό υλικό: Εκδόσεις Καπόν

Τα Ζωγραφικά Σχέδια Νησιωτικών Ενδυμασιών του Γιάννη Μετζικώφ καλωσορίζουν τους επισκέπτες της Συλλογής Ελληνικών Ενδυμασιών “Βικτωρία Γ. Καρέλια” του Λυκείου των Ελληνίδων Καλαμάτας.

To Top