ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μητσοτάκης: Νέο ασφαλιστικό σύστημα για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες με ελεύθερη επιλογή εισφορών

Δύο νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες που αφορούν τα κόκκινα δάνεια (σχέδιο «Ηρακλής»), αλλά και τo νέο ασφαλιστικό και ειδικότερα το σύστημα που θα αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες και θα αποσυνδέει την ασφάλιση από τα χρόνια εργασίας και το εισόδημα. προανήγγειλε χθες το βράδυ μιλώντας στο συμπόσιο Thessaloniki Summit ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη και την απασχόληση που έχει αναλάβει η κυβέρνηση, προανήγγειλε και ένα νέο ασφαλιστικό σύστημα για τους ελεύθερους επαγγελματίες, το οποίο, όπως είπε χαρακτηριστικά ασκώντας σκληρή κριτική στον νόμο Κατρούγκαλου, «παύει να είναι νέο φορολογικό». «Είναι γνωστά τα αδιέξοδα του διαβόητου νόμου Κατρούγκαλου, που μετέτρεψε το ασφαλιστικό σε ένα πολύπλοκο, άδικο και μη ανταποδοτικό σύστημα. Με συντελεστές αναπλήρωσης που δεν ανταπέδιδαν δίκαια τις καταβαλλόμενες εισφορές. Ειδικά όσον αφορά τους 1.440.000 ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, ο νόμος Κατρούγκαλου επέφερε ολέθρια αποτελέσματα», υπογράμμισε, σημειώνοντας μάλιστα ότι οι αποφάσεις του ΣτΕ δικαιώνουν την κριτική που είχε ασκήσει η Ν.Δ. ως αξιωματική αντιπολίτευση στον νόμο, επειδή δημιουργούσε αντικίνητρα και «αντιδρούσε σε καθετί δημιουργικό, υπονομεύοντας την απασχόληση».

Προανήγγειλε ότι η πρόταση που θα καταθέσει η κυβέρνηση συστήνει ένα νέο σύστημα, που ελπίζει ότι θα αγκαλιάσουν «οι επιστήμονες, οι αγρότες και οι αυτοαπασχολούμενοι».

Αυτό θα αποσυνδέει την ασφάλιση από τα χρόνια εργασίας και το εισόδημα. Και θα «προσφέρει ελεύθερη επιλογή εισφορών, ανάλογα με την επιθυμία και τον σχεδιασμό του κάθε ασφαλισμένου»

Μάλιστα, εξηγώντας τη φιλοσοφία του νέου συστήματος, τόνισε ότι η κυβέρνηση μέσω της μείωσης των φόρων εξασφαλίζει μεγαλύτερο εισόδημα στους ελεύθερους επαγγελματίες, ώστε «να αποταμιεύουν περισσότερο και να μένουν με μεγαλύτερο καθαρό εισόδημα. Τους καλούμε ένα μέρος από αυτά που εξοικονομούν από την εφορία να τα αποταμιεύουν για να έχουν αργότερα καλύτερη σύνταξη».

Ακόμη, αναφερόμενος στο σχέδιο της κυβέρνησης για τα κόκκινα δάνεια, υπογράμμισε ότι αυτά αντιμετωπίζονται «ριζικά» με το σχέδιο «Ηρακλής». «Το τραπεζικό σύστημα και οι δανειολήπτες απελευθερώνονται από ένα βάρος, με μαζικές τιτλοποιήσεις δανείων που θα εγγυηθεί το ελληνικό Δημόσιο και με την έγκριση της Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», σημείωσε.

Μητσοτάκης: Νέο ασφαλιστικό σύστημα για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες με ελεύθερη επιλογή εισφορών
To Top