ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: “Κανείς δεν μπορεί να απαγορεύσει σε επιχειρηματία της εστίασης να δέχεται μόνο εμβολιασμένους”

Ο Μητσοτάκης ανοίγει τη συζήτηση για υποχρεωτικό εμβολιασμό και προνόμια σε εμβολιασμένους

Δεν απέκλεισε ο πρωθυπουργός το ενδεχόμενο να υπάρξουν Covid Free μαγαζιά στην εστίαση

Ορθάνοικτο το ενδεχόμενο να υπάρξουν Covid Free μαγαζιά στην εστίαση άφησε ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας από το βήμα της Βουλής ξεκαθάρισε ότι ουδείς μπορεί να απαγορεύσει σε έναν επιχειρηματία της εστίασης να δέχεται μόνο εμβολιασμένους.

Την ίδια ώρα, προανήγγειλε τον υποχρεωτικό μόνιμο εμβολιασμό όσων εργάζονται στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων. Όπως είπε πρώτα θα γνωμοδοτήσει σχετικά η επιτροπή Βιοηθικής και στη συνέχεια η κυβέρνηση θα λάβει τη σχετική απόφαση. «Σύντομα θα γνωμοδοτήσει η επιτροπή βιοηθικής και η κυβέρνηση θα αποφασίσει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στις μονάδες φροντίδας Ηλικιωμένων», τόνισε ο πρωθυπουργός παρεμβαίνοντας στη Βουλή και παράλληλα ανακοίνωσε την προκήρυξη μέχρι τον Σεπτέμβριο 600 θέσεων γιατρών.

Μητσοτάκης: Υποχρεωτικός εμβολιασμός για νοσηλευτές και προσωπικό υγείας

Μιλώντας για το ψηφιακό πιστοποιητικό Covid, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι έχουν εκδοθεί ήδη 230.000 πιστοποιητικά. «Δεν μιλάμε για μια ταυτότητα υγείας αλλά  για την απάντηση στη συγκυρία που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε», είπε και προσέθεσε ότι το πιστοποιητικό αποτελεί μια ισχυρή, στέρεα, γέφυρα στη μετά Covid εποχή. Αναφερόμενος στην εξέλιξη της πανδημίας ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι είναι ενθαρρυντικό πως ό τα κρούσματα αποκλιμακώνονται ενώ οι εισαγωγές μειώνονται με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα. «Είναι, όμως, εξαιρετικά στενάχωρο το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία πλην 5 εξαιρέσεων όσων βρίσκονται σε ΜΕΘ είναι συμπολίτες που δεν έκαναν το εμβόλιο από επιλογή. Και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να μας προβληματίσει έντονα». Σύμφωνα με τον ίδιο, η έξοδος από την κρίση είναι ορατή μπορούμε να πούμε ότι μπαίνουμε σταδιακά στην ανάκαμψη, αλλά χωρίς να εφησυχάζουμε μπροστά στον κίνδυνο οδεύουμε στην υπέρβασή του.

Κατά τον πρωθυπουργό ο βασικός λόγος για την μείωση των κρουσμάτων είναι οι εμβολιασμοί: «Πριν από ένα μήνα είχαμε παραπάνω από 800. Σήμερα έιναι κάτω από 360 και η πορεία της αποκλιμάκωσης θα συνεχιστεί. Κι αυτό οφείλεται στον εμβολιασμό. Δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο αλλά παγκόσμιο, διότι χτίζεται το τείχος ανοσίας», σημείωσε με νόημα. Τόνισε, δε, ότι πολύ σύντομα όλοι οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση στο εμβόλιο που επιθυμούν, την στιγμή που το «1% του ελληνικού πληθυσμού εμβολιάζεται κάθε μέρα». «Στην Ελλάδα των νέων οριζόντων δεν επιτρέπεται να υπάρχουν δύσπιστοι απέναντι στην επιστήμη», είπε ενώ έκρουσε το καμπανάκι του κινδύνου σε συγκεκριμένα νησιά, στα οποία οι κάτοικοι δεν συμμετέχουν μαζικά στο πρόγραμμα των εμβολιασμών. Κάλεσε, μάλιστα, τους βουλευτές της συμπολίτευσης αλλά και της αντιπολίτευσης να πείσουν τους πολίτες να σπεύσουν μαζικά στα κέντρα εμβολιασμών.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Τι είπε ο πρωθυπουργός κατά τη συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό ιδίως των υγειονομικών και τις “διευκολύνσεις”. Συνταγματικός ο υποχρεωτικός εμβολιασμός, εκτίμησε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου

 

Τη συζήτηση για υποχρεωτικό εμβολιασμό ορισμένων κατηγοριών εργαζομένων, όπως οι υγειονομικοί, αλλά και για “διευκολύνσεις” -όρο που προτιμά από τη λέξη “προνόμια”- σε εμβολιασμένους, άνοιξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας κα. Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε μεν λόγο για θετικές εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, καθώς διαπιστώνεται τις τελευταίες εβδομάδες μια σημαντική μείωση στον αριθμό των κρουσμάτων, μια ταχύτατη αποκλιμάκωση στον αριθμό των νοσηλειών αλλά και στους διασωληνωμένους συμπολίτες μας. Ενδεικτικά ανέφερε ότι στις αρχές του περασμένου μήνα οι διασωληνωμένοι συμπολίτες στην πατρίδα μας είχαν ξεπεράσει τους 800, σήμερα είναι λίγο κάτω από τους 370 και εκτιμούμε ότι αυτή η αποκλιμάκωση, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα συνεχιστεί και τις επόμενες εβδομάδες.

Είναι βέβαια, λυπηρό, το γεγονός, ότι η συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας που νοσηλεύονται, που ασθενούν βαριά στις εντατικές μας και που δυστυχώς, κάποιοι από αυτούς χάνουν και τη ζωή τους, είναι συμπολίτες μας οι οποίοι είναι ανεμβολίαστοι και οι οποίοι είχαν τη δυνατότητα τους τελευταίους μήνες να εμβολιαστούν καθώς είναι μεγαλύτερης ηλικίας. Αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να το αλλάξουμε”, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι η διαδικασία «Ελευθερία» προχωρά με πολύ γρήγορους ρυθμούς όπως είπε, σταθερά στους 100.000 εμβολιασμούς την ημέρα. Σημείωσε ότι 1% του πληθυσμού εμβολιάζεται κάθε μέρα, 6.200.000 εμβόλια έχουν γίνει στην πατρίδα μας, παραπάνω από 4.000.000 συμπολίτες μας έχουν λάβει ήδη την πρώτη δόση.

Θα πρέπει όμως να συνεχίσουμε με την ίδια ένταση έτσι ώστε να μπορέσουμε, από τη μία να χτίσουμε το τείχος ανοσίας, στο οποίο πια πλησιάζουμε με τους ρυθμούς που κινούμαστε και από την άλλη να εξασφαλίσουμε ότι και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού αυτή η πτωτική τάση θα συνεχίζεται, ο τουρισμός μας θα λειτουργήσει κανονικά. Τα πρώτα δείγματα είναι πολύ ενθαρρυντικά και θα μπορέσει και η οικονομία να ανακάμψει ταχύτατα όπως προβλέπουμε”, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Σημείωσε ότι βέβαια μέρος αυτής της συζήτησης έχει να κάνει και με τις διευκολύνσεις. “Προτιμώ αυτόν τον όρο από τον όρο προνόμια – οι ελευθερίες που μπορεί να έχουν οι εμβολιασμένοι συμπολίτες μας. Θεωρώ ότι αυτή η συζήτηση θα ανοίξει σύντομα. Θα ανοίξει από πλευράς κυβέρνησης από την στιγμή που όλοι οι συμπολίτες μας θα έχουν την δυνατότητα εντός εύλογου χρονικού διαστήματος να έχουν πρόσβαση σε ένα εμβόλιο, θεωρώ απολύτως λογικό όμως, όπως ήδη συμβαίνει, π.χ. με το ψηφιακό πιστοποιητικό, αρκεί η απόδειξη του εμβολιασμού, ενώ σε άλλη περίπτωση πρέπει κάποιος να κάνει συνέχεια ένα τεστ για να αποδεικνύει ότι είναι αρνητικός”, ανέφερε ο πρωθυπουργός. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα ανακοινώθηκε ότι τέλος η διάθεση δωρεάν self test από τα φαρμακεία.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι και στη χώρα μας πρέπει να γίνει αυτή η συζήτηση, όπως θα γίνει και η συζήτηση σχετικά με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό ειδικών κατηγοριών εργαζομένων στο σύστημα υγείας, υγειονομικοί, εργαζόμενων στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.

Αναμένουμε εντός των επομένων ημερών το σχετικό πόρισμα από την Επιτροπή Βιοηθικής, το οποίο και θα δοθεί στη δημοσιότητα, έτσι ώστε πιστεύω μετά από έναν σχετικά σύντομο δημόσιο διάλογο να καταλήξουμε και στις πολιτικές μας γύρω από τα θέματα αυτά”, πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός κατέληξε τονίζοντας ότι: “Η εγρήγορση προφανώς και πρέπει να είναι δεδομένη, διότι δεν έχουμε τελειώσει ακόμη με την περιπέτεια αυτή και η προσήλωσή μας θα πρέπει να στραφεί στο να πείσουμε τους καχύποπτους συμπολίτες μας ότι πρέπει και αυτοί να κάνουν το βήμα να εμβολιασθούν. Το εμβόλιο είναι ένα δώρο της επιστήμης. Πάνω απ΄ όλα προστατεύει τους ίδιους και τις οικογένειές τους από τον κίνδυνο μιας πολύ σοβαρής νοσηλείας. Είναι όμως και μία πράξη κοινωνικής ευαισθησίας. Η αντίληψη, ότι «δεν βαριέσαι, ας το κάνει ο άλλος για να μην το κάνω εγώ», είναι μία αντίληψη η οποία δυστυχώς υπονομεύει συνολικά την κοινωνική συνοχή και δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη.”

Σακκελαροπούλου: Το Σύνταγμα δεν αναγνωρίζει δικαίωμα σε κάποιον να θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του άλλου και την υγεία του

Από την πλευρά της η κα. Σακελλαροπούλου εξέφρασε τη χαρά της για τη μείωση του αριθμού διασωληνωμένων και κρουσμάτων και την ελπίδα σύντομα να είναι ακόμη καλύτερα τα νέα. Χαρακτήρισε πολύ σημαντικό ότι προχωράει το πρόγραμμα του εμβολιασμού και ενθαρρυντικό ότι οι νέοι, όπως είπε: “Δείχνουν να μένουν μακριά από ιδεοληψίες και φοβίες και να προχωρούν, με σημαντικό ρυθμό, να εμβολιαστούν προκειμένου ακριβώς να ανακτήσουν αυτή την ελευθερία που στερηθήκαμε όλο αυτό το διάστημα, σε επίπεδο κοινωνικής συμπεριφοράς τουλάχιστον.”

Όσον αφορά δε στο Σύνταγμα και στα ατομικά δικαιώματα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε: “Πέρα από την προστασία της δημόσιας υγείας το Σύνταγμα κατά κανένα τρόπο δεν αναγνωρίζει δικαίωμα σε κάποιον να θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του άλλου και την υγεία του. Άρα το όριο της ελευθερίας των επιλογών μας, είναι ο διπλανός μας. Είναι ο άλλος. Επομένως είναι πολύ εσφαλμένη αυτή η αντιμετώπιση και δεν νομίζω ότι υποστηρίζεται σοβαρά από συνταγματολόγους. Ιδιαίτερα μάλιστα για ανθρώπους που λειτουργούν, δουλεύουν και επηρεάζουν πάρα πολύ πληθυσμό, όπως αναφέρατε και εσείς.

Όσο περισσότερο ερχόμαστε σε επαφή με ευπαθείς ομάδες ή με ευρύτερες κατηγορίες του πληθυσμού τόσο τα πράγματα είναι πιο δύσκολα. Και σίγουρα είναι μια συζήτηση το θέμα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, αλλά η επιβολή υποχρεώσεων προκειμένου να μην θίξουμε ακριβώς αυτή την έννοια κοινωνικής αλληλεγγύης και της αίσθησης της κοινωνικής ευθύνης, νομίζω ότι είναι αυτονόητη. Και γι΄αυτό έχει γίνει αυτή η συζήτηση και σε άλλες χώρες από ότι έχω δει. Ας ελπίσουμε ότι θα συνειδητοποιήσουν όλοι, ότι ο μόνος δρόμος για όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας, είναι ο εμβολιασμός ώστε να ανακτήσουμε αυτά τα οποία στερηθήκαμε τόσο καιρό και να έχουμε και μία ασφάλεια για το μέλλον. Γιατί κανείς δεν μπορεί να μας υποσχεθεί κάτι για επόμενα κύματα, όπως οι ερευνητές λένε- ω μη γένοιτο- για το φθινόπωρο.”

Πηγή:Ethnos.gr/news247.gr

Μητσοτάκης: “Κανείς δεν μπορεί να απαγορεύσει σε επιχειρηματία της εστίασης να δέχεται μόνο εμβολιασμένους”
To Top