ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Γιατί αποφασίστηκε το lockdown – Δύσκολες οι επόμενες ημέρες

Τους λόγους που οδήγησαν στην απόφαση για δεύτερο lockdown ανέλυσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενημερώνοντας τη βουλή για την πανδημία. "Όλοι προσπαθήσαμε να μην παγώσουμε την οικονομική δραστηριότητα. Να πάρουμε τοπικά, προσωρινά στοχευμένα μέτρα. Δεν καταφέραμε να συγκρατήσουμε τις εστίες γρήγορης έξαρσης του ιού. Αναγκαστήκαμε να πάρουμε το δραστικό μέτρο του οριζόντιου lockdown όταν διαπιστώσαμε ότι βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μία εκθετική αύξηση των κρουσμάτων".

"Δεν δίστασα να το κάνω, λίγες ημέρες αφού είχαμε δρομολογήσει το προηγούμενο πακέτο μέτρων, επειδή τα στοιχεία που έθεσαν υπόψη μου οι ειδικοί δεν επιδέχονταν αμφισβήτησης. Είδαμε μέσα σε μια εβδομάδα μια δραματική έκθεση κρουσμάτων, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα την οποία έπρεπε πάση θυσία να συγκρατήσουμε, γι αυτό επιλέξαμε τη λύση του οριζόντιου lockdown. Επειδή ευθύνη μας είναι να προστατεύσουμε όλη τη χώρα και όχι μόνο την έξαρση εκεί που βλέπουμε πολλά κρούσματα. Σε αντίθεση με Μάρτιο -Απρίλιο η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική και τα δημοτικά είναι ανοικτά", είπε ο Πρωθυπουργός.

"Και αυτή την απόφαση την πήραμε νωρίτερα από άλλες χώρες. Στην Ελλάδα ο συναγερμός σήμανε από τις αρχές το Φθινοπώρου. Για δύο μήνες βλέπαμε αύξηση των κρουσμάτων που ήταν λελογισμένη και ελεγχόμενη. Δεν συνδέεται με το άνοιγμα του τουρισμού" τόνισε ο Πρωθυπουργός.. "Γι'αυτό βγήκαμε μπροστά και είπαμε ότι θα στηρίξουμε ειδικά τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας" υπογράμμισε.

"Έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι αυτά τα μέτρα να αποδώσουν. Ενδεχομένως να χρειαστούμε μια εβδομάδα, 10 ημέρες αλλά θα δούμε πτώση μετά. Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι δύσκολες. Όπως είναι ήδη δύσκολες για τους εργαζόμενους που καλούνται να υποστούν τις συνέπειες της οριζόντιας παρέμβασης" είπε ο κ. Μητσοτάκης.

"Η επαναφορά της καραντίνας δεν ήταν εύκολη απόφαση. Διότι εκτός από την εφαρμογή τα μέτρα χρειάζονται και προσαρμογή» συνέχισε ο πρωθυπουργός. "Άλλα ισχύουν σε αναταραχή, άλλα σε τρικυμία, άλλα σε τσουνάμι. Μπροστά σε αυτό το τσουνάμι οφείλουμε να ορθώσουμε έναν κυματοθραύστη. Δοκιμάσαμε πολλά σχέδια αλλά προδόθηκαν από συμπεριφορά κάποιων" είπε και συμπλήρωσε. "Ξέρουμε σήμερα ποιες ήταν οι εστίες διασποράς του ιού. Το λέμε για να εξηγήσουμε στην κοινωνία ότι αυτές οι συμπεριφορές δημιουργούν πρόβλημα δημόσιας υγείας σε όλους. Η βασική αιτία διασποράς ήταν η διασκέδαση νέων ανθρώπων".

"Είδαμε τις τελευταίες 10 ημέρες μια επιθετική αύξηση των κρουσμάτων" είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενημερώνοντας τη βουλή για την πορεία της πανδημίας και αποκάλυψε: "Αν συνεχίζαμε με αυτούς τους ρυθμούς το σύστημα υγείας θα δεχόταν κάθε μέρα πάνω από 1.000 ασθενείς και μπορεί πάνω από 100 να χρειάζονταν ΜΕΘ"

Ωστόσο, όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης "Ο αριθμός των ΜΕΘ που διαθέτει μια χώρα δεν μπορεί να είναι άλλοθι για τις προτεραιότητες. Δυστυχώς κάποιοι θα οδηγηθούν στις ΜΕΘ και κάποιοι θα καταλήξουν. Δεν έχει βρεθεί ένας υπουργός υγείας στην Ευρώπη ο οποίος να μην έχει καταλήξει στην ίδια διαπίστωση. Όσες μονάδες κι αν έχουμε, δεν αντέχει ένα σύστημα υγείας αν δεν χτυπήσουμε το πρόβλημα στην αρχή της αλυσίδας".

Στο σύστημα υγείας αναφέρθηκε και στην αρχή της ομιλίας του, λέγοντας: "Να συμφωνήσουμε στους αριθμούς. Η αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι τα στοιχεία δεν είναι ακριβή, ότι είναι λιγότερα τα κρεβάτια, οι προσλήψεις. Κουβέντα, την οποία δύσκολα μπορούν να παρακολουθήσουν οι πολίτες. Αντί να παραθέσω όλα τα στοιχεία, θα αρκεστώ στο να διαβάσω αυτό το οποίο είπε η καθηγήτρια εντατικολογίας και πνευμονολογίας κα Κοτανίδου. Δεν την γνώριζα, την γνώρισα στα πλαίσια της τακτικής μας συνεργασίας. Είναι εξαιρετικά καταξιωμένη επιστήμων και γνωρίζει καλά τα τεκταινόμενα. Έχει καταβληθεί κάθε ανθρωπίνως δυνατή προσπάθεια ώστε να μπορέσουμε το μεσοδιάστημα από το πρώτο κύμα μέχρι σήμερα να ενισχύσουμε με κρεβάτια και προσωπικό τις ΜΕΘ. Ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό να γίνει έχει γίνει και εξακολουθεί να γίνεται".

Η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού δεν συνδέεται με το άνοιγμα του τουρισμού

Στο ζήτημα που προέκυψε σχετικά το κατά πόσο συνδέεται η αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού με το άνοιγμα του τουρισμού αναφέρθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Πρωθυπουργός είπε ότι "στην Ελλάδα ο συναγερμός για τον κορονοϊό σήμανε από τις αρχές του Φθινοπώρου. Για δύο μήνες τουλάχιστον βλέπαμε μια αύξηση των κρουσμάτων που ήταν λελογισμένη και ελεγχόμενη. Μια αύξηση των κρουσμάτων που σύμφωνα με τις αναλύσεις μας δεν συνδέεται με το άνοιγμα του τουρισμού".
Ο Πρωθυπουργός θέλησε να τεκμηριώσει τη συγκεκριμένη άποψή του λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "χώρες οι οποίες έμειναν εντελώς κλειστές, όπως το Ισραήλ, είδε έξαρση του κορονοϊού τον Σεπτέμβριο. Η Κύπρος είχε πιο αυστηρές διαδικασίες από εμάς και χτυπήθηκε και συνεχίζει να χτυπιέται ακόμα. Και υπάρχει κι ένα επιχείρημα για το οποίο δεν έχω ακούσει αντίλογο: αν η αύξηση των κρουσμάτων συνδεόταν με το άνοιγμα του τουρισμού θα έπρεπε να την έχουμε δει τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο και όχι στα τέλη Οκτωβρίου, αρχές Νοεμβρίου. Αυτό είναι προφανές, δεν χρειάζεται να είναι κανείς επιδημιολόγος για να το διαπιστώσει".

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην αντιπολίτευση λέγοντας ότι "μας ζητούσε τον Μάιο να ανοίξουμε τον τουρισμό. Είπατε τότε αυτά και μετά τα εντελώς αντίθετα. Ανοίξαμε τον τουρισμό οργανωμένα και με μεγάλο αριθμό τεστ σε επισκέπτες μας".

Τι είπε για τα Χριστούγεννα

Κατά την ενημέρωση στην Ολομέλεια για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα οΠρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην αυστηροποίηση των μέτρων που έχουν εφαρμοστεί σημειώνοντας πως "φθάσαμε στο νέο απαγορευτικό του Νοεμβρίου,. στόχος να μειωθεί η κινητικότητα του πληθυσμού ώστε να μειωθεί με αυτόν τον τρόπο δραστικά και η μετάδοση του ιού, για να αντέξουν τα νοσοκομεία μας τα οποία και διαρκώς ενισχύονται. "
"Πρώτος σταθμός μας είναι οι γιορτές, αν πετύχουμε, μπορούμε να τις κάνουμε σε ομαλότερες συνθήκες. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ χρειάζεται όλοι να επιδείξουμε υπευθυνότητα και ωριμότητα. Η κοινωνία είναι φοβισμένη, αγχωμένη, κουρασμένη, αγανακτισμένη και η διαπίστωση που κάνουμε κοιτάζοντας τα πραγματικά δεδομένα είναι ότι δεν πείθουμε τους πολίτες με την ίδια αποτελεσματικότητα, ότι πρέπει να τηρήσουν τα βασικά μέτρα περιορισμού της κινητικότητας για να περιορίσουμε τον ιό. Έχω την εντύπωση ότι μερικές φορές χρειάζεται να πάρουμε πιο αυστηρά μέτρα απ' ό,τι πήραμε τον Μάρτιο και τον Απρίλιο για να πετύχουμε το ίδιο αποτέλεσμα που πετύχαμε τότε. Γι' αυτό έχει μεγάλη σημασία το μήνυμα το οποίο θα εκπέμπεται από τις πολιτικές δυνάμεις να είναι ενιαίο, ομοιόμορφο και να μην αμφισβητείται" τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ακολούθως είπε: "Όταν λέμε για απαγόρευση κυκλοφορίας εννοούμε να περιορίσουμε μετακινήσεις που ενδεχομένως έχουν τον χαρακτήρα της προαιρετικότητας. Να μην μετακινούμαστε το βράδυ με τη δήθεν δικαιολογία της άσκησης και να πηγαίνουμε από το ένα σπίτι στο άλλο κάνοντας παρέες με ανθρώπους που δεν αποτελούν μέρος του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος. Αυτό θα είναι δραματικό αν συμβεί".

Δημοφιλέστερα

To Top