Παιδί

Μητσοτάκης: Επέκταση ωραρίου έως τις 6 το απόγευμα σε Παιδικούς Σταθμούς και Δημοτικά

Την επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των δημοτικών σχολείων και των παιδικών σταθμών έως τις 6 το απόγευμα προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα συνεδρίου με αντικείμενο το δημογραφικό ζήτημα.

«Σε τελική ευθεία προετοιμασίας βρίσκονται και μερικές πρωτοβουλίες άμεσης εφαρμογής, η επέκταση για παράδειγμα των παιδικών σταθμών και των δημοτικών ως τις 6 το απόγευμα, ώστε να περιλαμβάνουν και τη μελέτη των παιδιών ανακουφίζοντας με αυτό τον τρόπο τους γονείς στο σπίτι», είπε ο πρωθυπουργός.

Τα σημαντικότερα σημεία της ομιλίας του πρωθυπουργού:

– Όλοι οι εμπειρογνώμονες προειδοποιούν για την ωρολογιακή βόμβα του δημογραφικού προβλήματος. Είναι μία βόμβα, το χρονόμετρο της οποίας κινείται γρήγορα και καλούμαστε να απενεργοποιήσουμε εγκαίρως, με μεθοδικές κινήσεις, ώστε οι ανησυχίες να μετατραπούν σε πρωτοβουλίες.

– Το φαινόμενο δεν είναι ένα αμιγώς ελληνικό φαινόμενο. Πολιορκεί σχεδόν όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, τις περισσότερες δυτικές κοινωνίες με υψηλό επίπεδο διαβίωσης. Στον αναπτυσσόμενο κόσμο έχουμε το ανάποδο πρόβλημα, εκεί διαγράφεται ο κίνδυνος του υπερ-πληθυσμού, με έκρηξη των γεννήσεων. Πρόκειται για μία αντιφατική πτυχή της παγκόσμιας πραγματικότητας.

– Στο δημογραφικό αποτυπώνονται όλες οι προκλήσεις του σύγχρονου κόσμου.

– Ένα υπαρξιακό ζήτημα που δρούσε στο υπογάστριο της καθημερινότητας εισβάλει τώρα ως επείγουσα πολιτική προτεραιότητα, ορμητικά, και καλώς, στο δημόσιο διάλογο. Εχω καλέσει όλα τα κόμματα σε μια διακομματική συνεργασία. Αν όλοι συμφωνούμε ότι πρόκειται για ένα κοινό πρόβλημα, κοινή πρέπει να είναι η αντιμετώπισή του. Αν όλοι δεχόμαστε ότι από τη φύση του έχει στρατηγικό και μακροπρόθεσμο χαρακτήρα, τότε δεν πρέπει να υπονομεύουμε τα επιμέρους μέτρα για τη λύση του. Θα πρέπει να ισχύσουν σε βάθος χρόνου και ανεξάρτητα από το ποιος κυβερνά.

– Η πιο φλέγουσα διάσταση δεν είναι η θέση κάποιων ακραίων, ότι τάχα θα εξαφανιστεί το ελληνικό έθνος. Και αντέχει, και ανανεώνεται. Ο κίνδυνος είναι η μείωση των οικονομικά ενεργών πολιτών. Οσοι εργάζονται και συντηρούν τον υπόλοιπο πληθυσμό. Μεγάλες προκλήσεις της γήρανσης του πληθυσμού για το ασφαλιστικό και το σύστημα υγείας. Τα βάρη αυτά δεν μπορούν να διατηρηθούν αντίρροπα, επί μεγάλο διάστημα  χωρίς να απειληθεί η αστάθεια της ίδιας της κοινωνίας.

– Δεν μιλάμε για απειλή της ταυτότητάς μας αλλά για την υπονόμευση της δυνατότητας του τόπου να παράγει πλούτο.

– Ο κίνδυνος δεν είναι μόνο επίκαιρος αλλά και καθοριστικός.

– Πρέπει να παλέψουμε για μια πιο δίκαιη Ελλάδα. Τι σημαίνει δίκαιη Ελλάδα; Σίγουρα είναι το αξιοπρεπές εισόδημα και η δυνατότητα παραγωγής ατομικού πλούτου, είναι όμως ταυτόχρονα η ποιότητα εργασίας, η στέγαση, η δημόσια υγεία, η γνώση, η ποιότητα του περιβάλλοντος. Αλλά και τα ατομικά δικαιώματα: η ασφάλεια, η ισορροπία ζωής -εργασίας, η αξιοκρατία, οι ευκαιρίες ο καθένας να μπορεί να γίνει αυτό που ονειρεύεται και μπορεί.

– Σήμερα, το 23% του ελληνικού πληθυσμού είναι άνω των 65 ετών, ενώ μόλις το 14% είναι κάτω των 14 ετών. Αυξήθηκε επίσης πολύ η μέση ηλικία της γυναίκας που αποκτά το πρώτο της παιδί, είναι 31 έτη σήμερα, ήταν 24 το 1980.

– Μόνο αν δούμε κατάματα την απειλή θα μπορέσουμε να την απαντήσουμε.

–  Προτεραιότητα είναι η εξασφάλιση προσιτής στέγης για τους νέους ανθρώπους. Το κόστος για την αγορά νέου σπιτιού, όπως και τα ενοίκια, έχουν ανέβει σημαντικά, κάτι που συχνά αποτρέπει τα νέα ζευγάρια, από το να κατοικήσουν σε μεγαλύτερο σπίτι και να ξεκινήσουν δική τους οικογένεια.

Εξάντληση κάθε διαθέσιμου μέσου, συμπεριλαμβανομένης της περιουσίας του δημοσίου. Στα μεγάλα αστικά κέντρα υπάρχει μεγάλο κτιριακό απόθεμα, που είναι αναξιοποίητο.

– Θέλω να σταθώ ιδιαίτερα σε μία νέα νομοθετική πρωτοβουλία, η οποία θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση τις επόμενες ημέρες κι εκτιμώ ότι θα έχει γίνει νόμος μέχρι τα τέλη Ιουλίου. Αναφέρομαι στο πλαίσιο για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Αυξάνουμε στα 54 το όριο ηλικίας όσων επιλέγουν αυτές τις διαδικασίες και διορθώνουμε κάποιες στρεβλώσεις. Σήμερα, αν μία γυναίκα χωρίσει, χρειάζεται τη σύμφωνη γνώμη του τέως συζύγου της, προκειμένου να αξιοποιήσει μη γονιμοποιημένα ωάρια.

– Σε τελική ευθεία προετοιμασίας βρίσκονται και μερικές πρωτοβουλίες άμεσης εφαρμογής. Για παράδειγμα, η επέκταση των Παιδικών Σταθμών, αλλά και των Δημοτικών, έως τις 6 το απόγευμα, ώστε να περιλαμβάνουν και τη μελέτη των παιδιών.

Στελέχωση των μονάδων υγείας, κυρίως των νησιών, από γυναικολόγους και παιδιάτρους.

– Πρέπει να ανοίξει στην Ελλάδα το κεφάλαιο της ένταξης στην ελληνική κοινωνία των νόμιμων μεταναστών. Πρόκειται για μία απάντηση στο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε, την έλλειψη εργατικών χεριών, που παρατηρείται τόσο στον πρωτογενή τομέα όσο και στον κλάδο των κατασκευών. Εχουμε ήδη φαινόμενα σοδειών που δεν μαζεύονται. Μεγάλα έργα που κινδυνεύουν να καθυστερήσουν, επειδή λείπουν εργατικά χέρια. Ταυτόχρονα, η ένταξή τους στην ελληνική κοινωνία θα ανακουφίσει και την πληθυσμιακή υποχώρηση. Η εμπειρία μας από το πρώτο κύμα Αλβανών μεταναστών είναι θετική για την ελληνική κοινωνία και οικονομία. Η δεύτερη γενιά αυτών έχουν ως πατρίδα τους την Ελλάδα. Με την εικόνα των μαθητικών μας παρελάσεων να αποδεικνύει ότι πράγματι αξίζουν να αποκαλούνται Έλληνες, όσοι μετέχουν της ελληνικής παιδείας.

– Η νέα αυτή πολιτική δεν θα γίνει με τρόπο που θα αφήσει κάποιον στο περιθώριο.

 

πηγή:imerisia.gr

To Top