ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: “Απειλή για τη Δημοκρατία είναι ο λαϊκισμός”

Κ. Μητσοτάκης: Περί ελληνικού λαϊκισμού

Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η απειλή για τη Δημοκρατία είναι ο λαϊκισμός. Σε μία παρέμβαση που επικεντρώνεται στην κριτική του προς την κυβέρνηση, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστηρίζει ότι η Ελλάδα ήταν «η πρώτη χώρα» όπου οι λαϊκιστικές δυνάμεις κέρδισαν την εξουσία στις εκλογές του 2015. Σε αντίθεση, όπως προσθέτει, με «τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες αντιμετώπιζαν παρόμοιες προκλήσεις αλλά κατάφεραν να διατηρήσουν τους λαϊκιστές μακριά από την εκτελεστική εξουσία».

Για την εξέλιξη αυτή ο κ. Μητσοτάκης επικαλείται τη δυσαρέσκεια και την απογοήτευση των Ελλήνων πολιτών, ως αποτέλεσμα της δημοσιονομικής αυστηρότητας που επιβλήθηκε για να αντιμετωπισθεί η οικονομική κρίση το 2010.

Εκτιμά ότι οι λαϊκιστές ήταν «επιδέξιοι και τυχεροί» και τους κατηγορεί ότι έριξαν την προηγούμενη κυβέρνηση μέσω της μη εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Και προσάπτει στην κυβέρνηση αυταρχισμό και μη σεβασμό στη διάκριση των εξουσιών και εξυπηρέτηση συμφερόντων «είτε πρόκειται για απλούς πολίτες στους οποίους παρέχεται εργασία στο δημόσιο τομέα είτε για μια νέα τάξη ολιγαρχών»*.

Διαβεβαιώνει ωστόσο ότι «οι λαϊκιστές στην Ελλάδα δεν έχασαν ακόμη την κυβέρνηση αλλά τελικά θα τη χάσουν». Όπως υποστηρίζει, όμως, η Δημοκρατία από μόνη της είναι πολύ ισχυρότερη και το «δημοκρατικό ήθος των Ελλήνων είναι ήδη ένα βήμα μπροστά έναντι οποιουδήποτε προσπαθεί να το υπονομεύσει».

* Εκ παραδρομής το συγκεκριμένο σημείο του άρθρου μεταφράστηκε αρχικά ως “Και προσάπτει στην κυβέρνηση αυταρχισμό, μη σεβασμό στη διάκριση των εξουσιών και εξυπηρέτηση συμφερόντων «των δημοσίων υπαλλήλων και μίας νέας τάξης ολιγαρχών»”.

EΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

“ΤΟ ΕΠΙΒΛΑΒΕΣ ΤΟΥ ΛΑΪΚΙΣΜΟΥ: Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-
Βασικό Εγχειρίδιο από την άνοδο στην πτώση”

“The Populist Detriment: the Case of Greece
A standard playbook from rise to fall”

http://http://www.euro2day.gr/worldreview/article-wr/1584988/the-populist-detriment-the-case-of-greece.html

Μητσοτάκης: “Απειλή για τη Δημοκρατία είναι ο λαϊκισμός”
To Top