ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Το 90% των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας θα επιστραφούν στο ελληνικό δημόσιο με έκτακτη φορολογία

Tην φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας με 90% ανακοίνωσε στην δευτερολογία του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Είπατε», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, «ότι υπάρχουν υπερκέρδη 1,4 δισ. και δεν ξέρω από που προήλθε αυτός ο αριθμός. Εάν υποθέταμε ότι τα υπερκέρδη είναι τόσα σας λέω ότι με διάταξη της κυβέρνησης το 90% θα επιστραφεί στο ελληνικό δημόσιο. Το ερώτημα δεν είναι αν θα επιστραφούν στον κρατικό προϋπολογισμό αλλά εδώ υπάρχει ένα ζήτημα. Αν οι υπολογισμοί σας είναι σωστοί και έχω σοβαρές αμφιβολίες γιατί δεν προσμετράτε την έκπτωση που δίνουν οι πάροχοι. Αν όμως έχει σημαντικά κέρδη, τότε αυτά κατά 90% θα φορολογηθούν εκτάκτως από την κυβέρνηση. Αρμόδιοι να το κρίνουν θα είναι οι ορκωτοί ελεγκτές. Καμία κυβέρνηση δεν έχει εισπράξει ούτε ένα ευρώ από την φορολόγηση υπερκερδών γιατί δεν έχουν υπολογιστεί ακόμα».

Νωρίτερα, απευθυνόμενος και πάλι στον κ. Τσίπρα είπε ότι κατανοεί γιατί όλες οι ομιλίες του είναι γεμάτες με προσωπικές επιθέσεις στον ίδιο. Καταλαβαίνω ότι είμαι ο προσωπικός σας εφιάλτης αλλά ο εφιάλτης έρχεται απέξω, είπε.

Αναφερόμενος στις κρίσεις που διαχειρίζεται η δική του κυβέρνηση και του κ. Τσίπρα είπε: «Την κρίση του 2015 εσείς την προκαλέσατε, ενώ εμείς κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε εξωγενείς κρίσεις. Το μόνο που υπήρχε τότε ήταν το 3ο μνημόνιο και αφού βάλατε εσείς φωτιά στο σπίτι της πατρίδας ήρθατε ως υπερήφανος πυροσβέστης να την σβήσετε».

Για τον ΕΝΦΙΑ ο πρωθυπουργός είπε ότι τον εισήγαγε στην ελληνική πολιτική ζωή ο κ. Βενιζέλος το 2011. Δεν ήταν πολιτική επιλογή της κυβέρνησης εσείς τον ανεβάσατε ενώ είχατε τάξει ότι θα τον εξαφανίσετε με έναν νόμο και ένα άρθρο. Τα ξεχάσατε αυτά; Έτσι κερδίσατε τις εκλογές. Θα πρέπει να αναγνωρίσετε ότι η πολιτική της ΝΔ πράγματι έχει ταξικό πρόσημο και ευνοεί τους πιο φτωχούς. Η κυβέρνηση εξήγγειλε την μείωση του ΕΝΦΙΑ και βγάλατε ανακοίνωση ότι αποδέκτες είναι οι λίγοι με τις μεγάλες περιουσίες. Το ερώτημα είναι γιατί ψηφίζετε τώρα την μείωση του ΕΝΦΙΑ αφού είναι δώρο στα ρετιρέ; θα μειώσει την επιβάρυνση 800 εκατομμύρια για όλους τους ιδιοκτήτες. Αναγκάζεστε και έρχεστε και υπερψηφίζετε την μείωση του ΕΝΦΙΑ. Όλα τα ωραία που λέγατε πήγαν περίπατο κ. Τσίπρα”.

πηγή:newsit.gr

Μητσοτάκης: Το 90% των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας θα επιστραφούν στο ελληνικό δημόσιο με έκτακτη φορολογία
To Top