Τροφή για σκέψη

Μητροπολίτης Μεσσηνίας: “H έκτρωση αποτελεί εκούσιο φόνο”

πηγή video: poimin.gr
“Η έκτρωση αποτελεί έναν εκούσιο φόνο. Όσο και αν θέλουμε να τη δικαιολογήσουμε, όσο και αν θέλουμε να την προσεγγίσουμε κάτω από άλλες ιδεολογικές κατευθύνσεις και προσανατολισμούς δεν παύει να αποτελεί έναν εκούσιο φόνο, ο οποίος συμβάλλει και στη μη επίλυση του δημογραφικού προβλήματος”, επισημαίνει σε αποκλειστικές του δηλώσεις στο poimin.gr o Mητροπολίτης Μεσσηνίας.

“Για την Εκκλησία και τη διδασκαλία της Εκκλησίας το θέμα είναι καθαρά ανθρωπολογικό. Ο άνθρωπος από τη στιγμή της σύλληψής του αποτελεί δημιούργημα του Θεού. Και η ζωή είναι προσφορά, και κανείς δεν μπορεί αυτή τη ζωή να την αφαιρέσει.Και κανείς δεν μπορεί να καταστρέψει αυτό το δημιούργημα του Θεού.Επιπλέον, οι προβαλλόμενοι όροι κοινωνικοί, οικονομικοί, ψυχολογικοί και συναισθηματικοί, προκειμένου να δικαιολογηθεί η εκούσια αυτή φονική ενέργεια, δεν έχουν καμία σημασία για τη θεολογία της Εκκλησίας και τη διδασκαλία της, που αφορά τον άνθρωπο και κυρίως το έμβρυο από την πρώτη στιγμή της συλλήψεώς του”.

Ο Μητροπολίτης μεταξύ άλλων κάνει λόγο για μια “φονική διαδικασία” με “πάρα πολλές επιπτώσεις και στην ψυχολογία της μητέρας, και στη δομή της οικογένειας και στην ίδια την κοινωνία”, ενώ επισημαίνει ότι δεν πρέπει με ευκολία να χαρακτηρίζεται “ως σκοταδιστική” μια τέτοια διδασκαλία της Εκκλησίας που δείχνει σεβασμό στον άνθρωπο και στην αξία του.

 

Η Εκκλησία μπορεί να έχει τη δική της παγιωμένη άποψη για τις εκτρώσεις, ωστόσο ο Έλληνας νομοθέτης έχει άλλη άποψη: Τι προβλέπει αναλυτικά ο νόμος στην Ελλάδα για τις εκτρώσεις:

Στην Ελλάδα η έκτρωση επιτρέπεται υπό προϋποθέσεις. Ο Ποινικός Κώδικας στο άρθρο 304 επιτρέπει την έκτρωση (τεχνητή διακοπή της κύησης) μόνο με τη συναίνεση της εγκύου και μόνο από γιατρό μαιευτήρα – γυναικολόγο, με τη συμμετοχή αναισθησιολόγου σε οργανωμένη νοσηλευτική μονάδα στις ακόλουθες περιπτώσεις:

-Εντός των πρώτων 12 εβδομάδων της κύησης σε κάθε περίπτωση

-Εντός των πρώτων 24 εβδομάδων, αν υπάρχουν ενδείξεις σοβαρής ανωμαλίας του εμβρύου που επάγονται τη γέννηση παθολογικού νεογνού

-Εντός των πρώτων 19 εβδομάδων, αν η εγκυμοσύνη είναι αποτέλεσμα βιασμού, αποπλάνησης ανήλικης, αιμομιξίας ή κατάχρησης γυναίκας ανίκανης να αντισταθεί

-Χωρίς χρονικό περιορισμό, αν υπάρχει αναπότρεπτος κίνδυνος για τη ζωή της εγκύου ή κίνδυνος σοβαρής και διαρκούς βλάβης της σωματικής ή ψυχικής υγείας της, βεβαιωμένος από αντίστοιχο ιατρό (στην περίπτωση αυτή ο όρος “έκτρωση” χρησιμοποιείται σε διακοπή που επισυμβαίνει πριν την 24η εβδομάδα). Επίσης σε αυτήν την κατηγορία εμπίπτει και η περίπτωση έκτρωσης εμβρύου με αποδεδειγμένες σοβαρές δυσλειτουργίες.

To Top