ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Μάνης: έπαθε ανακοπή την ώρα της Θείας Λειτουργίας

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ VIDEO ΑΠΟ ΤΟ MANI NEWS
Γονάτισε κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας και κατέρρευσε…

Ο Μητροπολίτης Γυθείου και Οιτύλου Χρυσόστομος εκοιμήθη σε ηλικία 84 ετών

Ο μακαριστός Μητροπολίτης ιδιαίτερα αγαπητός από τους πιστούς εκοιμήθη κατά τη διάρκεια επιτέλεσης του ιερού του καθήκοντος, ανήμερα της εορτής των Ταξιαρχών.
O κυρός Χρυσόστομος υπέστη καρδιακό επεισόδιο, κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Αρεόπολης.
Ο Ιεράρχης μεταφέρθηκε άμεσα το Κ.Υ. Αρεόπολης όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, ωστόσο παρά τις προσπάθειες του Διευθυντή και όλου του προσωπικού του Κέντρου Υγείας ο Μητροπολίτης κατέληξε.

Τοποτηρητής ο Μητροπολίτης Σπάρτης

Με απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ορίσθηκε τοποτηρητής της χηρευούσης Ιεράς Μητροπόλεως Μάνης, ο Σεβ. Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης, Ευστάθιος, ο οποίος θα αναλάβει να διευθετήσει και ότι αφορά την εξόδιο ακολουθία του Μακαριστού Μητροπολίτη Χρυσοστόμου.

Ο μακαριστός Μητροπολίτης Γυθείου και Οιτύλου κ. Χρυσόστομος (κατά κόσμον Δημήτριος) Κορακίτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1933.
Σπούδασε στην Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, και αποφοίτησε το 1957.
Διάκονος χειροτονήθηκε το 1960 και Πρεσβύτερος το 1966. Δραστηριοποιήθηκε στην Μέση Εκπαίδευση ως καθηγητής από το 1958 έως το 1963. Το 1969, διορίστηκε Γραμματέας και Κωδικογράφος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Από το 1966 έως την εκλογή του, διακόνησε προϊστάμενος σου Ιερού Ναού Αγίας Ειρήνης οδού Αιόλου.
Μητροπολίτης Γυθείου και Οιτύλου, εξελέγη το 1996 και χειροτονήθηκε Επίσκοπος στις 6 Οκτωβρίου.

ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΝΗΣ

Το Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Μάνης με αφορμή τον αδόκητο θάνατο του Σεβασμιοτάτου ποιμενάρχου μας Μητροπολίτη Μάνης Χρυσόστομου, συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα και εξέδωσε το ακόλουθο ψήφισμα:
Το Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Μάνης εκφράζει την βαθύτατη θλίψη του για την εκδημία του αγαπητού και σεβαστού μας Μητροπολίτη Χρυσόστομου.
Ο μακαριστός Μητροπολίτης αφιέρωσε τη ζωή του στην Ορθοδοξία και παρέδωσε στους Μανιάτες και στις Μανιάτισσες ένα πλούσιο πνευματικό και κοινωνικό έργο. Η προσφορά του στην τοπική κοινωνία θα μείνει χαραγμένη στην καρδιά όλων μας.
Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην Ιεραρχία και στους οικείους του.
Το Δημοτικό Συμβούλιο ομόφωνα αποφασίζει:
1.Να παραστεί σύσσωμο στην εξόδιο ακολουθία.
2.Να αναρτηθούν μεσίστιες οι Σημαίες στο Δημαρχείο και στο Δημοτικό Κατάστημα της Δημοτικής Ενότητας Αβίας.
3.Αντί κατάθεσης στεφάνου στη Σορό του Μεταστάντος να κατατεθεί χρηματικό ποσό στο Γηροκομείο της Μητρόπολης Μάνης.
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΡΑΜΠΕΑΣ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΕΑΣ

ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΟΥΛΗΣ: “ΚΑΛΟ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ ΣΕΒΑΣΜΙΕ ΔΕΣΠΟΤΑ”

Συλλυπητήριο μήνυμα Περιφερειάρχη Πελοποννήσου για την κοίμηση του Μακαριστού Μητροπολίτη Μάνης Χρυσοστόμου
«Με βαθύτατη οδύνη πληροφορήθηκα την ξαφνική απώλεια του Μακαριστού Μητροπολίτη Μάνης Χρυσοστόμου. Διακρίθηκε για την ιεροπρέπειά του, τη σύνεση, τη σωφροσύνη αλλά και τη σεμνότητά του, προσφέροντας ποιμαντικό, πνευματικό και φιλανθρωπικό έργο. Διακρίθηκε επίσης για την άδολη αγάπη του για τη Μάνη, την οποία υπηρέτησε με αυταπάρνηση και αφοσίωση.
Καλό Παράδεισο Σεβάσμιε Δέσποτα».

Πέτρος Τατούλης
Περιφερειάρχης Πελοποννήσου

ΕΛΕΝΗ ΑΛΕΙΦΕΡΗ:”ΑΟΚΝΟΣ ΕΡΓΑΤΗΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ”

Τα συλλυπητήριά της εξέφρασε και η αντιπεριφεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη.
“Εκφράζουμε τη βαθύτατη θλίψη μας για την προς τον Κύριον εκδημία του Μητροπολίτου Μάνης κυρού Χρυσοστόμου. Ο μακαριστός Μητροπολίτης Μάνης εκοιμήθη ως άοκνος εργάτης της Ορθοδοξίας, έχοντας επιτελέσει με αγάπη και αυταπάρνηση το θεάρεστο αρχιερατικό του καθήκον. Άφησε δε πίσω του μια σπουδαία παρακαταθήκη με αρχές και αξίες αυθεντικές, τις οποίες υπηρέτησε με πίστη σε όλη τη διάρκεια της ζωής του, επ’ ωφελεία του κοινωνικού συνόλου.
Τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια προς τα μέλη της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, τους ιερείς και το ποίμνιο της Ιεράς Μητρόπολης Μάνης και τους οικείους του”.

ΝΙΚΑΣ: “ΤΙΜΗΣΕ ΤΟ ΑΞΙΩΜΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ”

O Δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, με δήλωσή του, εξέφρασε τη θλίψη του για την εκδημία του μακαριστού Μητροπολίτη Χρυσοστόμου και αναφέρθηκε στη σημαντική προσφορά του προς τη Μανιάτικη κοινωνία, τον αγώνα του για τη διατήρηση των ηθών και των εθίμων της περιοχής, την προσπάθειά του για την προβολή της εθνικής προσφοράς της Μάνης και των Μανιατών διαχρονικά. Επίσης, ο Δήμαρχος τόνισε ότι σημαντική υπήρξε η προσφορά του μεταστάντος στην Ορθοδοξία και την Εκπαίδευση, από όλες τις θέσεις στις οποίες υπηρέτησε. Υπήρξε, πράγματι, Ορθόδοξος Ιεράρχης, ο οποίος τίμησε το αξίωμά του και ανταποκρίθηκε στην αποστολή του.

Όπως επισημαίνεται από τη Δημοτική Αρχή Καλαμάτας, σημαντικό μέρος του Δήμου Καλαμάτας (Βέργα, Μικρή Μαντίνεια) υπάγεται στην εκκλησιαστική δικαιοδοσία της Ιεράς Μητροπόλεως Μάνης.

Αμέτρητες φορές είχε τραγουδήσει το “Η Πατρίς μου είναι η Μάνη”

ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΘΡΟΝΙΣΗ ΤΟΥ ΤΟ 1996

To Top