ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητρώο Στελεχών ΝΔ: Τι απαντά η Αρχή Προστασίας Δεδομένων

Η ΑΡΧΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ “ΚΑΙΕΙ” ΤΟ ΜΗΤΡΩΟ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΝΔ

Να δώσει άμεσα εξηγήσεις, σχετικά με το μητρώο στελεχών της ΝΔ, μετά την απάντηση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα σε σχετικό αίτημα του κυβερνώντος κόμματος, ζητά από τον πρόεδρο της Ν.Δ., ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η Αρχή υποστηρίζει ότι η συλλογή προσωπικών δεδομένων εφόσον γίνεται με τη συγκατάθεση των αιτούντων είναι καταρχήν νόμιμη.
Ωστόσο, για τη διασταύρωση των μελών με τη βάση δεδομένων του εκλογικού καταλόγου και η ελεύθερη ανάρτηση των στοιχείων στο Διαδίκτυο- άμεσα προσβάσιμα- η Αρχή αποφάνθηκε ότι δεν είναι νόμιμα. Όπως επίσης το γεγονός, ότι δεν υπήρχε ρητή ενημέρωση των αιτούντων για περαιτέρω επεξεργασία των στοιχείων τους, επίσης ήταν παράνομο.

Κατόπιν των επισημάνσεων της Αρχής η ΝΔ συμμορφώθηκε με τις υποδείξεις και διόρθωσε τα προβληματικά σημεία.

Δείτε εδώ ολόκληρη την απάντηση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για το Μητρώο Στελεχών της ΝΔ
Απάντηση Αρχής Προστασίας Δεδομένων για Μητρώο Στελεχών ΝΔ (1) (1)

ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ: “Η ΝΔ ΑΝΑΓΚΑΣΤΗΚΕ ΝΑ ΣΥΜΜΟΡΦΩΘΕΙ ΣΤΙΣ ΥΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ”

“Η απάντηση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα* στο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για τη διερεύνηση της τήρησης ή όχι από τη Νέα Δημοκρατία των διατάξεων του σχετικού νόμου σε ότι αφορά το επονομαζόμενο “Μητρώο Στελεχών”, επιβεβαίωσε τις αρχικές μας υποθέσεις. Σύμφωνα με την απάντηση της Αρχής στο αίτημα μας, το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη παραβίαζε συστηματικά τον νόμο περί προσωπικών δεδομένων αφού “η διασταύρωση των στοιχείων των αιτούντων με τη βάση δεδομένων του εκλογικού καταλόγου […] δεν είναι σύμφωνη με τις διατάξεις του Ν. 2472/97”.

Υπενθυμίζουμε ότι, κατόπιν καταγγελιών πολιτών, δικών μας ανακοινώσεων αλλά και σχετικής ερώτησης από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ είχε επικαλεστεί με περισσό θράσος τον νόμο που παραβίαζε: “Ας διαβάσουν το άρθρο 23 Π.Δ. 26/2012 και το Ν. 2472/1997 για να ενημερωθούν”.

Στην απάντηση της, επίσης, η Αρχή σημειώνει ότι η Νέα Δημοκρατία αναγκάστηκε να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις της προκειμένου να είναι ασφαλή τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών, επιβεβαιώνοντας πως η αρχική δομή της ιστοσελίδας που είχε αναρτήσει δεν τηρούσε τον νόμο.

Ωστόσο, παρά την επίσημη απάντηση της Αρχής ότι παραβίαζε τον νόμο, η ΝΔ εξακολουθεί να σιωπά. Καλούμε τον πρόεδρο της, Κυρ. Μητσοτάκη, να δώσει άμεσα τις απαραίτητες εξηγήσεις. Το οφείλει πρωτίστως σε όλους τους πολίτες.“.

Μητρώο Στελεχών ΝΔ: Τι απαντά η Αρχή Προστασίας Δεδομένων
To Top