ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μηταράκης: Αρχίζει τον Μάρτιο η κατασκευή των κλειστών κέντρων για πρόσφυγες και μετανάστες- Θα λειτουργήσουν το καλοκαίρι

Μέσα στον Μάρτιο προσδιόρισε ο υπουργός Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης, την έναρξη της κατασκευής των κλειστών κέντρων προσφύγων και μεταναστών στα πέντε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου με στόχο, όπως είπε, αυτά να λειτουργήσουν μέσα στο καλοκαίρι.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Μηταράκης τόνισε ότι η δημιουργία των κλειστών κέντρων είναι απαραίτητη, γιατί διαφορετικά δεν μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία ασύλου και οι επιστροφές και να μειωθούν οι μεταναστευτικές ροές.

Οι σημερινές ανοιχτές δομές θα κλείσουν, τόνισε ο κ. Μηταράκης και εξήγησε ότι στα κλειστά κέντρα θα υπάρχουν την ημέρα δικαιώματα εξόδου με βάση τους κανόνες, αλλά το βράδυ τα κέντρα θα κλείνουν.

Τόνισε, επίσης, ότι στα κλειστά κέντρα που θα κατασκευαστούν στα 5 νησιά θα υπάρχουν συνολικά 20.000 θέσεις και με στόχο παραμονής των προσφύγων τους τρεις μήνες, καθώς η κυβέρνηση θεωρεί ότι αυτοί επαρκούν.

Ο κ. Μηταράκης ανέφερε ότι στόχος της κυβέρνησης, έκτος από τα κλειστά κέντρα είναι να ενισχυθεί και να επιταχυνθεί η διαδικασία ασύλου και να ενισχυθούν οι επιστροφές, ώστε να επιστρέφονται 200 άτομα την εβδομάδα.

Όπως είπε, στη συνέχεια, η Τουρκία αυτή τη στιγμή συνεργάζεται απολύτως στο θέμα των επιστροφών.

Επίσης, η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει την Ευρωπαϊκή Ένωση να συμβάλει ώστε να μπορούν να γίνονται επιστροφές και από μετανάστες που έχουν περάσει στην ηπειρωτική Ελλάδα και ειδικά προς το Αφγανιστάν.

Ο κ. Μηταράκης, τέλος, ανέφερε ότι ο συνολικός αριθμός των μεταναστών που βρίσκονται στη χώρα μέχρι στιγμής, είτε πρόκειται για έχοντες άσυλο ή αιτούντες άσυλο ανέρχεται στις 150.000. Επίσης, πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή στα νησιά οι πιο πολλοί είναι Αφγανοί και όχι Σύροι.

Πυριτιδαποθήκη έτοιμη να εκραγεί η Λέσβος

Στην κατάσταση που επικρατεί στον προσφυγικό καταυλισμό στη Λέσβο αναφέρθηκε η βρετανική εφημερίδα Guardian περιγράφοντας μεταξύ άλλων το κλίμα από τη Λέσβο, όπου οι συνεχείς μεταναστευτικές ροές και το νέο κύμα συγκρούσεων μεταξύ ντόπιων και αιτούντων άσυλο έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό κλίμα.

«Πάνω από 42.000 άντρες, γυναίκες και παιδιά εκτιμάται πως βρίσκονται σε Λέσβο, Σάμο, Χίο, Λέρο και Κω. Μην μπορώντας να φύγουν λόγω της περιοριστικής πολιτικής της ΕΕ, αναγκάζονται να παραμείνουν στα νησιά μέχρι να γίνει η επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου από ένα σύστημα ταυτόχρονα υποστελεχωμένο και στα όριά του», συνεχίζει το δημοσίευμα.

Ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν ζητήσει επανειλημμένα να αποσυμφορηθούν τα νησιά. Την Παρασκευή περίπου 20.000 πρόσφυγες βρίσκονταν στην Λέσβο, «αναγκασμένοι να αντέξουν την πικρή πραγματικότητα της Μόριας, ενός καταυλισμού που σχεδιάστηκε να φιλοξενεί 3.000 ανθρώπους».

Μεσαιωνικές συνθήκες

«Ζουν σε τρισάθλιες, μεσαιωνικές συνθήκες με σχεδόν μηδαμινή πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες, μεταξύ άλλων καθαριότητας και ζεστού νερού, ηλεκτρικούς ρεύματος, υγιεινής και ιατρικής περίθαλψης», ανέφερε η Sophie McCann από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, προσθέτοντας ωστόσο πως οι ντόπιοι έχουν επίσης παραμεληθεί.

«Η κοινωνία της Λέσβου έχει εγκαταλειφθεί από την κυβέρνηση εδώ και σχεδόν πέντε χρόνια και καλείται να διαχειριστεί τις συνέπειες ενός αποτυχημένου συστήματος υποδοχής. Όπως και οι πρόσφυγες, έχουν κουραστεί», προσθέτει η ίδια.

Μηταράκης: Αρχίζει τον Μάρτιο η κατασκευή των κλειστών κέντρων για πρόσφυγες και μετανάστες- Θα λειτουργήσουν το καλοκαίρι
To Top