ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το μήνυμα της δωρεάς οργάνων έδωσαν στους μαθητές Στρατούλης και Μπολέτης

ΟΥΡΑΓΟΣ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΩΡΕΑ ΟΡΓΑΝΩΝ – ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ ΣΤΑ ΕΚΠ.ΜΠΟΥΓA: ΜΗΝ ΤΟ ΒΑΖΕΤΕ ΚΑΤΩ, ΜΑΧΗ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΙΓΜΗ

Με επίσκεψη και ομιλία στους μαθητές και τους καθηγητές των Εκπ.Μπουγά και του 4ου Λυκείου Καλαμάτας ξεκίνησε η επίσκεψη στην Καλαμάτα του Δημήτρη Στρατούλη, με αφορμή την παρουσία του βιβλίου “Όταν γεννιέσαι τρεις φορές”.

Μαζί με τον Πρόεδρο του Ωνασείου, τον Μεσσήνιο καθηγητή νεφρολογίας Γιάννη Μπολέτη, και την Ιατρό του Λαϊκού Νοσοκομείου της Αθήνας Ελένη Κάψια, μίλησαν στα παιδιά για την δωρεά οργάνων.

Η δωρεά των οργάνων, όπως εξήγησαν είναι μια διαδικασία κατά την οποία γίνεται μεταφορά υγιούς οργάνου από θανόντα ή εν ζωή δότη σ’ ένα σοβαρά πάσχοντα λήπτη που έχει υποστεί βλάβη οργάνου, με σκοπό την αποκατάσταση της λειτουργίας του/τους.

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΤΡΑΤΟΥΛΗ

Η μεταμόσχευση οργάνου μπορεί να σώσει τη ζωή ενός ή περισσοτέρων ασθενών ή να βελτιώσει σημαντικά την υγεία και την ποιότητα ζωής τους. Αν και πρόκειται για πράξη αγάπης και προσφοράς προς τον συνάνθρωπό μας, εναπόκειται στη γενναιοδωρία των δωρητών ή/και στη συγκατάθεση των οικογενειών τους, αν επιθυμούν να χαρίσουν ζωή σε ασθενείς που χρειάζονται μεταμόσχευση.

Αφορά τη διαδικασία κατά την οποία υγιή όργανα, μεταφέρονται από έναν εκλιπόντα (νεκρό) ή ζώντα δότη σ’ έναν χρονίως πάσχοντα ασθενή με σκοπό την αποκατάσταση της λειτουργίας κάποιου οργάνου του που βρίσκεται σε ανεπάρκεια.

Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΛΕΤΗΣ ΣΤΑ ΕΚΠ.ΜΠΟΥΓΑ

 

Η μεταμόσχευση αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις της ιατρικής του 20ού αιώνα και έχει καθιερωθεί πλέον ως μια αποτελεσματική θεραπευτική πρακτική. Επιτρέπει την αποκατάσταση των λειτουργιών των οργάνων που βρίσκονται σε ανεπάρκεια.

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΙΑΤΡΟΥ ΕΛΕΝΗΣ ΚΑΨΙΑ

Στο τέλος της παρουσίας απάντησαν σε ενδιαφέρουσες ερωτήσεις, ενώ μοιράστηκαν σε όλα τα παιδιά αντίτυπα του βιβλίου του κ.Στρατούλη, που ήταν μια προσφορά του Ωνασείου.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΩΝΑΣΕΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ, ΚΑΘΗΓΗΤΗ Ι.ΜΠΟΛΕΤΗ

To Top