Υγεία

Μικροπλαστικά εντοπίστηκαν στον πλακούντα γυναικών- Μεγάλη ανησυχία από τους ερευνητές

ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΕΊΝΑΙ ΑΓΝΩΣΤΕΣ, ΑΛΛΑ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΤΑ ΣΩΜΑΤΙΔΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΟΥΝ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΒΛΑΒΗ ΣΤΑ ΕΜΒΡΥΑ

Μικροπλαστικά σωματίδια αποκαλύφθηκαν στον πλακούντα γυναικών για πρώτη φορά, κάτι που σύμφωνα με τους ερευνητές αποτελεί θέμα μεγάλης ανησυχίας.

Ο αντίκτυπος που έχουν στην υγεία τα μικροπλαστικά στο σώμα είναι ακόμη άγνωστος. Αλλά οι επιστήμονες αναφέρουν ότι μπορεί να φέρουν χημικά που θα μπορούσαν να προκαλέσουν μακροπρόθεσμες βλάβες ή να διαταράξουν το αναπτυσσόμενο ανοσοποιητικό σύστημα του εμβρύου. Τα σωματίδια είναι πολύ πιθανό να τα έχουν καταναλώσει ή εισπνεύσει οι μητέρες.

Τα σωματίδια εντοπίστηκαν στον πλακούντα τεσσάρων υγειών γυναικών που είχαν φυσιολογική εγκυμοσύνη και τοκετό. Τα μικροπλαστικά ανιχνεύθηκαν τόσο στη μητρική πλευρά του πλακούντα, όσο και στην εμβρυική και στη μεμβράνη εντός της οποίας αναπτύσσεται το έμβρυο.

Βρέθηκαν 12 πλαστικά σωματίδια, όμως, μόνο περίπου το 4% του κάθε πλακούντα αναλύθηκε, κάτι που δείχνει ότι ο συνολικός αριθμός μικροπλαστικών ήταν πολύ μεγαλύτερος.

Όλα τα σωματίδια που αναλύθηκαν ήταν πλαστικά και ήταν βαμμένα μπλε, κόκκινα, πορτοκαλί ή ροζ και ίσως να προέρχονται από συσκευασίες, χρώματα ή καλλυντικά και προϊόντα προσωπικής υγιεινής. Το μέγεθός τους ήταν κατά κύριο λόγο 0,01mm, κάτι που σημαίνει ότι ήταν αρκετά μικρά προκειμένου να μεταφερθούν μέσω του κυκλοφορικού συστήματος.

Τα σωματίδια ίσως να μπήκαν στο σώμα των μωρών, αλλά οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να το εκτιμήσουν αυτό.

«Είναι σαν να έχεις ένα μωρό cyborg: όχι πλέον μόνο από ανθρώπινα κύτταρα, αλλά ένα μείγμα βιολογικών και ανόργανων στοιχείων», δήλωσε ο Αντόνιο Ραγκούσα, διευθυντής μαιευτικής και γυναικολογίας στο νοσοκομείο San Giovanni Calibita Fatebenefratelli της Ρώμης, που ήταν επικεφαλής της έρευνας. «Οι μητέρες σοκαρίστηκαν», συμπλήρωσε.

«Λόγω του κρίσιμου ρόλου του πλακούντα στην υποστήριξη της ανάπτυξης του εμβρύου και στο ότι λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος με το εξωτερικό περιβάλλον, η παρουσία πιθανά επιβλαβών πλαστικών σωματιδίων είναι ζήτημα μεγάλης ανησυχίας. Περαιτέρω μελέτες πρέπει να γίνουν προκειμένου να εκτιμηθεί αν η παρουσία μικροπλαστικών μπορεί να προκαλέσει ανοσοαποκρίσεις ή μπορεί να οδηγήσει στην απελευθέρωση τοξικών ρύπων με αποτέλεσμα να προκληθεί βλάβη», αναφέρουν οι επιστήμονες στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Environment International. Οι πιθανές συνέπειες των μικροπλαστικών σε έμβρυα περιλαμβάνουν μειωμένη ανάπτυξή τους, αναφέρουν οι ερευνητές.

Τα σωματίδια δεν βρέθηκαν στον πλακούντα δύο άλλων γυναικών που μετείχαν στη μελέτη, κάτι που μπορεί να είναι αποτέλεσμα διαφορετικής φυσιολογίας, διατροφής ή τρόπου ζωής, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Οι Ιταλοί ερευνητές χρησιμοποίησαν πρωτόκολλο δίχως χρήση πλαστικών στον τοκετό των μωρών, προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε μόλυνση του πλακούντα. Οι μαιευτήρες και οι μαίες χρησιμοποίησαν βαμβακερά γάντια, ενώ στον δωμάτιο τοκετού υπήρχαν μόνο βαμβακερές πετσέτες.

Ο Άντριου Σέναν, καθηγητής μαιευτικής στο King’s College London, δήλωσε στην Daily Mail ότι ήταν καθησυχαστικό ότι τα μωρά στη μελέτη γεννήθηκαν φυσιολογικά, αλλά «είναι προφανώς προτιμότερο να μην έχουν ξένα σώματα ενώ το μωρό αναπτύσσεται».

Η Ελίζαμπεθ Γκρίν, στο φιλανθρωπικό ίδρυμα χημικών Chem Trust, δήλωσε: «Τα μωρά γεννιούνται προ-μολυσμένα. Η μελέτη ήταν πολύ μικρή αλλά παρόλα αυτά σηματοδοτεί μια πολύ ανησυχητική ανησυχία. “

Μια ξεχωριστή πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι τα νανοσωματίδια πλαστικού που εισπνεύστηκαν από έγκυους αρουραίους εργαστηρίου εντοπίστηκαν στο ήπαρ, στους πνεύμονες, στην καρδιά, στα νεφρά και στον εγκέφαλο των εμβρύων τους.

*Με πληροφορίες από Guardian

Μικροπλαστικά εντοπίστηκαν στον πλακούντα γυναικών- Μεγάλη ανησυχία από τους ερευνητές
To Top