ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μικρασιάτες Καλαμάτας: Οδοιπορικό στις αλησμόνητες πατρίδες

Οδοιπορικό προσκύνημα στις αλησμόνητες πατρίδες της Μ. Ασίας, εκπληρώνοντας έναν ιερό πόθο, ένα χρέος τιμής πραγματοποίησαν μέλη και φίλοι του Συλλόγου Μικρασιατών Καλαμάτας την τρίτη εβδομάδα του Ιουλίου.

Στο Αϊβαλί συνάντηση με τον Δήμαρχο της πόλης, σε καλό κλίμα φιλοξενίας.

“Τσόκαρο χτυπά, Μικρασιάτισσα περνά”

Όλοι οι συνοδοιπόροι είχαν τη λαχτάρα να προσκυνήσουν την ευλογημένη γη που μέσα στα σπλάχνα της κρατά ευλαβικά φυλαγμένες τις ρίζες των προγόνων τους.

Ευδιάθετοι κι ακούραστοι επισκέφτηκαν όσο το δυνατόν περισσότερα μέρη που γέμισαν τις ψυχές τους με άρωμα πατρίδας.

Οι άντρες που συνόδεψαν την αποστολή στη Μικρασία.

Το Προξενείο στη Σμύρνη

Η σύγχρονη Σμύρνη

Κατά την περιήγησή τους στη χερσόνησο τής Ερυθραίας επισκέφθηκαν πολλά χωριά τού ελληνισμού, όπως τη Σκάλα Βουρλών (αρχαίες Κλαζομενές), όπου και είδαν το σπίτι στο οποίο ο νομπελίστας ποιητής Γ. Σεφέρης πέρασε αρκετά καλοκαίρια των παιδικών του χρόνων (σήμερα λειτουργεί ως ξενώνας). Στη συνέχεια θαύμασαν το Λυθρί (αρχαία Ερυθραία), τα περίφημα Αλάτσατα, το γραφικό χωριό με την ιδιαίτερη χιώτικη αρχιτεκτονική και τον ακμάζοντα ελληνικό πληθυσμό των περασμένων αιώνων, ενώ περιδιαβαίνοντας την πόλη τού Τσεσμέ θαύμασαν την αυθεντική ελληνική αρχιτεκτονική τής Ανατολής.

Το Προξενείο της Σμύρνης

Μαζί με την Πρόξενο

Στον μοναδικό αρχαιολογικό χώρο τής Εφέσου περιηγήθηκαν στις επιβλητικές αρχαίες οδούς και θαύμασαν το Βουλευτήριο, το πρυτανείο, τα δημόσια λουτρά, την αγορά, τη βιβλιοθήκη τού Κέλσου και το θέατρο, ενώ είδαν ό,τι απέμεινε από τον ναό τής Εφεσίας Αρτέμιδος -ένα από τα 7 θαύματα του αρχαίου κόσμου- ο ιουστινιάνειος ναός τού Αγ. Ιωάννη. Γνώρισαν με τον καλύτερο τρόπο τις αρχαίες αποικίες των Ελλήνων και εκτίμησαν την προσφορά τους στον πολιτισμό.

Ιστορικά ντοκουμέντα…

Κατά την διάρκεια της επίσκεψης συναντήθηκαν και με την γενική πρόξενο της Ελλάδας στη Σμύρνη, Αργυρώ Παπούλια, στο ιστορικό κτήριο Καπετανάκη, ιδιοκτησίας του Ελληνικού Δημοσίου.
Το κτήριο Καπετανάκη βρίσκεται επί της παραλίας της Σμύρνης και αποτελεί σημείο ιστορικής αναφοράς του Ελληνισμού. Διασώθηκε κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή, αποτελώντας ένα από τα λιγοστά παλαιά κτίρια της πόλης. Από το 1924, που επαναλειτούργησε η Προξενική Αρχή της Ελλάδας στη Σμύρνη μέχρι το 1955, το Γενικό Προξενείο στεγαζόταν σε διάφορα μισθωμένα ακίνητα επί της ιστορικής προκυμαίας της πόλης.
Στο Αϊβαλί συναντήθηκαν με τον Δήμαρχο Μεσούτ Εργκίν, κι αντάλλαξαν εθιμοτυπικά δώρα.

Δούρειος Ίππος…

Ήταν μια αξέχαστη εμπειρία ζωής για όλους όσοι συμμετείχαν, με την Πρόεδρο του Συλλόγου Αργυρώ Μητράκου να περιγράφει όσα έζησαν στην κάμερα του Messinialive.

To Top