Υγεία

Mιχαήλ: “Πρέπει να εμβολιαστούν όσοι δεν έχουν κάνει τη 2η δόση εμβολίου ιλαράς”

ΞΕΠΕΡΑΣΑΝ ΤΑ 10 ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΙΛΑΡΑΣ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ

Το κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι γιατροί για τον εμβολιασμό του πληθυσμού κατά της ιλαράς. Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας, Μιχάλης Μιχαήλ μίλησε στο MessiniaLIVE για την παιδική αυτή ασθένεια, που όμως μπορεί να εγκυμονεί σοβαρές επιπλοκές, και όπως μας είπε ήδη στο Νοσοκομείο Καλαμάτας νοσηλεύονται αυτό το διάστημα ασθενείς με κρούσματα ιλαράς.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας συνιστά στους πολίτες να εμβολιαστούν και συγκεκριμένα, όπως μας δήλωσε, είναι ανάγκη να εμβολιαστούν όσοι έχουν γεννηθεί μετά το 1970 έως και το 2000, εφόσον δεν έχουν κάνει τη δεύτερη δόση του εμβολίου. Όσοι είναι γεννηθέντες πριν το 1970 και είχαν ασθενήσει, έχουν πλέον ισόβια ανοσία, ενώ σπάνια εντοπίζονται περιστατικά ανεμβολίαστου πληθυσμού στους γεννηθέντες μετά το 2000, σε άτομα νεαρής ηλικίας δηλαδή, καθώς όλοι σχεδόν έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις του εμβολίου.
Οι μόνες περιπτώσεις ανεμβολίαστων παιδιών είναι οι οπαδοί του αντιεμβολιαστικού κινήματος, πράγμα “εγκληματικό για τα παιδιά” όπως μας δήλωσε ο Μιχάλης Μιχαήλ.

ΚΕΕΛΠΝΟ: 1.068 ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΙΛΑΡΑΣ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ

Μέχρι και την Πέμπτη 11/01/2018 στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 1068 κρούσματα ιλαράς, με μεγαλύτερη συχνότητα στη Νότια Ελλάδα. Στη μεγάλη πλειονότητα πρόκειται για άτομα Ελληνικής υπηκοότητας (κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από το γενικό πληθυσμό κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 25-44 ετών) που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι.

Καταγράφηκαν δύο θάνατοι σε εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα ιλαράς. Ο πρώτος αφορούσε βρέφος Ρομά 11 μηνών, ανεμβολίαστο, με υποκείμενη δυστροφία, το οποίο κατέληξε με κλινική εικόνα σηψαιμίας. Ο δεύτερος αφορούσε 17χρονο Ρομά, ανεμβολίαστο, που κατέληξε με κλινική εικόνα εγκεφαλίτιδας.

Αναμένεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση και άλλων κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα, και δεν μπορεί να αποκλειστεί η αύξηση των κρουσμάτων και η επέκτασή τους και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές.

Συστήνεται ο εμβολιασμός με το μικτό εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις. Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με 2 δόσεις εμβολίου για την ιλαρά.

To Top