Τροφή για σκέψη

Μια διαφορετική φάτνη που εντυπωσιάζει!

ΦΑΤΝΗ ΜΕ ΒΥΖΑΝΤΙΝΕΣ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Μια φάτνη ξεχωριστή απ’ όσες έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε μέχρι σήμερα- συνήθως κακόγουστα και κιτς κακέκτυπα από πλαστικό- είδαμε στο περιστύλιο του Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας και πραγματικά εντυπωσιαστήκαμε γιατί προς στιγμή νομίζεις ότι βλέπεις βυζαντινές αγιογραφίες που έχουν αποκολληθεί από εκκλησία και βρίσκονται έξω από το Πνευματικό Κέντρο, έξω από έναν χώρο πνεύματος.

Η φάτνη κερδίζει τις εντυπώσεις καθώς είναι λιτή, χωρίς περιττά στολίδια, και προσεγγίζει το θέμα της γέννησης του Χριστού με κατάνυξη και ευσέβεια, μακριά από τα μέχρι τώρα κιτσάτα σκηνικά που έχουμε συνηθίσει και τα ακαλαίσθητα ομοιώματα αλλά και τις γραφικές καρικατούρες από φελιζόλ, που τελικά ευτελίζουν και το μήνυμα της γέννησης.

Η ιδέα είναι ευφυής και ανήκει στο Εικαστικό Εργαστήρι Καλαμάτας, και στους σπουδαστές του τμήματος Βυζαντινής Τέχνης, που με ιδιαίτερη επιμέλεια μελέτησαν και μετέφεραν σε ξύλο τo προσκύνημα των μάγων στο νεογέννητο Χριστό, όπως αποτυπώνεται μέσα από τις επιτοίχιες βυζαντινές αγιογραφίες, που συναντάμε στις εκκλησίες.
Μια πραγματικά λαμπρή ιδέα, άξια συγχαρητηρίων.

Όπως επισημαίνεται από τη Δημοτική Αρχή, η φάτνη θα παραμείνει εκεί κατά την περίοδο των εορτών, ενώ θα φωτίζεται κατάλληλα κατά τις βραδινές ώρες.

Μαίρη Περδικέα

Μια διαφορετική φάτνη που εντυπωσιάζει!
To Top