Βιβλίο

Μεθώνη: Παρουσιάστηκε το διαπολιτισμικό βιβλίο “Ένας περιηγητής αφηγείται” παρουσία της Υφυπουργού Παιδείας

Μια ξεχωριστή παιδαγωγική βραδιά διοργανώθηκε το βράδυ του Σαββάτου στο Δημοτικό Σχολείο της Μεθώνης, όπου πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου “Ένας περιηγητής αφηγείται”,  παρουσία της Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Σοφίας Ζαχαράκη.

Η Υφυπουργός Παιδείας με τον τ.Δήμαρχο Πύλου Νέστορος και νυν Γραμματέα της ΚΕΔΕ Δημήτρη Καφαντάρη

Την επίσημη παρουσίαση του βιβλίου  “Ενας περιηγητής αφηγείται” και που την έκδοσή του επιμελήθηκε ο Mεσσήνιος  Γιάννης Μπίρης.

Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Σύλλογος Διδασκόντων του “Γεωργακοπούλειου” Δημοτικού Σχολείου Μεθώνης με επικεφαλής τον Διευθυντή Διονύση Ψαλλίδα.

 

Το διήγημα προήλθε από ένα πρότζεκτ στο πλαίσιο μιας δραστηριότητας του Πανελλήνιου Διαγωνισμού «Κύπρος, Ελλάδα, Ομογένεια – εκπαιδευτικές γέφυρες», στην οποία συμμετείχαν μαθητές των Δημοτικών Σχολείων Μεθώνης Μεσσηνίας «Γεωργακοπούλειο» και Ορούντας Λευκωσίας Κύπρου το 2018 – 2019 με τους δασκάλους τους.

Τα δύο σχολεία παρήγαγαν μετά από γνωστική προετοιμασία εκπαιδευτικό υλικό που περιελάμβανε φύλλα εργασίας με πηγές και κείμενα για τη Μεθώνη και την Κερύνεια και συγκεκριμένα για τα λιμάνια και τα κάστρα τους, καθώς και εργασίες κατανόησης και παραγωγής γραπτού λόγου – λογοτεχνικού κειμένου, όπως αναφέρει ο κ.Ψαλλίδας.

Το υλικό προήλθε από επιτόπιες επισκέψεις στους συγκεκριμένους χώρους, μελέτη βιβλίων που αναφέρονται σε αυτούς, καθώς και παρουσιάσεις ομιλητών. “Η πλοκή του διηγήματος ξεκινά με πρώτο σταθμό του περιηγητή μας τη Μεθώνη. Μέσα από τα μάτια του ήρωα, έχουμε την πρώτη άποψη της πόλης από το Ιόνιο πέλαγος και τις πρώτες του εντυπώσεις από την καστροπολιτεία της Μεθώνης.

Ο περιηγητής γνωρίζει το Κάστρο, τις γειτονιές, τα σημαντικά κτήρια, αλλά και την ισχυρή οχύρωσή της. Μαθαίνει για τις τεχνικές άμυνας σε περίπτωση πολιορκίας. Γεύεται τοπικά φαγητά και ποτά και γνωρίζει τον καθημερινό τρόπο ζωής των κατοίκων. Το διήγημα συνεχίζει με την εμπειρία του ταξιδιού, μέχρι τον επόμενο σταθμό του περιηγητή, την Κερύνεια. Μέσα από τα μάτια του ήρωα, έχουμε την πρώτη εικόνα της πόλης από το ανοιχτό πέλαγος, περιγραφή του λιμανιού και τις πρώτες εντυπώσεις. Όταν ο ήρωας κατεβεί από το καράβι, “ξεναγεί” τον αναγνώστη στο κάστρο, στις γειτονιές, στα στενά και στις ακτές της παραλιακής πόλης.

Δημοσιεύτηκε από Giannis Biris στις Σάββατο, 27 Ιουνίου 2020

Μέσω του περιηγητή θα γνωρίσουμε ανθρώπους στο λιμάνι, στην αγορά και στο μαγειρείο και θα μάθουμε εμπειρίες από τη ζωή του. Έτσι, θα δοθεί η ευκαιρία στον ήρωα να δώσει στους αναγνώστες/ακροατές κάποιες πληροφορίες για τον εαυτό του που δεν είχαμε γνωρίσει μέχρι τώρα. Παράλληλα θα μάθουμε για τις ασχολίες των ανθρώπων στην Κύπρο. Θα μάθουμε για τον «μαύρο χρυσό της Κύπρου», τα χαρούπια και τις χαρουπαποθήκες που βρίσκονται στις βόρειες ακτές του νησιού, για τους ελαιώνες, καθώς και για την πεδιάδα της Μεσαορίας. Τα προϊόντα αυτά κατέληγαν στα λιμάνια, στα καράβια που φόρτωναν εμπορεύματα” καταλήγει ο δραστήριος δάσκαλος της Μεθώνης.

Οι συμμετέχοντες μαθητές από την Κύπρο είναι: Αριστείδης Γρηγορίου, Αναστασία Ηλία, Ανδρέας Γρηγορίου, Αιμιλιανή Σιαμπτάνη, Θάλεια Πρατσή, Κυριακή Χριστοδούλου.

Από τη Μεθώνη: Χαρίκλεια Ψυχάρη, Οδυσσέας Δηλές, Ασημίνα Ασημάκη, Γιώργος Ασημάκης, Παναγιώτης Ασημάκης, Γιώργος Γκεοργκίεφ, Γεωργία Δηλέ, Νίκος Δηλές, Ζαχαρίας Ζόμπολας, Εργιέλα Καμπελάρι, Ευάγγελος Καραγλάνης, Παναγιώτης Μίντζηρας, Σταυρούλα Μισκιώτη, Γιώργος Σαμάρας, Ανίτα Σάντε, Βασίλης Τζεμόπουλος, Νίκος Τζιβίσκος, Αναστάσης Τομαράς, Αθανάσιος Τσώνης, Κωνσταντίνος Τσώνης, Αρτεμις Ψυχάρη, Μαρία Ψυχάρη.

Οι εκπαιδευτικοί είναι οι: Κύπρος: Ελένη Μιχαήλ Χαραλάμπους διευθύνουσα, Νεκταρία Παπαθωμά, Μαργαρίτα Πόποβιτς, Μαρία Μηνά δασκάλες. Μεθώνη: Διονύσης Ψαλλίδας διευθυντής, Θωμαΐς Κρανά δασκάλα, Χριστίνα Φωτοπούλου, εκπαιδευτικός εικαστικών, Ιωάννης Μήνος εκπαιδευτικός μουσικής.

Η εκδήλωση έγινε υπό την αιγίδα του Δήμου Πύλου – Νέστορος και παραβρέθηκε ο Βουλευτής Μίλτος Χρυσομάλλης, ο Αντιπεριφερειάρχης Στάθης Αναστασόπουλος, καθώς και η θεματική Αντ/ρχης Άννα Καλογεροπούλου, ο Δήμαρχος Πύλου Νέστορος Παναγιώτης Καρβέλας, το τ. Δήμαρχος Δημ. Καφαντάρης και πολλοί γονείς, συγγενείς  και φίλοι των παιδιών που συμμετείχαν στην παρουσίαση.

Τα παιδιά στο τέλος χόρεψαν και τον “Ζορμπά”!

 

 

 

Μεθώνη: Παρουσιάστηκε το διαπολιτισμικό βιβλίο “Ένας περιηγητής αφηγείται” παρουσία της Υφυπουργού Παιδείας
To Top