ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΠΕ Μεσσηνίας: Σύγκληση συντονιστικού οργάνου πολιτικής προστασίας με απουσίες

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, 17 Ιουνίου, στην αίθουσα “Παν. Φωτέας” η συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας (ΣΟΠΠ).
Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν το σχέδιο δράσεων πολιτικής προστασίας για την αντιμετώπιση του κινδύνου δασικών πυρκαγιών στην Π.Ε. Μεσσηνίας, καθώς και η απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε περιαστικά δάση και περιοχές υψηλής επικινδυνότητας τις ημέρες και ώρες που θεωρούνται επικίνδυνες για την εκδήλωση πυρκαγιών.

Στη συνεδρίαση προήδρευσε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος και συμμετείχαν οι Αντιδήμαρχοι των Δήμων Καλαμάτας Μπάκας Ι., Μεσσήνης Γιαννόπουλος Π., Πύλου Νέστορος Καραβίδας Μ., Οιχαλίας Ντονάς Η.
Το Δήμο Δυτικής Μάνης εκπροσώπησε η Προϊσταμένη Π.Π. Ιουλία Εξαρχουλέα, ενώ ο Δήμος Τριφυλίας δεν συμμετείχε, αν και προσκλήθηκε, όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση της ΠΕ Μεσσηνίας.

Συμμετείχαν ακόμη ο Αστυνομικός Διευθυντής Μεσσηνίας Παν. Νάκης, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Δημήτρης Γεωργανάς, οι Διοικητές των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Καλαμάτας και Γαργαλιάνων Κατσαφάδος Α. και Γεωργακόπουλος Κ. αντίστοιχα, ο Διοικητής της 77 ΜΕ Καλαμάτας Αγγ.Μοσχονάς, ο Λιμενάρχης Καλαμάτας Ν. Γιαννουλάτος, ο αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας Γ.Σαραντόπουλος, οι Προϊστάμενοι των ΔΑΟ Μεσσηνίας και Τριφυλίας Κυριακόπουλος Ι. και Παρασκευόπουλος Α. αντίστοιχα, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνικών έργων Παναγιώτης Γιαννακέας Π., ο Διευθυντής Δασών Μεσσηνίας κ. Σωτηρόπουλος και ο Προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας Μεσσηνίας Παν. Τζαβάρας.

Επίσης συμμετείχαν με εκπρόσωπο τους ο ΜΟΡΕΑΣ, η ΔΕΔΔΗΕ, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, η εθελοντική ομάδα αντιμετώπισης καταστροφών ΟΑΚ 4Χ4 και η Ελληνική ομάδα διάσωσης. Αρκετοί εκπρόσωποι από τους προαναφερόμενους συμμετείχαν με τηλεδιάσκεψη.

Επιπλέον ο Συντονιστικό απασχόλησε η ετοιμότητα των υπηρεσιών για την καταστολή των πυρκαγιών, η συνεργασία που απαιτείται ανάμεσα στους εμπλεκόμενους φορείς, τα μέτρα πρόληψης τις ημέρες υψηλής επικινδυνότητας, οι αντιπυρικοί έλεγχοι και ο καθορισμός των περιοχών με απαγόρευση κυκλοφορίας όταν η πρόβλεψη στον ημερήσιο χάρτη της ΓΓΠΠ είναι πολύ υψηλή ή σε επίπεδο συναγερμού.

Σνόμπαραν το Όργανο οι Αιρετοί

Έχοντας παρακολουθήσει πολλά Σ.Τ.Ο. θα λέγαμε ότι το σημερινό είχε αρκετά καλό επίπεδο προετοιμασίας και τοποθετήσεων και κάλυψε όλα τα σοβαρά θέματα της ημερήσιας διάταξης με σοβαρότητα και ρεαλισμό. Και ήταν αναμενόμενο αυτό επειδή συμμετείχε ο τ.Αρχηγός της Πυροσβεστικής και Θεμ. Αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Καπέλιος που είναι έμπειρος κι άριστος γνώστης του αντικειμένου και η παρέμβασή του ήταν καθοριστικής σημασίας. Επίσης, ο Δντης Τεχνικών Έργων Παναγιώτης Γιαννακέας στην σύντομη τοποθέτηση του έθεσε το τρίπτυχο μιας καταστροφικής πυρκαγιάς που είναι το φυτικό περιβάλλον και η βλάστηση, η δύναμη και η διάρκεια του ανέμου αλλά και ο κακόβουλος άνθρωπος. Μια τοποθέτηση περιεκτική που αποτελεί τροφή για σκέψη.
Οι επιτελείς Αξιωματικοί και Διοικητές ανέκαθεν διακρίνονταν για την πιστή τήρηση των μνημονίων και ειδικά της Πυροσβεστικής ξέρουν πως να οργανώσουν τα υλικά μέσα και κυρίως το ανθρώπινο δυναμικό, που όμως λόγω κάποιων πρόσφατων μετακινήσεων σε άλλες περιοχές εκτός Μεσσηνίας, αποδυνάμωσαν την υπάρχουσα Πυροσβεστική δύναμη…
Θα επισημάνουμε κάτι που σχολίασε εμφανώς ενοχλημένος ο Αντιπεριφερειάρχης Στάθης Αναστασόπουλος: την απουσία – έστω κι από τηλεφώνου! – Δημάρχων ή Αντιδημάρχων συγκεκριμένων Δήμων που έλαμψαν δια της απουσίας τους και υποβάθμισαν σχετικά την σημασία του Οργάνου.
Μπορεί να υπάρχει φόρτος εργασίας όμως μια τέτοια συνεδρίαση, ενόψει ενός δύσκολου και απαιτητικού θέρους και μιας μακράς αντιπυρικής περιόδου, πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα, χωρίς δικαιολογίες για τις απουσίες τους.
Όλοι θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν.

To Top