Αθλητισμός

Μεσσηνιακός ΓΣ: Λαμπρός ο εορτασμός των 130 χρόνων ιστορίας

ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΠΛΗΘΟΣ ΚΟΣΜΟΥ Ο ΜΓΣ ΓΙΟΡΤΑΣΕ ΤΗΝ ΠΟΛΥΧΡΟΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ

Τα 130 χρόνια δραστηριοποίησής του στα αθλητικά και κοινωνικά δρώμενα του νομού γιόρτασε με μεγαλοπρέπεια, παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και περισσοτέρων από 700 ατόμων, ο Μεσσηνιακός Γυμναστικός Σύλλογος, στο ξενοδοχείο Elite.

Έχοντας στόχο η παρουσία του να σηματοδοτήσει τη στήριξή του στον ιστορικό Μεσσηνιακό Γυμναστικό Σύλλογο, ώστε να προσφέρει στον αθλητισμό και τη νεολαία μας ακόμη περισσότερα, ο Μεσσήνιος Πρόεδρος Προκόπης Παυλόπουλος συμμετείχε στην εκδήλωση για τα 130 χρόνια ίδρυσής του, τονίζοντας στην ομιλία του: «Γιορτάζουμε σήμερα τα 130 χρόνια από την ίδρυση, το 1888, του Μεσσηνιακού Γυμναστικού Συλλόγου, του οποίου πρώτος πρόεδρος διετέλεσε ο αείμνηστος Παναγιώτης Μπενάκης» ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση και τόνισε πως είναι ένας από τους αρχαιότερους ελληνικούς αθλητικούς συλλόγους.
“Η εδώ παρουσία μου -πέρα από την σημασία που έχει για μένα η Γενέτειρά μου και που είναι κοινώς γνωστή- έχει ως στόχο να σηματοδοτήσει την στήριξη του ιστορικού Μεσσηνιακού Γυμναστικού Συλλόγου, ώστε να προσφέρει στον Αθλητισμό και τη Νεολαία μας ακόμη περισσότερα”, τόνισε ο Πρόεδρος.

Ο Μεσσηνιακός Γυμναστικός Σύλλογος ιδρύθηκε ως σύλλογος κλασικού αθλητισμού και σταδιακώς εξελίχθηκε, σε σημείο ώστε σήμερα, παρά τις τεράστιες δυσχέρειες που αντιμετωπίζει, να διατηρεί πέντε αθλητικά τμήματα, σημείωσε και προσέθεσε πως έδρα του είναι το ιστορικό γήπεδο του Μεσσηνιακού στην Καλαμάτα, και έμβλημά του είναι ο Μεσσήνιος αθλητής Δαϊκλής, που διακρίθηκε το 752 π.Χ.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε ακόμα πως ο Μεσσηνιακός Γυμναστικός Σύλλογος υπήρξε από τα ιδρυτικά σωματεία του ΣΕΓΑΣ, και είχε σημαντική συνεισφορά στην διοργάνωση της Α΄ Ολυμπιάδας του 1896, οργανώνει, κάθε χρόνο, τη διεθνή, από το 1996, αθλητική εκδήλωση «Παπαφλέσσεια», προς τιμήν του μεγάλου μάρτυρα της Εθνεγερσίας του 1821.

Υπογράμμισε επίσης ότι ο Μεσσηνιακός Γυμναστικός Σύλλογος, γνήσιος και συνεπής εκφραστής του εν γένει Ολυμπιακού Πνεύματος και Ιδεώδους αλλά και των αρχών του «εύ αγωνίζεσθαι» -άρα της Αριστείας- ανέδειξε σπουδαίους αθλητές, σύγχρονος εκπρόσωπος των οποίων είναι ο μεγάλος άλτης του μήκους, με σημαντικές διεθνείς διακρίσεις, κ. Λούης Τσάτουμας.
Την εκδήλωση παρουσίασε η ηθοποιός και πρώην αθλήτρια του ΜΓΣ Γιούλικα Σκαφιδά και πρώτος στο βήμα ανέβηκε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Παναγιώτης Στασινόπουλος για έναν χαιρετισμό και μια σύντομη ιστορική αναδρομή.
Ακολούθησε ο δημοσιογράφος και ιστοριοδίφης Ηλίας Μπιτσάνης, άριστος γνώστης της ιστορίας του ΜΣΓ και ανάγνωσε κείμενα από το βιβλίο που ετοιμάζει για την πολύχρονη ιστορία του πρώτου Μεσσηνιακού συλλόγου.

Αμέσως μετά προβλήθηκε ένα δεκαπεντάλεπτο βίντεο που παρουσίασε συνοπτικά κάποια ιστορικά γεγονότα και διακρίσεις αλλά και στιγμές της σύγχρονης ιστορίας του συλλόγου. Το βιντεο επιμελήθηκαν ο Ηλίας Ευτυχιάκος με την βοήθεια του Γιάννη Καλυβιώτη.
Aκολούθησε η ομιλία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας και στη συνέχεια οι τιμητικές βραβεύσεις σε αθλητές και ομάδες του ΜΓΣ.

Οι βραβεύσεις της εκδήλωσης

Ο Προκόπης Παυλόπουλος βράβευσε την κορυφαία τριάδα αθλητών του Συλλόγου, τον Λούη Τσάτουμα που έχει την καλύτερη επίδοση με 8,66 στο άλμα εις μήκος στην Ευρώπη και 8η στον κόσμο, την προπονήτρια βόλεϊ Γωγώ Σουρή, που υπήρξε διεθνής βολεϊμπολίστρια και αθλήτρια στην Α1 και τώρα προπονήτρια της ομάδας και την Μαρία Ζέρβα, πρώην πρωταθλήτρια και διεθνή ακοντίστρια.

Στη συνέχεια βραβεύτηκαν οι αθλητές στίβου Ελένη Θεοδωρακοπούλου, Σωτήρης Παπαδέας και Γιάννης Τασιόπουλος και οι προπονητές Άρης Τριανταφυλλόπουλος που απουσίαζε λόγω αγωνιστικών υποχρεώσεων, και Μιχάλης Μπιζίμης, τους οποίους βράβευσε ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος.

Ο Δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας βράβευσε την ομάδα ποδοσφαίρου 1971-1972, τμήμα που επαναλειτούργησε ύστερα από 30 χρόνια.

Στη σκηνή ανέβηκαν οι Πετρόγιαννης Δημήτρης, Σπαντιδέας Γιάννης, Μουζάκης Παναγιώτης, Μητσέας Γεώργιος, Καλαμουδάκος Μιχάλης, Κλάδης Κωνσταντίνος, Λάζαρος Μιχάλης, Λουκάς Σπύρος, Αλεξόπουλος Ιωάννης, Ζαρμακούπης Στέφανος, Μπρεζεράκος Δημήτρης, Κορογώνας Γεώργος.

Τις βραβεύσεις στο ανδρικό βόλεϊ του Μεσσηνιακού, που είχε κορυφαία διάκριση την άνοδο στην Α’ Εθνική, όπου έπαιξε για 4 χρόνια, έκανε η Αντιπεριφερειάρχης Αντωνία Μπούζα.

Τιμήθηκαν οι Τάσος Γιατράκος, ως εκπρόσωπος της προηγούμενης γενιάς αθλητών και η ομάδα 1983-1984 Λιακάκης Ιωάννης, Ξεροβάσιλας Βασίλειος, Σερεμέτης Πέτρος, Ραμμέας Σωτήριος, Χάλαρης Νικόλαος, Κουτουλέας Ευάγγελος, Κάτσος Αντώνιος, Μποσίνης Γεώργιος, Μαυρέας Γεώργιος, Μαυρέας Χρήστος, Μπαχράμης Δημήτριος, Γερακάρης Γεώργιος, Δέδες Βασίλειος Μηλιώνης Κωνσταντίνος, Νικολιτσέας Γεώργιος.
Επίσης, βραβεύθηκαν οι κορυφαίοι της μεταγενέστερης γενιάς, Γιώργος Κουλιέρης και Διονύσης Μπιρμπίλης.

Συγκινητικές στιγμές προκάλεσε η βράβευση των προπονητών της ανδρικής ομάδας βόλεϊ, Κωνσταντίνου Δέδε, Γιώργου Δερμάτη ο οποίος προπονούσε τους παίκτες που διέμεναν στην Αθήνα και του Πολωνού Γιέρζι Βελτζ, προπονητή των «πρασίνων» στην Α’ Εθνική το ’86-’87, που ήρθε ειδικά για την εκδήλωση από τη χώρα του. Την απονομή έκαναν ο Διοικητής της 120 ΠΕΑ, Χρήστος Πεταλάς.

Ο Μεσσηνιακός ΓΣ δεν ξέχασε από την ιστορική βραδιά τους εκλιπόντες παράγοντες που άφησαν τον δικό τους στίγμα και πρόσφεραν στην ομάδα. Ο λόγος για τους υποστηρικτές του τμήματος βόλεϊ Βασίλη Κουτέλα που διετέλεσε Πρόεδρος, του τ.εφόρου Γιάννη Μπουσούνη και του χρηματοδότη Δημήτρη Μιχαλόπουλου, με πρόσωπα φιλικά ή συγγενικά να παραλαμβάνουν τιμητικές πλακέτες από τον Τριαντάφυλλο Τσικάλογλου.

Επίσης βραβεύτηκε από τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Βαγγέλη Ξυγκώρο, η γυναικεία ομάδα βόλεϊ του Μεσσηνιακού που είχε κι αυτή παρουσία στην Α’ Εθνική και πλέον αγωνίζεται στην Α2 Εθνική κατηγορία.
Στη σκηνή ανέβηκαν οι αθλήτριες Ζερδεβά Ιουλία, Ζερίτη Αθηνά, Καράμπελα Χρύσα, Κουτσουροπούλου Μιράντα, Κωνσταντοπούλου Μαρία, Μπαξιβανάκη Σοφιτίνα, Μπιρμπίλη Στέλλα, Ναλμπάντη Μαρία, Πασσιά Κωνσταντίνα, Πατρινέλη Ιωάννα, Παυλέα Δήμητρα, Πετροπούλου Βασιλίνα, Ραμούνδου Νατάσα, Σκλήρη Σπυριδούλα, Σουρή Γεωργία, Φωτεινάκη Κατερίνα, Χάσκου Μαρία, Χειλαδάκη Κέλλυ και Θεοδωροπούλου Μαρίσια, η παίκτρια-προπονήτρια Σουρή Γωγώ, ο συνεργάτης της Θεοδωρόπουλος Παναγιώτης και οι έφοροι Δροσινός Χρήστο και Ζεργιώτης Νίκος.
Ο Μεσσηνιακός δεν ξέχασε ως ιδρυτικό σωματείο που είναι, και τον ΣΕΓΑΣ με την πλακέτα να την παρλαμβάνει από τον Δημήτρη Πουλόπουλο η αντιπρόεδρος Ξένια Αργειτάκη, που παρέστη και στα Παπαφλέσσεια.

Τελευταία σε σειρά αλλά όχι και σε σπουδαιότητα ήταν η τιμητική βράβευση από τον αντιπρόεδρο του ΜΓΣ, Σταύρο Χριστόπουλο, στον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ), με τον πρόεδρό του Γιάννη Θεοδωρακόπουλο να παραλαμβάνει την πλακέτα και να ολοκληρώνεται η εκδήλωση.

Σε διπλανή αίθουσα λειτούργησε και έκθεση με τρόπαια και διακρίσεις του ΜΓΣ και αρκετός κόσμος την επισκέφτηκε για να πληροφορηθεί βασικά σημεία της 130χρονης ιστορίας του συλλόγου, που παρά τις δυσκολίες υπόσχεται να συνεχίσει να λειτουργεί αξιοπρεπώς με πρώτο μέλημα την αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΔΩ

https://www.facebook.com/pg/messinialive/photos/?tab=album&album_id=465115570599173

To Top