Εικαστικά

“Μεσσάνα”: 22 γλυπτά των Ζογγολόπουλου-Χουλιαρά σε αρμονική συνύπαρξη στην Αρχαία Μεσσήνη

Το εικαστικό γεγονός της χρονιάς συμβαίνει στην Αρχαία Μεσσήνη με την έκθεση σύγχρονης τέχνης γλυπτών έργων των κορυφαίων Γιώργου Ζογγολόπουλου και Γιώργου Χουλιαρά εντός του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Μεσσήνης και σε “συνομιλία” με τα αρχαία μνημεία.

Για τη μεγαλειώδη και ταυτόχρονα πρωτοποριακή συνύπαρξη της αρχαίας Ελλάδας με τη σύγχρονη ελληνική τέχνη στον εμβληματικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης μίλησαν σε συνέντευξη Τύπου η Γεωργία Παναγοπούλου, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, ο καθηγητής κλασσικής αρχαιολογίας και Πρόεδρος της Εταιρείας Μεσσηνιακών Αρχαιολογικών Σπουδών Πέτρος Θέμελης, ο καθηγητής γλυπτικής της ΑΣΚΤ Αθήνας, Γεώργιος Χουλιαράς, η επιμελήτρια της έκθεσης Ίρις Κρητικού και ο διευθυντής του Ιδρύματος Γεωργίου Ζογγολόπουλου Άγγελος Μωρέτης.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΟΥΛΙΑΡΑΣ: “ΤΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ”

ΠΕΤΡΟΣ ΘΕΜΕΛΗΣ: “ΕΓΩ ΜΙΛΑΩ ΠΑΝΤΟΤΕ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ”

ΙΡΙΣ ΚΡΗΤΙΚΟΥ: “ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΚΑΙ ΤΙΜΗ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΖΕΥΞΗ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΔΥΟ”

ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΩΡΕΤΗΣ:”ΕΧΕΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΟΥΣ ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΥΣ Η ΕΚΘΕΣΗ-ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΒΑΤΙΚΗ”

Αύριο Σάββατο 14 Ιουλίου στις 19.00 το απόγευμα θα γίνουν τα εγκαίνια της υπαίθριας αυτής έκθεσης που θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, δίνοντας τη δυνατότητα στους επισκέπτες του Αρχαιολογικού Χώρου να θαυμάσουν και να περιεργαστούν από κοντά όχι μόνο τα αρχαία μνημεία αλλά και τα σύγχρονα έργα τέχνης- εξολοκλήρου από μέταλλο- των Ζογγολόπουλου και Χουλιαρά. Στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου θα παραλαμβάνουν έναν χάρτη με την προτεινόμενη διαδρομή-ξενάγηση εντός του αρχαιολογικού χώρου που θα ακολουθεί ο κάθε επισκέπτης, προκειμένου να δει και τα αρχαία μνημεία και την έκθεση σύγχρονης τέχνης. Όπως ειπώθηκε είναι η πρώτη φορά που λαμβάνει χώρα σε τέτοια έκταση μια τέτοια έκθεση σε υπαίθριο δημόσιο χώρο, με τα γλυπτά να λειτουργούν παράλληλα με τα μνημεία. Θα εκτεθούν συνολικά 22 γλυπτά, 11 του Γιώργου Ζογγολόπουλου και 11 του Γιώργου Χουλιαρά.

Επιμέλεια έκθεσης: Ίρις Κρητικού
Εγκαίνια: Σάββατο 14 Ιουλίου, ώρα 19:00
Διάρκεια έκθεσης: 14/7-30/9/2018
Ημέρες & ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 08:00-20:00

Την τελετή των εγκαινίων το Σάββατο 14 Ιουλίου 2018, θα πλαισιώσει αφιλοκερδώς η Χριστίνα Γιαννακοπούλου, σοπράνο, συνοδευόμενη από τον κιθαρίστα Αντώνη Κουφουδάκη, ερμηνεύοντας έργα των Στάθη Γυφτάκη “Τα ρω του έρωτα” σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη και Manuel de Falla “Siete canciones populares”.

Με αφορμή την έκθεση κυκλοφορεί δίγλωσσο λεύκωμα σχεδιασμένο από τον Ανδρέα Γεωργιάδη.

Μαίρη Περδικέα-Θανάσης Πουλόπουλος

To Top