Δρομολογείται η ένταξη του Κάστρου Καλαμάτας στα μνημεία υψηλής επικινδυνότητας
Επίσκεψη και αυτοψία στο Κάστρο Καλαμάτας έκανε το Σάββατο το πρωί η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη συνοδευόμενη από τον Δήμαρχο Καλαμάτας, Θανάση Βασιλόπουλο, την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, Ευαγγελία Μηλίτση, την προϊσταμένη στο Τμήμα Αρχαιολογικών Έργων και Μελετών Δήμητρα Πίκουλα, και τον πρώην Δήμαρχο Καλαμάτας, Γιώργο Κουτσούλη. Η Υπουργός με τους συνεργάτες της επιθεώρησε την εγκατάσταση του αναβατορίου, που τις επόμενες μέρες πρόκειται να ξεκινήσει να λειτουργεί, παρέχοντας επιτέλους την πολυπόθητη πρόσβαση των ατόμων με κινητικά προβλήματα στο Κάστρο.
Πρώτο μέλημα η προσβασιμότητα όλων στο Κάστρο-Του χρόνου το καλοκαίρι έτοιμος ο περιμετρικός φωτισμός του
Όπως υπογράμμισε η Υπουργός σε δηλώσεις της αμέσως μετά, προτεραιότητα και πρώτο μέλημα πρέπει να είναι η προσβασιμότητα όλων στο κάστρο της πόλης. Αναφέρθηκε και στον περιμετρικό φωτισμό του κάστρου που έχει ενταχθεί σε χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και εκτίμησε ότι σύμφωνα και με το χρονοδιάγραμμα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, θα είναι έτοιμος του χρόνου το καλοκαίρι, ώστε να αναδειχθεί το κάστρο Καλαμάτας και τη νύχτα.
Εκείνο όμως το οποίο επισήμανε με ιδιαίτερη έμφαση η Υπουργός, ήταν το θέμα της ενίσχυσης της πυρασφάλειας του Κάστρου, και το πρόβλημα που προκαλείται από τα πολλά μεγάλα πεύκα. Όπως δήλωσε είναι προτιμότερη η πρόληψη, γι’ αυτό ήδη επικοινώνησε με την αρμόδια διευθύντρια του Υπουργείου προκειμένου το Κάστρο Καλαμάτας να ενταχθεί στην ομάδα των μνημείων υψηλής επικινδυνότητας, ώστε να τύχει και αυτό το μνημείο την δέουσα προστασία από τον κίνδυνο πυρκαγιάς. Πρέπει να γίνουν καθαρισμοί και κλαδέματα των πεύκων εκείνων που χρειάζεται, και να καθαριστεί το έδαφος από τα κουκουνάρια και τις πευκοβελόνες, ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος, ενώ όπως επισήμανε- στο περιθώριο των δηλώσεων στους δημοσιογράφους- τα επόμενα χρόνια θα πρέπει τα δέντρα αυτά να αντικατασταθούν από άλλα, λιγότερο εύφλεκτα. Από την πλευρά της η κ.Μηλίτση επεσήμανε πως ήδη έχουν γίνει κάποιες παρεμβάσεις αλλά υπάρχει δυσκολία στο να βρεθεί εξειδικευμένο συνεργείο για να ανεβάσει στο Κάστρο μεγάλα μηχανήματα για να παρέμβει, ενώ το κόστος είναι αρκετά μεγάλο ανα δέντρο.
Για το θέμα πρέπει να υπάρξει συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, που είναι αρμόδια για τον χώρο του Κάστρου Καλαμάτας, με τον Δήμο Καλαμάτας, ώστε να αποσοβηθεί ενδεχόμενος κίνδυνος πυρκαγιάς. Είναι σημαντικό να ενισχυθεί η πυρασφάλεια του χώρου καθώς το Κάστρο βρίσκεται μέσα στον αστικό ιστό και γειτνιάζει με σπίτια, κάτι που καθιστά επιβεβλημένη την άμεση προστασία του χώρου.
Μάλιστα, από τον Σεπτέμβριο ξεκινά η μελέτη ολιστικής αντιμετώπισης του Κάστρου Καλαμάτας, από τα αρμόδια Υπουργεία Πολιτισμού και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.