Εικαστικά

Μέγαρο Χορού Καλαμάτας: Παρουσία του Δημάρχου Θεσσαλονίκης τα εγκαίνια της έκθεσης του Τελλόγλειου “Αριστουργήματα”

 ΖΕΡΒΑΣ: "ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΝΙΩΘΩ ΣΑΝ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ"

ΓΙΑΤΡOΜΑΝΩΛΑΚΗΣ: "Η ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΔΙΝΕΙ ΑΦΟΡΜΕΣ ΚΑΙ ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΠΟΥ ΕΝΩΘΗΚΕ Η ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΚΑΙ Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΓΕΦΥΡΑ"

Η έκθεση «Αριστουργήματα ζωγραφικής από το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας», εγκαινιάστηκε το πρωί της Κυριακής, στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, και αφορά σε έργα εκπροσώπων της νεοελληνικής ζωγραφικής από τον 19ο έως τον 21ο αιώνα

Μια σπουδαία έκθεση ζωγραφικής εγκαινιάστηκε σήμερα στην Καλαμάτα, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη, του Δημάρχου Θεσσαλονικής Κωνσταντίνου Ζέρβα, καθώς και του Πρύτανη του ΑΠΘ και Προέδρου του Τελλογλείου Ιδρύματος Νικόλαου Παπαϊωάννου.

Αποτελεί τιμή και μεγάλο πολιτιστικό γεγονός, η φιλοξενία τόσο σημαντικών έργων τέχνης για την πόλη μας, σε μια έκθεση που επιμελήθηκε κι οργάνωσε ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής και υπεύθυνος των Εικαστικών της «ΦΑΡΙΣ» Παναγιώτης Λαμπρινίδης με την αμέριστη βοήθεια του Τάκη Μαυρωτά.

Το κοινό και οι επισκέπτες της Καλαμάτας θα έχουν για πρώτη φορά την ευκαιρία να γνωρίσουν μέρος της συλλογής του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών ΑΠΘ, μέσα από έργα εκπροσώπων της νεοελληνικής ζωγραφικής από τον 19ο έως τον 21ο αιώνα, σε μια έκθεση που θα είναι ανοικτή για το κοινό κάθε μέρα μέχρι τις 25 Οκτωβρίου.

Η έκθεση «Αριστουργήματα ζωγραφικής από το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ στηρίζεται στον πυρήνα της συλλογής του Νέστορα και της Αλίκης Τέλλογλου με έργα της Επτανησιακής Σχολής, της Σχολής του Μονάχου, σημαντικών ανανεωτών της νεοελληνικής ζωγραφικής των αρχών του 20ού αιώνα, μεγάλων εκπροσώπων της Γενιάς του '30, καλλιτεχνών της αφαίρεσης και του σουρεαλισμού, έως εκείνων που ακολούθησαν νεωτεριστικά ρεύματα και τάσεις της σύγχρονης τέχνης.

«Η συλλογή αποτελεί πλούσια συγκομιδή μακροχρόνιας αναζήτησης, που έγινε με πάθος, ένστικτο και, κυρίως, αγάπη για τον άνθρωπο. Δεν είναι σίγουρα τυχαίο ότι η ανθρώπινη μορφή κυριαρχεί αριθμητικά στα έργα της συλλογής», επισημαίνει η διευθύντρια του Τελλογλείου Ιδρύματος, καθηγήτρια της Ιστορίας της Τέχνης στο ΑΠΘ, Αλεξάνδρα Γουλάκη- Βουτυρά.

Στην Καλαμάτα «ταξίδεψαν» -μεταξύ άλλων- έργα των Γύζη, Λύτρα, Πανταζή, Παρθένη, Ροϊλού, Καραβία, Μαλέα, Ιθακήσιου, Κόντογλου, Μπουζιάνη, Σπυρόπουλου, Διαμαντόπουλου, Γουναρόπουλου, Μαυροΐδη, Τσίγκου, Μυταρά και Μπότσογλου.

«Τη χρονιά αυτή, που οι ακυρώσεις εκδηλώσεων διαδέχονται η μία την άλλη, η πραγματοποίησή της δίνει μια ανάσα στην πολιτισμική μας ζωή. Με αυτή την έκθεση κάνουμε φανερό ότι για εμάς ο πολιτισμός αποτελεί βασική προτεραιότητα, αλλά και πνοή ελπίδας ώστε να ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία», σημειώνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής Εικαστικού Τομέα Δήμου Καλαμάτας Παναγιώτης Λαμπρινίδης.

Τα εγκαίνια τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβ. Μητροπολίτης Χρυσόστομος, οι βουλευτές Μ.Χρυσομάλλης και Π.Μαντάς, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π.Νίκας, οι Αντιπεριφερειάρχες Στ. Αναστασόπουλος και Αννα Καλογεροπούλου, ο γραμ. της ΚΕΔΕ Δημ. Καφαντάρης, δημοτικοί σύμβουλοι Καλαμάτας και ο πρ.Δήμαρχος Γ.Κουτσούλης, και προσκεκλημένοι που τήρησαν αυστηρά τα πρωτόκολλα που προβλέπονται λόγω κορονοϊού. Μετά τις ομιλίες ακολούθησε ξενάγηση στην έκθεση.

Δημοφιλέστερα

To Top