ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μεγάλη πιθανότητα για τα πρώτα χιόνια στον Ταύγετο!

ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ 3ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΧΙΟΝΙΑ ΣΕ ΥΨΟΜΕΤΡΟ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ 1.200 ΜΕΤΡΑ

Ο καιρός θα αρχίσει σιγά σιγά να δείχνει το αυθεντικό -για την εποχή- πρόσωπο του μετά το μεγάλο Ανοιξιάτικο διάλειμμα του. Η πτώση της θερμοκρασίας που έχει ήδη γίνει αισθητή σε αρκετές περιοχές θα διατηρηθεί και την Παρασκευή.

Το διπλό αίτιο των επικείμενων έντονων χιονοπτώσεων στα ορεινά αλλά και των βροχοπτώσεων στα πεδινά από αύριο έως και την Κυριακή είναι η κάθοδος ψυχρών αερίων μαζών από τα βορειοανατολικά προς τις Βαλκανικές χώρες και η δημιουργία του αβαθούς και στάσιμου βαρομετρικού χαμηλού στο Ιόνιο πέλαγος. Πυκνές χιονοπτώσεις θα δεχτεί η οροσειρά της Πίνδου από τα 800 έως και τα 1200μ. υψόμετρο (νοητά από βορρά προς νότο από Ήπειρο έως και δυτική Στερεά Ελλάδα), όπως επίσης στα ορεινά της βόρειας και κεντρικής Πελοποννήσου από τα 1200-1400μ. υψόμετρο και άνω. Βροχοπτώσεις σε Πελοπόννησο, δυτική – κεντρική Στερεά Ελλάδα , Ήπειρο, Θεσσαλία , δυτική Μακεδονία, νησιά του Ιονίου και μέρος της Κρήτης.

ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΚΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΗ ΣΕ ΥΨΟΜΕΤΡΟ 1.200 – 1.400 ΜΕΤΡΑ

Νεφελώδης και τοπικά βροχέρος θα είναι ο καιρός αρχικά στα νησιά του Ιονίου, τη δυτική – κεντρική και βόρεια Πελοπόννησο, τη δυτική Στερεά Ελλάδα και την Ήπειρο. Τα φαινόμενα θα επεκταθούν και θα ενταθούν στη διάρκεια της ημέρας στα ανατολικότερα και βορειότερα τμήματα και θα επηρεάσουν το υπόλοιπο της Στερεάς Ελλάδα με εξαίρεση το ανατολικό τμήμα, την υπόλοιπη Πελοπόννησο, τη Θεσσαλία ,τη δυτική Μακεδονία και την Κρήτη. Τοπικές βροχές από το μεσημέρι και μετά σε Κυκλάδες , ανατολική Στερεά Ελλάδα / Εύβοια και τις Σποράδες. Τη νύχτα ο καιρός θα παραμείνει βροχερός σε αρκετές από τις προαναφερθείσες περιοχές.

Χιονοπτώσεις μέτριας ή και έντονης έντασης θα σημειωθούν στα ορεινά της βόρειας Πελοποννήσου άνω των 1200-1300μ. , στα ορεινά της δυτικής και κεντρικής Στερεάς Ελλάδας, στα ορεινά της δυτικής Θεσσαλίας και μέρος της ανατολικής άνω των 1000-1200μ., στα ορεινά της Ηπείρου και σε τμήματα της δυτικής Μακεδονίας στα 800-1000μ. υψόμετρο και άνω. Οι χιονοπτώσεις έχουν διάρκεια κυρίως στο κομμάτι της κεντρικής Ελλάδος και της βόρειας Πελοποννήσου.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο από βορειοανατολικές διευθύνσεις έως 5-6 Μποφόρ. Στο Ιόνιο από ανατολικές διευθύνσεις με ένταση εώς τα 5 Μποφόρ , τοπικά στο νότιο τμήμα έως και τα 7-8 Μποφόρ.

Η θερμοκρασία σε πτώση με αισθητό κρύο στις ημιορεινές – ορεινές περιοχές.

Στέλιος Φουρτουλάκης
Πηγή

To Top