ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μέχρι 100 δόσεις η ρύθμιση χρεών προς τους Δήμους

ΕΩΣ 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΤΕΣ ΝΑ ΡΥΘΜΙΣΟΥΝ ΤΑ ΧΡΕΗ ΤΟΥΣ

Από σήμερα και για 4 μήνες, έως 30 Νοεμβρίου, οι δημότες με χρέη προς τον Δήμο Καλαμάτας θα μπορούν να τα ρυθμίσουν από 2 έως 100 δόσεις.
Αν μάλιστα καταβάλλουν και εφάπαξ το χρέος τους, τότε διαγράφονται 100% τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις.
Από εκεί και μετά ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων που θα επιλέξουν, διαγράφονται τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις κλιμακωτά. Με τη ρύθμιση η πρώτη δόση πρέπει να καταβληθεί εντός 3 ημερών, και ταυτόχρονα ο δημότης απαλλάσσεται από τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης που του έχουν επιβληθεί(δέσμευση ΑΦΜ ή κατάσχεση τραπεζικού λογαριασμού.
Μάλιστα όπως δήλωσε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Θανάσης Ηλιόπουλος έχουν ήδη γίνει 70 κατασχέσεις.
Ωστόσο εάν δεν καταβάλλει 3 συνεχόμενες δόσεις χάνει τη ρύθμιση.

Η ρύθμιση αυτή έρχεται καθώς τέθηκε σε ισχύ ο νόμος 4483/2017, που είναι το πολυνομοσχέδιο για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το οποίο ψηφίσθηκε πρόσφατα από τη Βουλή και δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Αναμένεται να δώσει “ανάσα” στους δημότες, που χρωστούν στον Δήμο Καλαμάτας, αλλά και σε όλους τους δήμους πανελλαδικά, καθώς ο αριθμός των δόσεων (100) δηλαδή σχεδόν 9 χρόνια, είναι αρκετό διάστημα για να εξοφλήσει κάποιος τις υποχρεώσεις του.

ΑΠΟ 2 ΕΩΣ 100 ΔΟΣΕΙΣ Η ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΧΡΕΩΝ
100% ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΦΑΠΑΞ ΚΑΤΑΒΟΛΗ

Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Θανάσης Ηλιόπουλος, σε συνέντευξη Τύπου, σήμερα Τρίτη 1η Αυγούστου 2017, ανέφερε ότι – μεταξύ άλλων – στο άρθρο 52 ο νόμος αυτός προβλέπει τη δυνατότητα να αντιμετωπισθούν ζητήματα οφειλών από πλευράς των πολιτών προς τους Δήμους.

Μετά από πολλά χρόνια από την προηγούμενη ρύθμιση, είναι δυνατή η ρύθμιση οφειλών προς τους Δήμους, με καταβολή από τους οφειλέτες του κεφαλαίου, που θα συνεπάγεται πλήρη διαγραφή των προστίμων και των προσαυξήσεων.

Συγκεκριμένα, εάν κανείς αδυνατεί να καταβάλει εφάπαξ το κεφάλαιο, μπορεί να το καταβάλει σε 2 έως 100 δόσεις.
Όσο λιγότερες δόσεις επιλέξει, τόσο μεγαλύτερη είναι η διαγραφή των προστίμων και προσαυξήσεων.

Εάν επιλέξει από 2 έως 24 δόσεις, έχει απαλλαγή στο 80% των προστίμων και των προσαυξήσεων. Εάν επιλέξει 73 έως 100 δόσεις, έχει απαλλαγή στο 50% των προστίμων και των προσαυξήσεων.

ΜΕΧΡΙ 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ Η ΡΥΘΜΙΣΗ

Η ρύθμιση άρχισε να εφαρμόζεται σήμερα και έχει ισχύ μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2017, δηλαδή δίδεται περίοδος 4 μηνών στους πολίτες για να την αξιοποιήσουν.

1η ΔΟΣΗ ΕΝΤΟΣ 3 ΗΜΕΡΩΝ

Εφόσον ζητήσει κάποιος πληρωμή σε δόσεις, θα πρέπει να καταβάλει την πρώτη εντός τριών εργασίμων ημερών.
Όποιος καταβάλει την πρώτη δόση, θα τύχει απαλλαγής από τυχόν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης που του έχουν επιβληθεί (δέσμευση ΑΦΜ, κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων κ.λπ.).
Εάν κάποιος αντιμετωπίσει αδυναμία πληρωμής, χάνει τη ρύθμιση εφόσον δεν καταβάλει 3 συνεχόμενες δόσεις.

ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ Η ΑΙΤΗΣΗ

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέσουν αίτηση προς το Δήμο Καλαμάτας και πληροφορίες δίδονται από την Υπηρεσία Ταμείου. Επίσης, μπορούν να κατεβάσουν την αίτηση πατώντας AITHSH RYTHMISHS OFEILON
και έχουν τη δυνατότητα να την αποστείλουν στο mail:
ofeiles@kalamata.gr Η αρμόδια Υπηρεσία θα επικοινωνήσει μαζί τους.

70 KATAΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ ΣΕ ΔΗΜΟΤΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ο Αντιδήμαρχος ανέφερε ότι οι οφειλές φυσικών και νομικών προσώπων προς το Δήμο Καλαμάτας ανέρχονται σε περίπου 13 εκατομμύρια ευρώ. Ο Δήμος έχει στείλει ειδοποιητήρια προς τους οφειλέτες και έχει γίνει κατάσχεση σε 70 φυσικά και νομικά πρόσωπα.
Οι πολίτες και τα νομικά πρόσωπα που οφείλουν ποσά στο Δήμο Καλαμάτας, καλούνται να χρησιμοποιήσουν το ευεργέτημα της ρύθμισης.

Ο Αντιδήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Ηλιόπουλος

ΠΡΟΣΚΟΜΙΣΗ ΒΕΒΑΙΩΣΗΣ ΤΑΠ

Ο κ. Ηλιόπουλος επεσήμανε, επίσης, ότι για τη σύνταξη συμβολαίων μεταβίβασης ακινήτων απαιτείται και πάλι η προσκόμιση βεβαίωσης στο συμβολαιογράφο από τον οικείο Δήμο ότι δεν οφείλεται Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ).

To Top