Αθλητισμός

Μαυρωτάς: Τo πλάνο για την αναδιάρθρωση- Τι είπε για Football league

Σε δεκαήμερη διαβούλευση θα μπει το νέο σχέδιο νόμου γα τον αθλητισμό, το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει την αναδιάρθρωση των επαγγελματικών κατηγοριών, όπως τόνισε ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ.

Ο Γ. Μαυρωτάς αναφέρθηκε επίσης στη Football League και το πλάνο για έναρξη προπονήσεων επαναλαμβάνοντας ότι θα είναι η πρώτη που θα ανοίξει, αλλά οι ημερομηνίες δεν είναι σαφείς.

Όσο για το πώς θα διαμορφωθεί ο ποδοσφαιρικός χάρτης, στο ερώτημα αν η Β’ Εθνική αποτελείται από 32 ομάδες, απάντησε ότι ίσως χωριστούν σε δύο ομίλους. Σε κάθε περίπτωση τόνισε, ο αριθμός θα είναι θέμα συζήτησης.

Αναλυτικά:

Για το συλλαλητήριο των αθλητών:

«Είναι δύσκολα. Όλα εξαρτώνται από τη συνολικότερη εικόνα. Προσπαθούμε με ασφάλεια και με λειτουργικότητα να ανοίξουμε όσο μπορούμε. Να δείξουμε ότι ο οργανωμένος αθλητισμός δεν είναι μία εστία διασποράς. Μετά τη Super League 1 και τη Basket League σιγά σιγά προστέθηκαν κι άλλα ομαδικά αθλήματα, οι εθνικές ομάδες, βάζοντας το εβδομαδιαίο τεστ Covid-19 σε όλους τους αθλητές σαν μία ασφαλιστική δικλείδα. Έτσι θα πορευτούμε και για τους επόμενους δύσκολους μήνες της πανδημίας. Ελεγχόμενα και οργανωμένα».

Για τα πρωταθλήματα που δεν έχουν εκκινήσει:

«Από την κορυφή της πυραμίδας πηγαίνουμε ελεγχόμενα και σιγά σιγά. Να υπάρχουν οι διαβεβαιώσεις ότι μπορεί να ακολουθηθεί αυτό το πρωτόκολλο. Από τις περισσότερες κατηγορίες αυτή η διαβεβαίωση υπάρχει. Περιμένουμε την επιτροπή εμπειρογνομώνων. Μετρά το πλήθος των μετακινήσεων. Όσο πηγαίνουμε προς τα κάτω και μεγαλώνει το πλήθος, υπάρχουν και μεγαλύτερες επιφυλάξεις. Δεν μπορείς να πας σε ακαδημίες, σε μικρότερες κατηγορίες που έχουν περισσότερες ομάδες και παιδιά».

Football League, Α2 μπάσκετ ανδρών και Α’ Εθνική γυναικών στο ποδόσφαιρο πότε αναμένεται να εκκινήσουν;

«Οι ημερομηνίες είναι ασαφείς. Η Football League είναι το επόμενο που θα ανοίξει, όπως και η Α’ Εθνική γυναικών, ίσως και η Γ’ Εθνική. Πάντα με τις ίδιες προϋποθέσεις και η τελευταία. Με εβδομαδιαίο τεστ για το οποίο προσπαθούμε να βρούμε τρόπους πώς θα καλυφθεί. Και η ΕΠΟ κάνει κάποιες ενέργειες μέσω της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Οι ημερομηνίες εξαρτώνται από τη συνολικότερη εικόνα. Εάν σήμερα η Επιτροπή κλείσει κάποιες δραστηριότητες, σημαίνει ότι η μεγάλη εικόνα δεν βοηθά για να ξεκινήσουν και οι αθλητικές δραστηριότητες».

Για την εξαγγελία αναδιάρθρωσης και πόσες ομάδες θα συγκροτούν την κάθε κατηγορία:

«Στο νομοσχέδιο που θα έρθει το επόμενο διάστημα, Δευτέρα ή Τρίτη θα ανέβει στη διαβούλευση, δεν κάνει λόγο για συγκεκριμένο αριθμό ομάδων. Κατά τη γνώμη μου το βασικό κριτήριο είναι να φτιάξεις βιώσιμα πρωταθλήματα».

Έχουμε 12 ομάδες στη Super League 2 και 20 στη Football League. Μπορούμε να έχουμε επαγγελματικό αθλητισμό με 32 ομάδες;

«Μπορεί να σπάσει σε δύο ομίλους όπως στο παρελθόν. Όλα αυτά θα συζητηθούν στη διαβούλευση. Το μεγάλο ζητούμενο είναι να βρεθεί ο βέλτιστος τρόπος να υπάρξουν δύο κατηγορίες με βιώσιμες ομάδες. Έχετε δίκαιο. Πρέπει να «παντρευτεί» η βιωσιμότητα με τον αριθμό των ομάδων. Αν μπορούμε να σηκώσουμε τόσες ομάδες, έχει καλώς. Υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες με τα μετοχικά κεφάλαια, με τους ελέγχους…

Είναι ένα κριτήριο το μετοχικό κεφάλαιο, ώστε να καταλαβαίνεις αν ο άλλος μπορεί να ανταποκριθεί. Πρέπει να υπάρχει κάποιος έλεγχος παραπάνω. Με μία αναδιάρθρωση που δεν θα γίνει σε μία νύχτα, όπως μπορεί να είχε γίνει προηγουμένως, αλλά με μία αναδιάρθρωση, η οποία θα είναι στη διαβούλευση για αρκετές ημέρες, μπορούμε να πετύχουμε ένα πολύ ισορροπημένο αποτέλεσμα. Ο υφυπουργός είναι αρκετά σφιχτός στις ημερομηνίες που βάζει. Δεν θα κρατήσει πάνω από 10 ημέρες η διαβούλευση και μετά παίρνει τον δρόμο του για τις επιτροπές και τη βουλή».

Για το Στοίχημα και αν υπάρχει ενημέρωση πότε τα χρήματα θα περάσουν στον αθλητισμό:

«Αυτό είναι μία πρωτοβουλία που τώρα ουσιαστικά ξαναζεστάθηκε. Αυτό θέλει μία κατανομή. Έχουμε ολυμπιακό έτος, έχουμε ομοσπονδίες που μπορούν να παίρνουν κάποια μπόνους. Οτιδήποτε πρέπει να σχεδιαστεί με γνώμονα μία συνολική προσέγγιση».

ΑΠΟΔΟΣΗ: FL News

Μαυρωτάς: Τo πλάνο για την αναδιάρθρωση- Τι είπε για Football league

To Top