Yποδομές

Master Plan: Ξεκίνησαν οι γεωτρήσεις στο Λιμάνι Καλαμάτας

ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΠΥΘΜΕΝΑ ΕΞΑΓΕΙ Η ΠΛΩΤΗ ΦΟΡΤΗΓΙΔΑ "ΤΡΙΤΩΝ" ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΒΑΘΟΣ 25 ΜΕΤΡΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΥΘΟ

Ξεκίνησαν οι εργασίες γεωτρήσεων στον πυθμένα του Λιμανιού της Καλαμάτας προκειμένου να ελεγχεί η σύσταση του υπεδάφους, η σταθερότητά του, και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του στο πλαίσιο της επικαιροποίησης του Master Plan του Λιμανιού Καλαμάτας.

Το MessiniaLive βρέθηκε το πρωί στο Λιμάνι, και ανεβήκαμε στην ειδική πλωτή φορτηγίδα "Τρίτων" που κάνει τη γεώτρηση. Για τις γεωλογικές έρευνες στον πυθμένα του Λιμανιού μάς μίλησε ο τεχνικός γεωλόγος, ειδικός στα λιμενικά έργα, Ανδριανός Κοκκορομύτης, που είναι και ο υπεύθυνος επιβλέπων των εργασιών που γίνονται.

Όπως μας εξήγησε, γίνεται γεώτρηση και δειγματοληψία από τον πυθμένα του Λιμανιού της Καλαμάτας και θα ακολουθήσει εργαστηριακός έλεγχος των δειγμάτων ώστε να εκτιμηθούν τα χαρακτηριστικά του υπεδάφους, που σχετίζονται με τη σταθερότητα των έργων που θα γίνουν στο λιμάνι, όπως κρηπιδώματα [τεχνητά μπλόκια] για να δένουν τα μεγάλα σκάφη και ανακατασκευή του υπήνεμου μόλου.
Διαδικασία απαραίτητη για να γίνει η επικαιροποίηση του master plan του Λιμανιού Καλαμάτας, που προβλέπει εκτεταμένα έργα ώστε αυτό να εκσυγχρονιστεί.

"ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑ" ΤΟΥ ΠΥΘΜΕΝΑ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Οι γεωερευνητικές εργασίες ξεκίνησαν ήδη από τη Δευτέρα και αναμένεται να συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες, έως ότου ληφθούν δείγματα πυθμένα από 8 θέσεις, που έχουν καθοριστεί εντός του Λιμανιού Καλαμάτας, και που σχετίζονται άμεσα με τα σημεία που θα γίνουν τα έργα, και θα θεμελιωθούν τα νέα κρηπιδώματα. Να σημειωθεί ότι οι εργασίες γίνονται με τη συνδρομή και της εταιρείας Floating Dreams.

Όπως μας δήλωσε ο Ανδριανός Κοκκορομύτης, το γεωτρύπανο φτάνει και εξάγει δείγματα σε βάθος ακόμα και 25 μέτρων κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας! Αυτά συλλέγονται, καταγράφονται και αποθηκεύονται, ώστε να οδηγηθούν σε εργαστηριακό έλεγχο που θα φωτίσει και θα δώσει στοιχεία της σύστασης και των χαρακτηριστικών του ιζήματος που αφαιρείται από τον πυθμένα του Λιμανιού της Καλαμάτας. Κάθε μέρα γίνεται η γεώτρηση και λήψη δειγμάτων από μία καθορισμένη θέση, και συνολικά σε 8 με 10 ημέρες, καιρού επιτρέποντος, εκτιμά ότι θα έχουν συλλεχθεί δείγματα πυθμένα και από τις 8 θέσεις του Λιμανιού Καλαμάτας. Η γνώση της σύστασης και των χαρακτηριστικών του υπεδάφους του πυθμένα, θα βοηθήσουν στη μελέτη ανακατασκευής του Λιμανιού Καλαμάτας, ώστε να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των έργων που θα γίνουν. Αυτή η διαδικασία ακολουθείται πάντα όταν πρόκειται να γίνουν λιμενικά έργα.

Τα δείγματα πυθμένα ["καρότα"] που συλλέχθηκαν σήμερα, είχαν ιζηματώδη υφή, όπως η λάσπη στους βάλτους, και χρονολογούνται ακόμα και από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα που φτιάχτηκε το Λιμάνι της Καλαμάτας.
Υπολογίζεται ότι μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχουν εξαχθεί τα συμπεράσματα και οι παράμετροι που απαιτούνται και θα υπάρχει σαφή εικόνα του πυθμένα του Λιμανιού της Καλαμάτας.

Ρεπορτάζ: Μαίρη Περδικέα-Θανάσης Πουλόπουλος

Διαβάστε και αυτό:

Λιμάνι Καλαμάτας: Εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο η επικαιροποίηση του MASTER PLAN

Δημοφιλέστερα

To Top