ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δωρεάν νομική βοήθεια σε γυναίκες θύματα βίας από τους Δικηγόρους Καλαμάτας

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε σήμερα- και μετά από αρκετό καιρό- ο Κώστας Μαργέλης, πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας. Και επισημαίνουμε το γεγονός -μετά από αρκετό καιρό, επειδή ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου είχε μία προσωπική περιπέτεια υγείας, η οποία είναι περαστική πλέον και έχει επανέλθει δριμύτερος.

Ο πρόεδρος αναφέρθηκε στη δωρεάν νομική βοήθεια που θα τυγχάνουν πλέον οι γυναίκες θύματα βίας, στη συμβολαιογραφική πράξη που θα απαιτείται για την έκδοση συναινετικών διαζυγίων και την αντίθεση των δικηγόρων στο κυβερνητικό νομοσχέδιο, στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς ακινήτων και στα POS που υποχρεωτικά θα έχουν και οι δικηγόροι.

ΔΩΡΕΑΝ ΝΟΜΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΕ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΘΥΜΑΤΑ ΒΙΑΣ

Δυστυχώς, τα περιστατικά κακοποίησης γυναικών βαίνουν αυξανόμενα και αυτό κινητοποίησε τον Δικηγορικό Σύλλογο Καλαμάτας να υπογράψει σύμβαση με το Κέντρο Έρευνας για Θέματα Ισότητας, ώστε να παρέχει νομικές υπηρεσίες σε γυναίκες θύματα έμφυλης βίας.
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, Κώστας Μαργέλης, “είναι γνωστό σε όλους ότι η βία κατά των γυναικών συνιστά την πιο ειδεχθή, συστηματική και διαδεδομένη παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο. Το φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών έχει πολλές διαστάσεις: νομική, ψυχοκοινωνική, οικονομική, υγείας, ανάπτυξης, ανθρώπινων δικαιωμάτων και ισότητας φύλων.
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας συμβλήθηκε με το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας και θα παρέχει εφεξής δωρεάν νομικές υπηρεσίες και δωρεάν νομική βοήθεια σε γυναίκες θύματα έμφυλης βίας, πχ ενδοοικογενειακή βία, σεξουαλική παρενόχληση, βιασμός, παράνομη διακίνηση και εμπορία γυναικών.
Ειδικότερα οι γυναίκες αυτές θα πρέπει να απευθύνονται πρώτα στο Συμβουλευτικό Κέντρο του Δήμου Καλαμάτας, από το οποίο θα εξασφαλίζεται συνήγορος υπεράσπισης ενώπιον δικαστηρίων και λοιπών αρχών.
Ήδη ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας συντάσσει πίνακα δικηγόρων που θα αναλαμβάνουν τη παροχή δωρεάν νομικής βοήθειας και ακολούθως θα ορίζει τον δικηγόρο που θα αναλάβει την υπόθεση κάθε γυναίκας που χρειάζεται δικηγόρο ενώπιον του δικαστηρίου.

Ενδεικτικά και μόνο αναφέρεται ότι θα υπάρχει νομική εκπροσώπηση των γυναικών στα αστικά δικαστήρια για θέματα μετοίκησης του συζύγου και διαφορές που αφορούν την επιμέλεια τέκνων, παροχή διατροφής κλπ καθώς και υποβολή μήνυσης στα ποινικά δικαστήρια για θέματα βίας.

Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων

Αλλάζει ο τόπος διεξαγωγής των πλειστηριασμών και αντί των Ειρηνοδικείων ορίζονται τα συμβολαιογραφεία.
Επίσης, αντί της Τετάρτης, ως ημέρα διεξαγωγής του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού μπορεί να οριστεί διαζευκτικά η Τετάρτη ή Πέμπτη ή Παρασκευή.

H διαδικασία του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού διενεργείται από συμβολαιογράφο στο γραφείο του μέσω ηλεκτρονικού συστήματος, στο οποίο θα έχει πρόσβαση αφού πρώτα λάβει σχετική πιστοποίηση.

Στόχος των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών είναι να παρακαμφθούν τα εμπόδια και τα γενικευμένα επεισόδια που έχει δημιουργήσει στα Ειρηνοδικεία της χώρας η δράση ομάδων που αντιτίθενται στη διενέργειά τους και έχει οδηγήσει σε πολύμηνη αποχή τους συμβολαιογράφους.

Η διαδικασία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου 2017, ενώ για την πλήρη εφαρμογή της απαιτείται η έκδοση υπουργικών αποφάσεων.
Η επιλογή του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού ανήκει στο δανειστή που επισπεύδει την αναγκαστική εκτέλεση. Επισημαίνεται ότι ο κανονικός – συνήθης πλειστηριασμός δεν καταργείται και θα εξακολουθεί να διενεργείται όπως και πριν στα Ειρηνοδικεία.
Η νέα διαδικασία δεν φαίνεται καταρχήν να επηρεάζει σε τίποτα την προστασία της κύριας κατοικίας μέσω του Νόμου Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, ο οποίος εξακολουθεί φυσικά να ισχύει και να προστατεύει την α΄ κατοικία των φυσικών προσώπων (νοικοκυριών).

Συναινετικά διαζύγια από τους Συμβολαιογράφους

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας είναι γνωστό ότι ολοκληρώνεται η διαβούλευση νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, στο οποίο περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, διάταξη για τροποποιήσεις στην έκδοση των συναινετικών διαζυγίων, ώστε να εκδίδονται πλέον από τους Συμβολαιογράφους.
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας αλλά και η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας έχουν δηλώσει ξεκάθαρα την απόλυτη αντίθεσή τους για τον ως άνω κυβερνητικό σχεδιασμό για τους εξής λόγους:
1/ Πρόκειται για μία νέα και αδικαιολόγητη οικονομική επιβάρυνση για τους πολίτες, διότι δεδομένου ότι προβλέπεται υποχρεωτική παράσταση δικηγόρων και συνεπώς δεν τίθεται θέμα αφαίρεσης δικηγορικής ύλης, οι πολίτες θα επιβαρύνονται επιπλέον και με την σοβαρή δαπάνη της συμβολαιογραφικής πράξης του συναινετικού διαζυγίου.
2/ Δογματικά ο γάμος δεν είναι απλή σύμβαση και η συμβολαιογραφική λύση του γάμου δε περιβάλλεται από τις εγγυήσεις της δικαστικής απόφασης, παραμένοντας αδιευκρίνιστης της δυνατότητας προσβολής της συμβολαιογραφικής πράξης, όταν υπάρχουν ελαττώματα στη βούληση των συζύγων
3/ Επισημαίνεται ότι η διεθνής τάση είναι η συγκρότηση ειδικών οικογενειακών δικαστηρίων, με αρμοδιότητα για όλα τα θέματα της οικογένειας και όχι η αφαίρεση των οικογενειακών διαφορών από τα δικαστήρια
Τίθεται σαφώς ζήτημα αντισυνταγματικότητας της προωθούμενης ρύθμισης και επιπροσθέτως εγείρονται σοβαρά δικαιοπολιτικά, ουσιαστικά και διαδικαστικά ζητήματα και δεν πρέπει να γίνει νομοθέτηση του εν λόγω σχεδιασμού.
Ερωτηθείς για τα διαζύγια(συναινετικά και κατ’αντιδικία) στη Μεσσηνία, απάντησε ότι αυτά έχουν αυξηθεί λόγω της κρίσης “όσο εύκολα παντρεύονται τα ζευγάρια, τόσο εύκολα χωρίζουν, η κρίση χωρίζει τα ζευγάρια” τόνισε χαρακτηριστικά.
Ενώ δεν λείπει και το φαινόμενο των εικονικών διαζυγίων, που γίνονται καθαρά για φορολογικούς και οικονομικούς λόγους, είτε για να αποφευχθούν κάποιες κατασχέσεις, είτε για να επωφεληθούν κάποιων προνομίων που παρέχουν διάφορα προγράμματα σε μονογονεϊκές ή διαζευγμένες οικογένειες.

ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΚΑΙ POS

Τέλος, σε ερώτηση μας για την τοποθέτηση μηχανημάτων είσπραξης POS, η οποία είναι υποχρεωτική και στους δικηγόρους μέχρι την 27η Ιουλίου, απάντησε ότι “αναμένει γενικότερη συμφωνία του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας μέχρι τις 15 Ιουλίου, αν συμβληθεί δηλαδή με συγκεκριμένη τράπεζα, διαφορετικά ο κάθε δικηγόρος θα επιλέξει την τράπεζα επιλογής του”.
Επισήμανε ταυτόχρονα το πρόβλημα με τους επαγγελματικούς λογαριασμούς και τον ακατάσχετο λογαριασμό που δεν ισχύει για τους επαγγελματίες και αυτό προκαλεί πολλά προβλήματα ρευστότητας και λειτουργικότητας στις επιχειρήσεις και στους ελεύθερους επαγγελματίες.

To Top