ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μαργέλης: Το Πρωτοδικείο Καλαμάτας μετονομάζεται σε Πρωτοδικείο Μεσσηνίας-Περιφερειακές έδρες σε Πύλο και Κυπαρισσία

Ενισχύεται το Εφετείο Καλαμάτας-Υποθέσεις και από Λακωνία

ΤΙ ΑΝΕΦΕΡΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ, ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΡΓΕΛΗΣ

Ως γνωστόν, έχει κατατεθεί, στη δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης με τίτλο «Ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, χωροταξική αναδιάρθρωση των δικαστηρίων της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης».

Πρόκειται για μία σπουδαία ημέρα για τους πολίτες του Νομού Μεσσηνίας και ιδιαιτέρως για τους Δικηγόρους Καλαμάτας και της Πύλου!

1/ Το Εφετείο Καλαμάτας όχι μόνο διατηρείται, αλλά ενισχύεται, αφού στην περιφέρεια του πλέον εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Μεσσηνίας και Λακωνίας.
Θυμίζω ότι το Πρωτοδικείο Σπάρτης υπαγόταν στο Εφετείο Ναυπλίου, ενώ πλέον θα εμπίπτει στο Εφετείο Καλαμάτας.
2/ Στη Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας το Πρωτοδικείο Καλαμάτας, μετονομάζεται σε Πρωτοδικείο Μεσσηνίας και η Εισαγγελία Πρωτοδικών Καλαμάτας, μετονομάζεται σε Εισαγγελία Πρωτοδικών Μεσσηνίας, με κεντρική έδρα την Καλαμάτα.
Στη Περιφέρεια του Πρωτοδικείου Μεσσηνίας, εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας.
Τα Ειρηνοδικεία Καλαμάτας, Πύλου, Κυπαρισσίας και Πλαταμώδους καταργούνται.

Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Μεσσηνίας.

Το Ειρηνοδικείο Πύλου, όχι μόνο διατηρείται, αλλά αναβαθμίζεται.
Πλέον η Πύλος θα είναι περιφερειακή έδρα Πρωτοδικείου Μεσσηνίας στη κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας, εμπίπτει ολόκληρος ο Δήμος Πύλου - Νέστορος και θα εκδικάζονται πολιτικές υποθέσεις αρμοδιότητας Μονομελούς Πρωτοδικείου, ποινικές υποθέσεις αρμοδιότητας Μονομελούς Πλημμελειοδικείου, πλην των αυτοφώρων.
Επίσης θα διενεργούνται και προανακρίσεις.

Έκκληση σε Δήμο Πύλου Νέστορος: "Είναι επιτακτική ανάγκη να βρεθεί κτήριο  να στεγάσει τον αναβαθμισμένο δικαστικό σχηματισμό Πύλου"

Θέλω να τονίσω, για τελευταία φορά, και κάνω έκκληση στους πολίτες του Δήμου Πύλου-Νέστορος, στους Δικηγόρους που έχουν την έδρα τους στην Πύλο, καθώς και στη δημοτική αρχή της Πύλου, ότι είναι πλέον επιτακτική ανάγκη, να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να ανευρεθεί, όχι αύριο, αλλά χθες, ένα κτίριο που θα στεγάσει τον αναβαθμισμένο δικαστικό σχηματισμό στη Πύλο, μέχρις ότου ολοκληρωθεί η ανέγερση του νέου Δικαστικού Μεγάρου στη Πύλο. Άλλως, θα είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για οποιαδήποτε τυχόν δυσμενή εξέλιξη.

Ως παράλληλη έδρα του Πρωτοδικείου Μεσσηνίας, ορίζεται η Κυπαρισσία, στη κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Τριφυλίας, διατηρώντας πλήρη τη καθ’ ύλην αρμοδιότητα της .
Τα ανωτέρω αποτελούν μία εξέλιξη κομβικής σημασίας για το μέλλον της περιοχής.

"Νίκη, που δεν ήρθε μόνη της-Συστράτευση και κοινός αγώνας όλων μας"

Πρόκειται δε για μία νίκη, που δεν ήρθε μόνη της, δεν ήταν αυτονόητη και δεν προέκυψε εύκολα και άκοπα. Κυρίως, όμως, η εξέλιξη αυτή, αποτελεί απτή απόδειξη του γεγονότος, ότι η ομόνοια, η συστράτευση στον κοινό στόχο όλων των τοπικών δυνάμεων, η διεκδίκηση με σχέδιο και επιχειρήματα, και εν τέλει ο κοινός αγώνας όλων μας, μπορεί να προσφέρει στον τόπο μας επιτυχίες και να αποτελέσει δύναμη ανάπτυξης και ευημερίας για την περιοχή.
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας παρακολουθούσε, όλο αυτό το χρονικό διάστημα, στενά και διακριτικά το θέμα των δικαστικών χαρτών καθώς την εξέλιξη των διαδικασιών".

Δημοφιλέστερα

To Top