Τροφή για σκέψη

Μαργέλης: Όχι στην αλά καρτ αλλαγή του Ποινικού Νόμου για πολιτική-επικοινωνιακή διαχείριση

ΗΧΗΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΜΑΡΓΕΛΗ ΓΙΑ “ΕΡΓΑΛΕΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΙΝΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ” ΥΠΟ ΤΗΝ ΠΙΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας με αφορμή τη συζήτηση που γίνεται, αλλά και τις αλλαγές στο αυστηρότερο  στην ποινική νομοθεσία, με αφορμή ειδεχθή εγκλήματα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Για κίνδυνο άστοχων παρεμβάσεων και αντιφατικών μηνυμάτων απο μια εν θερμώ νομοθέτηση υπό το βάρος εγκληματων που προκαλούν την κοινή γνώμη, μίλησε σήμερα ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Κώστας Μαργέλης, στην πρώτη επίσημη συνέντευξή του μετά την επανεκλογή του στην ηγεσία του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας. Ο Κώστας Μαργέλης επισήμανε οτι το Ποινικό Δίκαιο πρέπει να χαρακτηρίζεται από σταθερότητα και να μην μεταβαλλεται εν θερμώ για λόγους πολιτικής- επικοινωνιακής διαχείρισης της εκάστοτε κυβέρνησης.

“Ο Ποινικός Νόμος δεν μπορεί να υποκύπτει στις πιέσεις της επικαιρότητας”

“Το τελευταίο χρονικό διάστημα στη χώρα μας γίνεται ποινική νομοθέτηση κατω από την πίεση της επικαιρότητας και της κοινής γνώμης. Το Ποινικό Δίκαιο επιβάλλεται να έχει νομοθετική σταθερότητα. Ο ποινικός νόμος δεν μπορεί να υποκύπτει στις πιέσεις της επικαιρότητας και της κοινής γνώμης, ακόμα και υπό το βάρος εγκλημάτων που προκαλούν έντονα δημόσια συζήτηση, είτε αποτροπιασμό λόγω των συνθηκών τέλεσής τους. Ο Ποινικός Κώδικας είναι νομοθέτημα μακράς πνοής που πρέπει να αξιολογείται με νηφαλιότητα”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, κάνοντας λόγο για “εν θερμώ νομοθέτηση που εργαλειοποιείται”.

“ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΑΣΤΟΧΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΓΑΛΕΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΙΝΙΚΟΥ ΚΩΔΙΚΑ”

Συγκεκριμένα συμπλήρωσε:

“Μια εν θερμώ νομοθέτηση που εργαλειοποιείται και εντάσσεται στο πλαίσιο πολιτικής-επικοινωνιακής διαχείρισης της δίκαιης κοινωνικής κατακραυγής απέναντι σε ειδεχθείς πράξεις εγκυμονεί κίνδυνο άστοχων παρεμβάσεων και αξιολογικών αντινομιών”.

“Είναι ενδεικτικό οτι, ενώ έχουμε σημαντικό ποσοστό καταδικασμένων σε ισόβια κάθειρξη, δεν έχει παρατηρηθεί αντίστοιχα αποκλιμάκωση της εγκληματικότητας.
“Ο ποινικός νομοθέτης εκπέμπει αντιφατικά μηνύματα όταν απ’τη μια αυστηροποιεί την ποινική αντιμετώπιση πλειόνων ετερόκλητων συμπεριφορών, και απ’ την άλλη διαχρονικά εισάγει αποσυμφορητικές διατάξεις αθρόας παραγραφής εγκλημάτων ή κατ’ εξαίρεση υπό όρους απόλυση καταδίκων με αδικαιολόγητα ευνοϊκές προϋποθέσεις”.

 

Μαίρη Περδικέα

To Top