ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Mαργέλης: Απαράδεκτες οι συνθήκες εργασίας στο Δικαστικό Μέγαρο-Έρχονται ηλεκτρονικό σύστημα ασφαλείας και αστυνομικοί

ΜΑΡΓΕΛΗΣ-ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: ΚΟΙΝΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥΣ

Κοινή συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν σήμερα ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Κώστας Μαργέλης και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Καλαμάτας, Ανδρόνικος Σταυρόπουλος. Στη συνέντευξη τέθηκαν τα κτηριολογικα προβλήματα του Δικαστικού Μεγάρου Καλαμάτας, η έλλειψη ασφάλειας, το διαχρονικό πρόβλημα έλλειψης δικαστικών υπαλλήλων και καθυστερήσεων στην απονομή Δικαιοσύνης. Ακολουθεί απόσπασμα από τις δηλώσεις Μαργέλη:

“Υπενθυμίζεται πως τα Δικαστήρια ήταν κλειστά 18 μήνες και επαναλειτούργησαν πλήρως τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Η πλήρης λειτουργία των Δικαστηρίων με υγειονομική και δικονομική ασφάλεια αποτελεί πρόταγμα για τους Δικηγόρους αλλά και για τους δικαστικούς υπαλλήλους και είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την διασφάλιση του δικαιώματος δικαστικής προστασίας των πολιτών, στα πλαίσια μιας δημοκρατικής και ευνομούμενης πολιτείας.
Το μεγάλο στοίχημα και ζητούμενο όλων μας είναι να διασφαλίσουμε την διαρκή και απρόσκοπτη λειτουργία της Δικαιοσύνης. Αναγκαία προϋπόθεση για τούτο είναι η αυστηρή τήρηση των προβλεπόμενων υγειονομικών μέτρων.
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας έχει ως βασική αρχή και πάγια θέση τη με κάθε τόπο συνεργασία των φορέων της Δικαιοσύνης και στην συγκεκριμένη περίπτωση με τους δικαστικούς υπαλλήλους της Καλαμάτας.

“Υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις στο προσωπικό των δικαστικών υπαλλήλων καθώς και σε υποδομές στα Δικαστήρια της Καλαμάτας, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται δυσλειτουργίες, Δικηγόροι και πολίτες ταλαιπωρούνται και καθυστερεί η διεκπεραίωση των υποθέσεων τους”

Η πολιτεία οφείλει να αντιμετωπίσει άμεσα το θέμα της πρόσληψης δικαστικών υπαλλήλων την στιγμή μάλιστα που έχουν αυξηθεί τραγικά οι κενές οργανικές θέσεις.

Οι καθυστερήσεις στην Δικαιοσύνη δεν αποτελούν απλώς εσωτερικό πρόβλημα του δικαστικού συστήματος, έχουν μείζονες συνέπειες στην κοινωνία, την οικονομία και το κράτος δικαίου. Όταν η Δικαιοσύνη δεν απονέμεται ή απονέμεται με υπερβολική καθυστέρηση, κλονίζεται η ασφάλεια δικαίου και δοκιμάζεται η κοινωνική ειρήνη. Οι συνέπειες είναι φανερές σε όλους τους δικαιοδοτικούς κλάδους. Στην ποινική δικαιοσύνη, η τιμωρία του θύτη καθίσταται ανεπίκαιρη και ταλαιπωρούνται αδικαιολόγητα τα θύματα. Στην διοικητική δικαιοσύνη, εκτός από τα συμφέροντα του πολίτη, θίγονται ταυτόχρονα και η αποτελεσματικότητα καθώς και η αξιοπιστία της διοίκησης και εν τέλει το δημόσιο συμφέρον.

Η βραδεία απονομή της Δικαιοσύνης οφείλεται στις τεράστιες καθυστερήσεις στον προσδιορισμό δικασίμων, ορισμένων κατηγοριών υποθέσεων (π.χ. περιουσιακές διαφορές, διοικητικές διαφορές ουσίας, ποινικές υποθέσεις) και στην καθυστέρηση έκδοσης των αποφάσεων από ορισμένους (ευτυχώς λίγους) δικαστές. Δεν είναι τυχαίο ότι η χώρα μας βρίσκεται στην τρίτη χειρότερη θέση όσον αφορά τις καταδίκες για παραβίαση του «εύλογου χρόνου» απονομής της δικαιοσύνης, μετά την Ιταλία και την Τουρκία.
Βέβαια τα εν λόγω προβλήματα έχουν σχέση και με τις ελλείψεις ικανού αριθμού δικαστών, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι στο Πρωτοδικείο Καλαμάτας έχουμε, κατά συντριπτικό κανόνα, τοποθετήσεις νέων δικαστών και εισαγγελέων.

“Σοβαρό πρόβλημα αποτελεί και η έλλειψη μέτρων ασφαλείας στο Δικαστικό Μέγαρο Καλαμάτας αναφορικά με τον έλεγχο των ατόμων που εισέρχονται εντός αυτού και ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας θα επιδιώξει εγκατάσταση σχετικού ηλεκτρονικού συστήματος ασφάλειας και στην παρουσία πάντα αστυνομικού οργάνου για τον έλεγχο των εισερχομένων”.

Προβλήματα υπάρχουν επίσης και στις κτιριακές υποδομές του Δικαστικού Μεγάρου Καλαμάτας και είναι σχεδόν κανόνας τα καλοκαίρια οι αίθουσες να είναι υπερβολικά ζεστές και το χειμώνα υπερβολικά κρύες, με συνέπεια οι συνθήκες εργασίας Δικηγόρων, δικαστικών υπαλλήλων και Δικαστών να είναι απαράδεκτες”.

To Top