ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ο Δήμος Καλαμάτας λόγω Μαραθόλακκας!

ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΑΤΟΥΛΗ ΚΗΡΥΧΘΗΚΕ Ο ΔΗΜΟΣ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ

Μαραθόλακκα: Με παρέμβαση της Αστυνομίας άδειασαν σήμερα τα απορριμματοφόρα!

ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: “ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΓΕΜΙΣΕΙ ΤΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ Η ΚΑΛΑΜΑΤΑ”

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ο Δήμος Καλαμάτας με απόφαση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη κατόπιν αιτήματος του Δήμου Καλαμάτας και της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Π.Ε. Μεσσήνίας, λόγω της κατάστασης στη Μαραθόλακκα.

Ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας, βλέποντας το αδιέξοδο και προκειμένου να ξεκινήσει και πάλι η διαχείριση των σκουπιδιών στη Μαραθόλακκα, που έχουν συσσωρευτεί όλο αυτό το διάστημα λόγω της στάσης των εργασιών εκεί, απέστειλε στην Περιφέρεια Πελοποννήσου εξαιρετικά επείγον έγγραφο ζητώντας να κηρυχτεί για 3 μήνες σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα που έχει προκύψει και χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Για την ακρίβεια, ο Δήμος Καλαμάτας έστειλε δύο έγγραφα ένα τη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου που ζητούσε την κήρυξή του σε Έκτακτη Ανάγκη και ένα δεύτερο την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου. Παράλληλα, η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Π.Ε. Μεσσηνίας απέστειλε στις 14 Φεβρουαρίου επίσης σχετικό επείγον έγγραφο.

Η απόφαση ελήφθη την Παρασκευή 16/2 και η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα διαρκέσει για τρεις μήνες, δηλαδή έως και τις 14 Μαϊου 2018, δίνοντας τη δυνατότητα στον Δήμο Καλαμάτας να διαχειριστεί το πρόβλημα της διαχείρισης των σκουπιδιών με την επιτάχυνση των διαδικασιών που προβλέπονται σε ανάλογες περιπτώσεις.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ

https://diavgeia.gov.gr/doc/%CE%A95657%CE%9B1-%CE%9F%CE%93%CE%A0?inline=true

Να υπενθυμίσουμε ότι η κατάσταση στη Μαραθόλακκα έχει φτάσει σε οριακό σημείο, καθώς οι εργαζόμενοι έχουν κάνει επίσχεση εργασίας, ζητώντας τα δεδουλευμένα 3 μηνών, η σύμβαση με τον προηγούμενο ανάδοχο έχει λήξει ήδη από τις 27 Δεκεμβρίου, και η νέα εταιρεία “ΗΛΕΚΤΩΡ” που αναδείχτηκε για την προσωρινή διαχείριση των σκουπιδιών δεν μπορεί να ξεκινήσει τις εργασίες της λόγω όλης αυτής της κατάστασης.

Σήμερα με παρέμβαση της Αστυνομίας έγινε η είσοδος των έξι απορριμματοφόρων του Δήμου Καλαμάτας, που μετέφεραν από 2 δρομολόγια το καθένα σήμερα τα σκουπίδια της πόλης στην περιοχή της Μαραθόλακκας, για να τα εναποθέσουν στο χώρο διαχείρισης.

Κι αυτό γιατί οι (πρώην) εργαζόμενοι της εταιρείας που είχε την διαχείριση μέχρι τις 27 Δεκεμβρίου 2017, βρίσκονταν εκεί και δεν επέτρεπαν την είσοδό τους στο χώρο, αφού όπως λένε δεν εργάζεται κανένας πλέον κι έχει πλημμυρίσει από σκουπίδια η περιοχή, έχει δημιουργηθεί το αδιαχώρητο από τους σωρούς των σκουπιδιών και η κατάσταση είναι οριακή. Ο διαθέσιμος ελεύθερος χώρος είναι μόνο 50 τ.μ. και οι ίδιοι εκτιμούν ότι συνολικά έχουν συγκεντρωθεί 15.000 τόνοι!

Χρειάστηκε αρκετή ώρα ώστε να επιτραπεί το μηχάνημα να μπει και να σπρώξει τα σκουπίδια προς το βάθος για να μπουν και να αδειάσουν τα απορριμματοφόρα, “για να μην γεμίσει το τριήμερο σκουπίδια η πόλη της Καλαμάτας”, όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος σε επικοινωνία που είχαμε μαζί του.

Έτσι βρέθηκε τελικά χώρος για να αδειάσουν τα 12 σημερινά δρομολόγια κάτι που θα γίνει και αύριο και από την Τρίτη “πρέπει να βρεθεί λύση”, όπως σημείωσε ο Θανάσης Βασιλόπουλος, “αφού πρέπει να γίνει η παρέμβαση που χρειάζεται για να πέσει τσιμέντο, να φύγουν τα δέματα και να αναλάβει η νέα εταιρεία”.

Φυσικά υπάρχει η εκκρεμότητα με την τύχη των 10 εργαζομένων της προηγούμενης εταιρείας που δεν δέχτηκαν να υπογράψουν τις ατομικές συμβάσεις λύσης της εργασίας και για το λόγο αυτό παραχώρησαν το βράδυ της Πέμπτης σε συνέντευξη τύπου στο Εργατικό Κέντρο, γνωστοποιώντας το δράμα που ζουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους, παραμένοντας απλήρωτοι εδώ και 3 μήνες. Ο δήμαρχος Καλαμάτας στο Δημοτικό Συμβούλιο διαβεβαίωσε πως η νέα εταιρεία θα προσλάβει και τους 20 εργαζόμενους της Μαραθόλακκας και θα ληφθούν όλα τα μέτρα ασφάλειας και υγιεινής, ενώ επεσήμανε ότι καταβάλλονται προσπάθειες να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους.

Βασιλόπουλος: “8.500 τόνοι υπάρχουν στη Μαραθόλακκα”

Σχετικά με τον όγκο των απορριμμάτων που έχουν συσσωρευτεί στη Μαραθόλακκα, ρωτήσαμε τον κ.Βασιλόπουλο αν ισχύει το νούμερο που δίνουν οι εργαζόμενοι που κάνουν λόγο για 15.000 τόνους.
Μας απάντησε ότι “ισχύει αυτό που δήλωσα στο δημοτικό συμβούλιο της Πέμπτης, αφού έγινε αποτύπωση από εξειδικευμένη εταιρεία, του όγκου των σκουπιδιών στις 6 Ιανουαρίου 2018, για να λογαριαστούμε με την εταιρία που διαχειριζόταν, και εκείνη την στιγμή υπήρχαν 5.300 τόνοι. Από τότε αν υποθέσουμε ότι κάθε μήνα η Καλαμάτα παράγει 2.500 τόνους απορρίμματα, προσθέτουμε λοιπόν άλλους 3-3.200, οπότε το νούμερο είναι στις 8.500 χιλιάδες τόνους, ένα νούμερο απόλυτα διαχειρίσιμο”.

To Top