ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαραμπέας: “Ο Γιαννημάρας συνεχίζει την παραπληροφόρηση και την οικειοποίηση έργων της προηγούμενης δημοτικής αρχής”

Για ελλιπή πληροφόρηση του κόσμου και οικειοποίηση ενεργειών και έργων της προηγούμενης δημοτικής αρχής κατηγορεί τον νυν Δήμαρχο Δυτικής Μάνης, Δημήτρη Γιαννημάρα, ο πρώην Δήμαρχος Γιάννης Μαραμπέας. Αφορμή η συνέντευξη-απολογισμός διετίας που πρόσφατα έκανε ο νυν Δήμαρχος. Ένα προς ένα απαριθμεί ο πρώην Δήμαρχος τα έργα της προηγούμενης δημοτικής αρχής που είχαν δρομολογηθεί, και πλέον έχουν βαλτώσει. “Η πραγματικότητα τον διαψεύδει”, υποστηρίζει ο Γιάννης Μαραμπέας, αποδομώντας τα λεγόμενα του Δημάρχου,  ενώ δεν παραλείπει να αναφερθεί και στα ενδοπαραταξιακά προβλήματα που φαίνεται πως αντιμετωπίζει η Δημοτική Αρχή Γιαννημάρα, και που θέτουν σε κίνδυνο τη συνοχή της και οδηγούν “στη διάλυση του Δήμου”, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Τέλος, υποστηρίζει ότι δεν τον ενδιαφέρει η στείρα αντιπολίτευση και δηλώνει διατεθειμένος να βάλει η παράταξή του πλάτη “ώστε ο Δήμος να μη μπει σε νέες περιπέτειες”. Να σημειωθεί οτι είναι η πρώτη δημόσια παρέμβαση Μαραμπέα, μετά την ανάληψη του Δήμου από τον Δ.Γιαννημάρα, και έχει τη δική της σημασία και βαρύτητα. Ακολουθεί η τοποθέτηση της παράταξης Μαραμπέα:

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΣΤΟΝ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΔΙΕΤΙΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΔΗΜΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΝΗΣ

Με ενδιαφέρον παρακολουθήσαμε τη συνέντευξη που ο Δήμαρχος κ. Γιαννημάρας παραχώρησε προ  ολίγων ημερών στα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Ως Μείζονα Αντιπολίτευση έχουμε αποδείξει ότι δεν έχουμε καμία πρόθεση άσκησης στείρας Αντιπολίτευσης, εκμεταλλευόμενοι την πλειοψηφία που το τελευταίο εκλογικό αποτέλεσμα μας παρείχε.

Ωστόσο, κρίνουμε σκόπιμο για την ενημέρωση των συμπατριωτών μας να επισημάνουμε ότι:

Ο κ. Δήμαρχος, κατά την προσφιλή του τακτική, συνέχισε την ελλιπή πληροφόρηση (παραπληροφόρηση) του κόσμου αλλά και την οικειοποίηση των ενεργειών και των κόπων άλλων, υποστηρίζοντας ότι αυτός και η δημοτική του ομάδα μέσα σε αυτά τα δύο χρόνια της Δημαρχοντίας του έλυσε όλα σχεδόν τα προβλήματα του Δήμου και εκτελεί έργα που ξεπερνούν τα 14.000.000 €.

Η πραγματικότητα όμως τον διαψεύδει, αφού δεν μας είπε τίποτε για την άσχημη κατάσταση του Δήμου, δεν μας είπε ότι η δημοτική ομάδα του είναι υπό διάλυση, ότι τα μέλη της καταγγέλλουν ο ένας τον άλλον, ότι υπάρχει ήδη διαγραφή του ενός από τα τέσσερα μέλη, ότι οι Αντιδήμαρχοί του καταψηφίζουν στα Δημοτικά Συμβούλια τις εισηγήσεις του (σε αντίθεση με την υπεύθυνη αντιπολίτευση), γεγονότα  που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στη διάλυση του Δήμου.

“Ξέχασε επίσης ο κ. Δήμαρχος να αναφέρει ότι τα έργα που παρουσίασε σχεδιάστηκαν, μελετήθηκαν, αδειοδοτήθηκαν, εντάχθηκαν σε προγράμματα και εξασφαλίστηκαν οι απαιτούμενες χρηματοδοτήσεις από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, και είναι έργα τα περισσότερα από τα οποία ο κ. Δήμαρχος, ως Επικεφαλής της προηγούμενης Μείζονος Αντιπολίτευσης, είχε καταψηφίσει”

 

Ας του θυμίσουμε λοιπόν πιο συγκεκριμένα:

ΕΡΓΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ»

 • Έργα βελτίωσης της πρόσβασης σε γεωργική γη και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, προϋπολογισμού 699.950 €. Ημερομηνία ένταξης: 30/10/2018, Ημερομηνία δημοπράτησης: 19/8/2019.
 • Επισκευή, συντήρηση σχολικών κτιρίων και αύλειων χώρων, προϋπολογισμού 40.000 €. Ημερομηνία ένταξης: 3/8/2018
 • Προμήθεια τοποθέτησης εξοπλισμού για αναβάθμιση παιδικών χαρών, προϋπολογισμού 230.000 €. Ημερομηνία ένταξης: 28/8/2018
 • Αντικατάσταση εξωτερικών δικτύων ύδρευσης Δ.Ε Λεύκτρου (Πύργος-Πλάτσα), προϋπολογισμού 621.135 €. Ημερομηνία ένταξης: 9/7/2018. Ημερομηνία δημοπράτησης: 19/8/2019
 • Προμήθεια μηχανήματος έργου, ενός καλαθοφόρου οχήματος και ενός συστήματος εντοπισμού βλαβών στα δίκτυα ύδρευσης, προϋπολογισμού 209.150 €. Ημερομηνία ένταξης 13/8/2018. Ήδη αυτή η προμήθεια έχει γίνει.

 

ΕΡΓΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «LEADER»

 • Ανάπλαση πεζοδρομίων Καρδαμύλης, προϋπολογισμού 285.000 €.
 • Ανάπλαση πλατείας Κάτω Χώρας Μηλέας, προϋπολογισμού 88.000 €.

Υποβλήθηκαν οι προτάσεις  τον Αύγουστο του 2018, και τα έργα αξιολογήθηκαν θετικά και εντάχθηκαν.

 

ΕΡΓΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΧΩΡΙΚΗΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ «ΟΧΕ»

 Ευχάριστη έκπληξη η παραδοχή από τον κ. Δήμαρχο ότι οι μελέτες που υποβλήθηκαν στο πρόγραμμα αυτό ήταν έργο της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής.   Επειδή όμως, όπως είπε και ο ίδιος, πρώτη φορά θα εισρεύσουν στην περιοχή μας τόσα χρήματα, ας δούμε ένα σύντομο ιστορικό:

Η όλη προσπάθεια ξεκίνησε μέσω της πρότασης που υποβάλαμε το καλοκαίρι του 2016 από κοινού με το Δήμο Ανατολικής Μάνης και τον Δήμαρχο κ. Ανδρεάκο, πρόταση ποσού 12.100.000 €. Η πρόταση αυτή κατέδειξε τον κοινό χαρακτήρα των δύο Δήμων και την ανάγκη αντιμετώπισης της Μάνης ως μιας ενιαίας περιοχής, ικανής να εκπληρώσει τους όρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τα Χωρικά χρηματοδοτικά προγράμματα. Η στρατηγική εκπόνησης του προγράμματος στην οποία περιλαμβάνονται όλα τα έργα των οποίων τις  μελέτες  είτε είχαμε έτοιμες, είτε εκπονούσαμε, ψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο του 2018 (απόφαση 232/2018, ΑΔΑ: ΩΚΟ7Ω9Χ-ΙΔΓ).

Η πρόταση εγκρίθηκε από την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Έκτοτε, ο ρυθμός της διαδικασίας καθορίζεται από την  Περιφέρεια Πελοποννήσου.

 

ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΤΑΘΕΙ ΚΑΙ ΕΝΤΑΧΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΝΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ Α΄ΦΑΣΗ ΤΗΣ ΟΧΕ

Πέραν των έργων αυτών η προηγούμενη Δημοτική Αρχή είχε δημοπρατήσει και ήταν σε εξέλιξη τα παρακάτω έργα:

 • Ανάπλαση πλατείας Ξανθιάνικων Τ.Κ Μηλέας, προϋπολογισμού 93.000 €
 • Ανάπλαση πλατείας Πύργου, προϋπολογισμού 56.000 €
 • Αποκατάσταση πολιτιστικού κέντρου Στούπας, προϋπολογισμού 59.999 €
 • Αποκατάσταση αγροτικού και δημοτικού οδικού δικτύου, προϋπολογισμού 120.256 €.

“Δύο χρόνια μετά τα έργα αυτά έχουν βαλτώσει. Γιατί;”

 

Όσον αφορά αυτά που ανέφερε ο κ. Δήμαρχος σχετικά με την ύδρευση θα του συστήσουμε να κάνει μια επίσκεψη στα χωριά για να διαπιστώσει τα τεράστια προβλήματα που υπάρχουν τόσο στην παροχή όσο και στην ποιότητα του νερού,  θα ήταν δε χρήσιμο για το Δήμο αλλά και για τον ίδιο να ακούσει επιτέλους τους Προέδρους και τους Εκπροσώπους των Τοπικών Κοινοτήτων και να συνεργαστεί μαζί τους σχετικά με το θέμα αυτό.

Εμείς δεν θέλουμε να ασκήσουμε κριτική στο θέμα αυτό γιατί πιστεύουμε ότι αποτελεί το πιο δύσκολο κομμάτι στη λειτουργία του Δήμου.

Όμως από την τοποθέτηση του κ. Δημάρχου προκύπτουν κάποια ερωτηματικά.

Με έκπληξη ακούσαμε τον κ. Δήμαρχο να αναφέρει ότι ο τομέας ύδρευσης του Δήμου δεν απασχολεί μόνιμο προσωπικό και ως εκ τούτου είναι αναγκασμένος να προχωρά σε «επιστράτευση» εθελοντών για διάφορες υδραυλικές εργασίες.

Μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων της νέας δημοτικής αρχής, στην ύδρευση απασχολούνταν δύο υπάλληλοι, ο ένας με ειδικότητα υδρονομέα και ο άλλος με άτυπη απόσπαση εδώ και δεκαετίες από τον τομέα καθαριότητας, όπου υπαγόταν. Τι ακριβώς συνέβη και οι δύο αυτοί υπάλληλοι αποχώρησαν από την ύδρευση;

Κατά δήλωση του κ. Δημάρχου η ομάδα εθελοντών προχώρησε σε επέκταση του δικτύου ύδρευσης κατά 8.700 μέτρα.

“Δεν γνωρίζει ο κ. Δήμαρχος ότι οι επεκτάσεις δικτύων αποτελούν έργα και ως τέτοια χρειάζονται μελέτες, διαγωνισμούς ή αναθέσεις και επίβλεψη μηχανικού;”

Ανέφερε επίσης ότι η ομάδα εθελοντών προχώρησε σε συντηρήσεις αντλιοστασίων. Για ποιο λόγο; Δεν ήταν σε ισχύ η ετήσια σύμβαση  ποσού 20.000 € με τον συντηρητή των αντλιοστασίων Αβίας και Λεύκτρου;

“Δύο χρόνια τώρα δεν έχει γίνει καταμέτρηση της κατανάλωσης νερού στα χωριά του Δήμου”

Όμως η πληρωμή των λογαριασμών του νερού αποτελεί βασικό και απαραίτητο έσοδο  για την εύρυθμη λειτουργία του Δήμου. Γιατί;

Ο κ. Δήμαρχος παρέλειψε να αναφερθεί στο θέμα που είχε κάνει σημαία του στις δύο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις και δεν είναι άλλο από το νερό της γεώτρησης της Γονάτσας που θα έλυνε το πρόβλημα υδροδότησης του Δήμου και, παρότι γνώριζε από την πρώτη στιγμή ότι το νερό είναι ακατάλληλο (βασικά λόγω της ύπαρξης μολύβδου σε αυτό), προχώρησε σε νέα δοκιμαστική άντληση, ζημιώνοντας το Δήμο κατά 5.000 €, πλέον ΦΠΑ.

“Κλείνοντας θέλω για μια ακόμη φορά να επισημάνω ότι εμείς, πιστοί στις αρχές και στις απόψεις μας, δηλώνουμε ότι θα στηρίξουμε, όπως κάναμε μέχρι σήμερα, όλες τις προσπάθειες που γίνονται προς τη σωστή κατεύθυνση και θα βάλουμε πλάτη, όπου χρειάζεται, για να μην μπει ο Δήμος μας πάλι σε νέες περιπέτειες”.

 

Μ.Π.

Μαραμπέας: “Ο Γιαννημάρας συνεχίζει την παραπληροφόρηση και την οικειοποίηση έργων της προηγούμενης δημοτικής αρχής”
To Top