ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Μαντάς σε τηλεδιάσκεψη για Ελιά Καλαμών: «Με ΠΟΠ και ΠΓΕ η Ελλάδα μπορεί να κυριαρχήσει»

Ευρεία τηλεδιάσκεψη για την Ελιά Καλαμών και την ΠΟΠ “Ελιά Καλαμάτας” πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 18/12/2020 το απόγευμα με τη συμμετοχή πολλών φορέων, εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης και εκπροσώπων των κομμάτων.

Η τηλεδιάσκεψη οργανώθηκε από το Επιμελητήριο Λακωνίας σε συνεργασία με τα Επιμελητήρια Μεσσηνίας, Αρκαδίας, Αιτωλοακαρνανίας και Φθιώτιδας και συμμετείχαν εκτός από τους Προέδρους των αντίστοιχων Επιμελητηρίων, όλοι οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ από τους νομούς Λακωνίας, Φθιώτιδας και Αιτωλοακαρνανίας, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, οι Δήμαρχοι Σπάρτης, Αγρινίου και άλλων πόλεων, όπως και οι Πρόεδροι Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών και Συλλόγων Ελιάς των παραπάνω νομών.

Ο νομός Μεσσηνίας εκπροσωπήθηκε από τον βουλευτή Μεσσηνίας Περικλή Μαντά, τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Βαγγέλη Ξυγκώρο, τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Καλαμάτας Γιώργο Φάβα, τον Αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή της «Ένωσης Μεσσηνίας» Γιάννη Πάζιο και τον Πρόεδρο του ΣΥΜΕΠΟΠ Σταύρο Αδαμόπουλο.

Η τηλεδιάσκεψη διήρκεσε περισσότερο από τρεις ώρες και δόθηκε η δυνατότητα να ακουστούν όλες οι απόψεις σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι για την Ελιά Καλαμών και την ΠΟΠ “Ελιά Καλαμάτας”.

Μεγάλο μέρος της συζήτησης αφιερώθηκε στο μείζον πρόβλημα που έχει ανακύψει με την απόφαση που έλαβε το 2018 ο τότε υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ Βαγγέλης Αποστόλου, αναφορικά με τη χρήση του όρου “Kalamata Olives” ως συνώνυμου της ποικιλίας Καλαμών.

Από την πλευρά του ο κ. Μαντάς είχε την ευκαιρία να αναλύσει διεξοδικά τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η απόφαση Αποστόλου, τονίζοντας τη σημαντική πτώση της τιμής της ελιάς Καλαμών, ακόμα και πριν την έλευση της πανδημίας του κορωνοϊού, τη μείωση των ελληνικών εξαγωγών και μεριδίων σε παραδοσιακά «δυνατές» αγορές και την αντίστοιχη αύξηση των εξαγωγών από χώρες όπως η Αίγυπτος και η Τουρκία που απρόσκοπτα πλέον κάνουν την χρήση του ονόματος “Kalamata” για τα δικά τους προϊόντα ελιάς. Κατά τον κ. Μαντά, το ζήτημα υπερβαίνει τα στενά τοπικά όρια κάθε νομού και για τον λόγο αυτό ο κοινός στόχος όλων πρέπει να είναι η ενδυνάμωση του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών προϊόντων Ελιάς Καλαμών.

Ο βουλευτής Μεσσηνίας επίσης παρουσίασε τον οδικό χάρτη με τον οποίο μπορεί να επιτευχθεί ο παραπάνω στόχος, ο οποίος βασίζεται στην προστασία του μεγαλύτερου πλεονεκτήματος που διαθέτουν τα ελληνικά προϊόντα και είναι ο όρος “Καλαμάτα”. Για τον λόγο αυτό είναι απαραίτητο να υπάρξει καθολική προστασία της ΠΟΠ “Ελιάς Καλαμάτας” με ταυτόχρονη αυστηρή τήρηση της νομιμότητας, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να δρομολογηθεί η τροποποίηση και ο εκσυγχρονισμός των προδιαγραφών της ΠΟΠ, να πραγματοποιηθεί διεύρυνσή του στους όμορους νομούς, ώστε να αντιπροσωπεύει άνω του 60% της ελληνικής παραγωγής, καθώς και να διαμορφωθεί εθνική ταυτότητα για κάθε ελληνική ελιά Καλαμών μέσω μιας νέας ονομασίας ΠΓΕ (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη). Κλείνοντας ο κ. Μαντάς τόνισε ότι είναι βαθιά πεποίθησή του ότι με την προστασία της υφιστάμενης ΠΟΠ και την ανάδειξη μιας ισχυρής ΠΓΕ, η ελληνική ελιά μπορεί να κυριαρχήσει στις διεθνείς και ευρωπαϊκές αγορές.

Μαντάς σε τηλεδιάσκεψη για Ελιά Καλαμών: «Με ΠΟΠ και ΠΓΕ η Ελλάδα μπορεί να κυριαρχήσει»
To Top