Μεσσηνία off road

Μάνη: Στο μαγευτικό σπήλαιο Βατσινίδη

Το Σπήλαιο Βατσινίδη στη Μεσσηνία - 40 χλμ από την Καλαμάτα - βρίσκεται κοντά στο χωριό ΝέοΠροάστιο, μετά την Καρδαμύλη.
Είναι ένα εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς ενάλιο σπήλαιο, με δύο εισόδους προστατευμένες από λιθότοιχους, για τη προστασία των κατοίκων που κατέφευγαν σε αυτό.

Το Σπήλαιο Βατσινίδη έχει δύο κύριους θαλάμους, όπου βρίσκονται μεγάλες λίμνες από θαλασσινά νερά και συνδέονται μεταξύ τους με διάδρομο. Υπάρχουν και άλλοι μικρότεροι θάλαμοι, επίσης με λιμνούλες.
Ο πρώτος θάλαμος έχει διαστάσεις 31×66 μέτρα, ενώ καλύπτεται από λίμνη 16×52 μέτρα. Ένας «φεγγίτης» αφήνει το φως του ήλιου να περάσει, δημιουργώντας μοναδικές εικόνες. Λιμναίος διάδρομος οδηγεί στο δεύτερο θάλαμο του Σπηλαίου Βατσινίδη, διαστάσεων 36×55 μέτρων, που διαθέτει δύο λίμνες.
Στις λίμνες του Σπηλαίου Βατσινίδη παρατηρήθηκαν επιπεδωμένες επιφάνειες σαν αποβάθρες και τοίχοι από ξερολιθιά, σκεπασμένες από σταλακτιτικό διάκοσμο που μαρτυρούν την παλαιότατη εγκατάσταση ανθρώπων μέσα στο σπήλαιο, που είναι συνολικής έκτασης 2.400 τ.μ. – 1.100 τ.μ. είναι αυτά που καλύπτονται από θαλασσινά νερά.

Το ενάλιο σπήλαιο του Βατσινίδη, στο Προάστιο της Έξω Μάνης, βρίσκεται σήμερα στην κορυφή των εναλίων σπηλαίων της χώρας, τόσο από πλευράς μεγέθους, όσο και από άποψη σπουδαιότητας, που παρουσιάζει τεράστιο ανθρωπολογικό ενδιαφέρον.

Πού βρίσκεται;
Με κατεύθυνση από Στούπα προς Καρδαμύλη πάνω στο κεντρικό παραλιακό δρόμο και αφού περάσουμε το μεγάλο γεφύρι στην παραλία του Φονέα, περνάμε ένα μικρότερο γεφυράκι (σε απόσταση 100-200 μ.) και σταματάμε αμέσως μετά σε ένα μικρό πλάτωμα που υπάρχει στην αριστερή πλευρά του δρόμου από την πλευρά της θάλασσας, με προσοχή.

Βρισκόμαστε σχεδόν πάνω από το σπήλαιο.
Απαραίτητο είναι να έχουμε μαζί μας φακό και σταθερά παπούτσια.
Αν η εποχή το επιτρέπει, καλό επίσης είναι να έχουμε μαγιό και πετσέτα μπάνιου...
Από το πλάτωμα που θα έχουμε παρκάρει, θα πάρουμε το μονοπατάκι που κατεβαίνει παράλληλα με το γεφυράκι προς τα κάτω με κατεύθυνση προς την θάλασσα.
Παλιότερα το μονοπάτι ήταν πιο δύσβατο, τώρα είναι πιο καθαρό, αλλά εξακολουθεί να θέλει προσοχή στο περπάτημα...
Σε μικρή απόσταση κατεβαίνοντας, θα βρούμε μια μικρή διχάλα στο μονοπάτι.
Πάμε δεξιά, προς το βράχο και τα δέντρα, όχι προς τη θάλασσα.
Φτάνουμε σε μια ελιά...
Αρχικά δεν φαίνεται είσοδος σπηλαίου, αλλά στη ρίζα της ελιάς προς την βάση του βράχου, θα δούμε ...μια τρύπα.
Αρχικά είναι δύσκολο να το προσεγγίσουμε, αλλά μετά τα μάτια συνηθίζουν και αρχίζουμε να βλέπουμε καλύτερα.
Επιπλέον, προσεγγίζουμε και το φυσικό φως που μπαίνει από την πάνω είσοδο του σπηλαίου και η κατάβαση είναι πιο ομαλή.
Φτάνοντας στη μέση του σπηλαίου έχουμε πίσω μας την αρχική είσοδο που κατεβήκαμε.
Πάνω από αυτή τη λιμνούλα βρίσκεται η δεύτερη είσοδος, που επιτρέπει στο φυσικό φως να μπαίνει στο σπήλαιο και να χαρίζει μαγικές εικόνες καθώς λαμπυρίζει στο νερό...

Υπάρχει και τρίτη είσοδος, αλλά μόνο από τη πλευρά της θάλασσας με κατάδυση.
Επίσης, εσωτερικά από τη λίμνη υπάρχει δίοδος πού οδηγεί σε δεύτερο σπήλαιο, επιπλέον του αρχικού.
Λοιπόν, αν η εποχή το επιτρέπει, μπορούμε να κάνουμε ...μπάνιο.
Τα νερά είναι καθαρά, γιατί επικοινωνεί η λιμνούλα με τη θάλασσα και η εμπειρία του μπάνιου κάτω από το φως μέσα στο σπήλαιο είναι...αξέχαστη.
Η ώρα της επίσκεψης μας είναι σημαντική, για να πετύχουμε το γύρισμα του ήλιου την ώρα που ευθυγραμμίζεται με την πάνω είσοδο του σπηλαίου.
Αυτό γίνεται μετά το μεσημέρι - νωρίς το απόγευμα, εξαρτάται βέβαια και από την εποχή.

ΜΕ ΠΡΟΣΟΧΗ ΚΑΙ ΣΕΒΑΣΜΟ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΑ ΣΠΗΛΑΙΑ-ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΙ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΜΕ

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του 2407 Kardamili Mountain Activities, Γιάννη Αβραμέα, που μίλησε στο MessiniaLive, η επίσκεψη στο Σπήλαιο πάντα πρέπει να γίνεται με προσοχή και σεβασμό στον χώρο του σπηλαίου αλλά και στα έμβια όντα που κατοικούν εκεί, όπως οι νυχτερίδες. Οι νυχτερίδες και οι οργανισμοί που ζουν στα σπήλαια  είναι εξαιρετικά ευαίσθητα στο στρες και στο δυνατό φώς (φλας) καθώς και στους θορύβους,  με αποτέλεσμα να διαταράσσεται η ισορροπία του ανοσοποιητικού τους συστήματος, να αρρωσταίνουν εύκολα και πολλές φορές εάν το στρες είναι επαναλαμβανόμενο να πεθαίνουν μαζικά έπειτα απο κάποιο διάστημα.

Ακόμα και η λάθος χρήση του φακού κεφαλής καθώς και ο τρόπος με τον οποίο κινούμαστε μέσα σε ένα σπήλαιο, είναι καθοριστικής σημασίας για την υγεία αυτών των πληθυσμών  που ζουν στο σπήλαιο.
Οι φακοί και τα φλας, καθώς και τα τοξικά που απελευθερώνονται από το κάπνισμα και η σταθερότατη θερμοκρασία που μεταβάλεται από την μαζική επισκεψιμότητα στα σπήλαια είναι παράγοντες που επηρεάζουν τα χρώματα και την υφή πετρωμάτων σταλαγμιτών- σταλακτιτών και την ζωή και ισορροπία των σπηλαίων γενικότερα.
Η όποια φθορά ή αλλοίωση απο λάθος συμπεριφορές μέσα στο σπήλαιο είναι μη αναστρέψιμες.
Οι σπηλιές αποτελούν ένα ιδιαίτερο και ευαίσθητο οικοσύστημα. 
Δεν είναι απαγορευτικό να κινηθούμε μέσα σε ένα σπήλαιο, απλά θα πρέπει να θυμόμαστε και να εφαρμόζουμε κάποιους κανόνες προκειμένου να μην το επιβαρύνουμε στο ελάχιστο, μας συμβουλεύει ο Γιάννης Αβραμέας.
Eπίσης σε οποιεσδήποτε περιηγήσεις μας  σε περιοχές που δεν γνωρίζουμε, καλό είναι να έχουμε πάντα μαζί μας οδηγό-γνώστη της περιοχής, ώστε και τα ατυχήματα να αποφεύγονται- αφού υπάρχει επαγγελματική καθοδήγηση- απολαμβάνοντας τις ομορφιές του τόπου μας,  πάντοτε με σεβασμό στο φυσικό τοπίο και το οικοσύστημά του.

Διάβασε κι αυτό
http://olameliladistimani.blogspot.gr/2014/08/blog-post_17.html

Μάνη: Στο μαγευτικό σπήλαιο Βατσινίδη

Δημοφιλέστερα

To Top