ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

O Μακρόν με 100 γάλλους επιχειρηματίες στην Αθήνα-Βαριά επιχειρηματικά ονόματα τον “υποδέχονται”

Έντονο το ενδιαφέρον των Ελλήνων επιχειρηματιών, που θέλουν να συναντήσουν τον Γάλλο πρόεδρο. Γράφεται και σβήνεται η λίστα με τα ονόματα εκείνων, που θα βρεθούν με τον Εμμανουέλ Μακρόν, για να διερευνήσουν την προοπτική συνεργασιών στο πλαίσιο της επίσκεψής του.

Εκπρόσωποι του ελληνικού επιχειρείν στον χώρο της βιομηχανίας, του τουρισμού, της διατροφής, της κοσμετολογίας, των τραπεζών, της ναυτιλίας αλλά και στελέχη δημοσίων επιχειρήσεων που εμπλέκονται σε ιδιωτικοποιήσεις περιλαμβάνονται στην λίστα με τα “βαριά” ονόματα Ελλήνων που θα συναντηθούν με Γάλλους επιχειρηματίες, ώστε να διερευνήσουν την προοπτική συνεργασιών στο πλαίσιο της επίσκεψης του Εμανουέλ Μακρόν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η λίστα “γράφεται και σβήνεται” διαρκώς, καθώς το ενδιαφέρον εκπροσώπων μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων να δώσουν το “παρών” στις επαφές στο ίδρυμα “Νιάρχος”, που θα διοργανωθούν στο πλαίσιο της επίσκεψης Μακρόν στην Αθήνα είναι έντονο.

Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετές από τις εταιρείες που θα εκπροσωπηθούν στις διμερείς επιχειρηματικές επαφές είτε έχουν ήδη συνεργασία με αντίστοιχες γαλλικές εταιρείες, είτε σχεδιάζουν εδώ και καιρό τέτοιου τύπου συμπράξεις.
Επίσης, ενδιαφέρον έχει το ότι το “παρών” δίνουν και επικεφαλής δημοσίων εταιρειών, όπως ο Μανόλης Παναγιωτάκης της ΔΕΗ, ο Γιάννης Μπενίσης της ΕΥΔΑΠ, αλλά και ο Δημήτρης Ρούτος του ΟΛΘ -όπου ήδη μετέχουν Γάλλοι.

ΗΧΗΡΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

Μεταξύ άλλων, λοιπόν, με τους περίπου 100 Γάλλους επιχειρηματίες που, κατά πληροφορίες, θα συνοδεύουν τον Εμανουέλ Μακρόν στο ίδρυμα “Σταύρος Νιάρχος” το απόγευμα της Παρασκευής θα έχουν επαφές “βαριά” ονόματα του ελληνικού επιχειρείν, όπως οι: Γιώργος Περιστέρης εκ μέρους της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Νίκος Καραμούζης για την Eurobank, Μιχάλης Στασινόπουλος για τη ΒΙΟΧΑΛΚΟ, Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος για την ΤΕΜΕΣ, Παναγιώτη Ρουμελιώτης για την Τράπεζα Αττικής, Χρήστος Χαρπαντίδης εκ μέρους της εταιρείας “Παπαστράτος”, Πάνος Μοσχανδρέου εκ μέρους του ομίλου Κοπελούζου, Δημήτρης Βιδάκης για την εταιρεία “Κορρές”, Μανόλης Δομαζάκης από την Creta Farm, Βασίλης Ζαφειρόπουλος για την Dogma Gourmet, Βασίλης Μακιός εκ μέρους της Corrallia, Χάρης Μπρουμίδης για τη Vodafone , Νίκος Θεοδωρίδης για την “Αρχιρόδον”, Πάνος Παπαδόπουλος για την Forthnet, Νίκος Κοντός για την Raymetrics, Γιάννης Δοξαράς για την Warply, Πέτρος Σουκούλιας για την Prisma Electronics, αλλά και οι πρόεδροι του ΣΕΒ, Θόδωρος Φέσσας και της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Θόδωρος Βενιάμης.

LE FIGARO: ΠΑΝΣΤΡΑΤΙΑ ΓΑΛΛΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΓΑΛΛΟ ΠΡΟΕΔΡΟ

Ο Γάλλος πρόεδρος και η σύζυγός του Μπριζίτ θα επισκεφθούν επίσημα την Αθήνα σήμερα και οι Έλληνες ελπίζουν πολλά από αυτό, σημειώνει η εφημερίδα. Πέρα από την περιήγηση στον ιερό βράχο, στο Μουσείο Ακροπόλεως και στην Αρχαία αγορά, η επίσκεψη του προεδρικού ζεύγους της Γαλλίας είναι καθοριστική για την Αθήνα.
"Παρότι γίνεται πριν από τις γερμανικές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου, η Αθήνα υπολογίζει στη βοήθεια του Παρισιού για να ζητηθεί στις γερμανικές Αρχές ελάφρυνση του ελληνικού χρέους (180% του ΑΕΠ).
Ο Γάλλος πρόεδρος δεν θα ταξιδέψει μόνος. Θα συνοδεύεται από περίπου 10 επικεφαλής επιχειρήσεων των εταιρειών Total, Suez, EDF, Sanofi, Orpea, Bpifrance και Engie.
«Είναι τα πρώτα ονόματα της γαλλικής οικονομίας. Θέλουν να στείλουν μήνυμα ότι η Γαλλία θα συνοδεύσει την Ελλάδα στον δρόμο της ανάπτυξης και να την βγάλουν από τη μιζέρια» σχολιάζει ο Νίκος Βερνίκος, πρόεδρος του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου. Ο ίδιος μάλιστα εκφράζει την ικανοποίησή του γιατί οι επικεφαλής αυτών των επιχειρήσεων και όχι απλοί εκπρόσωποί της θα συνοδεύσουν τον Εμανουέλ Μακρόν.

Σημειώνεται ότι η Γαλλία διατηρεί, παρά την οικονομική κρίση, μεγάλο ενδιαφέρον για την Ελλάδα, τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Μεταξύ των επιχειρηματιών θα βρίσκεται και ο Nicolas Dufourcq, διευθυντής της Bpifrance -έρχεται μετά από ελληνικό αίτημα, αφού η Ελλάδα επιθυμεί να αποκτήσει τράπεζα επενδύσεων.
«Σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις, η Γαλλία αρχίζει να επιστρέφει στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι πριν από μερικά χρόνια κάποιες εταιρείες πλήρωσαν τα σπασμένα και εγκατέλειψαν τη χώρα, όπως το Carrefour, η Credit agricole και η Société générale.

Στο πλαίσιο του μεγάλου προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, η εταιρεία της Μασσαλίας CMA CGM υπέγραψε μόλις συμφωνία για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, σε κονσόρτιουμ με τη Γερμανία. Έτσι, αντίθετα με το λιμάνι του Πειραιά, το οποίο πέρασε σε κινεζικό έλεγχο, το λιμάνι της Θεσσαλονίκης παραμένει ευρωπαϊκό. Αυτό έχει στρατηγική σημασία για τη Γαλλία, η οποία θέλει να φρενάρει την επιθετικότητα του Πεκίνου στη νότια Ευρώπη.
Άλλες επιχειρήσεις, όπως η Suez και η EDF, είναι υποψήφιες για την εξαγορά των εταιρειών νερού και ηλεκτρισμού, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ και ΔΕΗ.
Όσο για την Total, ενδιαφέρεται για τις εξορύξεις πετρελαίου στο Ιόνιο και στη νότια Κρήτη.
Όλα αυτά επαρκούν στην Ελλάδα για να φθάσει τον στόχο των 1.9 δισ. ευρώ ιδιωτικοποιήσεων για το 2017; «Αναμφίβολα όχι, αλλά αυτό το επενδυτικό ενδιαφέρον στέλνει ένα μήνυμα στους διεθνείς επενδυτές για μια Ελλάδα, η οποία βγάζει το κεφάλι από το νερό» σχολιάζει ο Νίκος Βερνίκος.
«Από τις 24 Ιουλίου 2017 και μετά την επιτυχημένη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, η διεθνής κοινότητα δεν μας κοιτάζει πια με το ίδιο μάτι» προσθέτει.

Πηγή: Le Figaro, News247 απόδοση: ΑΜΠΕ

O Μακρόν με 100 γάλλους επιχειρηματίες στην Αθήνα-Βαριά επιχειρηματικά ονόματα τον “υποδέχονται”

Δημοφιλέστερα

To Top