Μάκιος Νάσος: Ο μοναδικός Έλληνας στον κόσμο που επιλέχτηκε από τον ΟΗΕ σε δωρεάν εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την Κυκλική Οικονομία και την Βιώσιμη Ανάπτυξη
O Μάκιος Νάσος, από την μεσσηνιακή εταιρεία “ΚΛΗΜΗΣ”, είναι ο μοναδικός Έλληνας, κι ένας από τους 328 που επιλέχτηκαν απ’ όλο τον κόσμο, σε πλήθος 3.000 αιτήσεων, σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα έξι (6) εβδομάδων, που παρέχετε δωρεάν μέσω του κολεγίου (United Nations System Staff College) που έχει θεσπίσει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (UN) για το ίδιο του το προσωπικό.
Ο τίτλος του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι: «Κυκλική Οκονομία και η Ατζέντα 2030».
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα επικεντρώνετε στην αξιοποίηση των αρχών της κυκλικής οικονομίας και σε συστημικές προσεγγίσεις για τη διερεύνηση τρόπων με τους οποίους μπορούμε να επανασχεδιάζουμε τα συστήματα, τα προϊόντα και τις υπηρεσίες μας ώστε να επιτύχουμε βιώσιμη ζωή για όλους, εντός των πλανητικών ορίων. Η Ατζέντα 2030 για την Βιώσιμη Ανάπτυξη, με τους 17 Στόχους και τους 169 υποστόχους υιοθετήθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2015, στο πλαίσιο της 70ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.
Το συγκεκριμένο κολέγιο του ΟΗΕ (United Nations System Staff College) προσφέρει έναν ισχυρό συνδυασμό υψηλής ποιότητας διαχείρισης γνώσης, εκπαίδευσης και συνεχούς μάθησης για το προσωπικό των Ηνωμένων Εθνών και τους εταίρους του. Είναι το βασικό ίδρυμα μάθησης για πολλούς οργανισμούς και επαγγελματίες που εργάζονται για την παροχή ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ειρήνης, ασφάλειας και ανάπτυξης. Ως κορυφαίος θεσμός μάθησης εντός του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών, το κολέγιο αυτό έχει μεταμορφώσει χιλιάδες σταδιοδρομίες μέσω καινοτόμων, σχετικών και πρωτοποριακών στρατηγικών μάθησης.
Το πρόγραμμα ξεκίνησε στις 26 Φεβρουαρίου 2024 και θα ολοκληρωθεί στις 5 Απριλίου 2024. Επιλέχτηκαν, όπως προαναφέραμε 328 υποψήφιοι από 88 χώρες σε παγκόσμια κλίμακα. To 59% είναι γυναίκες και το 41% άντρες, ενώ οι περισσότεροι συμμετέχοντες προέρχονται από τις Αραβικές Χώρες με ποσοστό 31,8% και ακολουθεί η Ασία του Ειρηνικού Ωκεανού με 18,7%, η Αφρική με την Δυτική Ευρώπη με ποσοστό 15%, Ανατολική Ευρώπη & Κεντρική Ασία με ποσοστό 9,2%, η Λατινική Αμερική και Καραϊβική με ποσοστό 6,7% και η Βόρεια Αμερική με ποσοστό 3,7%.
Το μεγαλύτερο ποσοστό των συμμετεχόντων, 30,2% προέρχεται από τον ιδιωτικό τομέα, το 18,8% είναι από το προσωπικό του ΟΗΕ, το 17,4% από την κοινωνία των πολιτών, ΜΚΟ και ακτιβιστικές οργανώσεις, το 16% είναι από κυβερνήσεις, το 12,2% από τον ακαδημαϊκό τομέα, τo 4,9% από διμερείς/πολυμερείς οργανισμούς ανάπτυξης και το 0,7% από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.