ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μάκαρης: Να πεζοδρομείται η Ναυαρίνου τις βραδινές ώρες τους καλοκαιρινούς μήνες

Την πρόταση για μερική πεζοδρόμηση της Ναυαρίνου το καλοκαίρι τις βραδινές ώρες πρότεινε στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας ο επικεφαλής της παράταξης “Ανοιχτός Δήμος-Ενεργοί Πολίτες” Μανώλης Μάκαρης, υποστηρίζοντας ότι η κίνηση αυτή θα βοηθήσει και τους επαγγελματίες της εστίασης να αναπτύξουν περαιτέρω τα τραπεζοκαθίσματά τους, με δεδομένο την υποχρεωτική τήρηση των αποστάσεων, αλλά θα δώσει ανάσα και στους πεζούς να κάνουν  με ασφάλεια τον περίπατό τους. Μια πρόταση που φαίνεται πως είναι επιβεβλημένη, δεδομένων των συνθηκών της μετα-καραντίνας εποχής, και αναμένεται να βρει πολλούς υπέρμαχους.

 

ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ “ΑΝΟΙΧΤΟΣ ΔΗΜΟΣ-ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ” ΜΑΝΩΛΗΣ ΜΑΚΑΡΗΣ

Πρόταση για δοκιμαστική μερική πεζοδρόμηση της οδού Ναυαρίνου τις βραδινές ώρες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες
Μετά την κρίση της πανδημίας και εν μέσω της συνακόλουθης οικονομικής κρίσης οι πόλεις θα πρέπει να εφαρμόσουν βιώσιμες πολιτικές και καινοτόμες δράσεις. Στο πλαίσιο αυτό καταθέτουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας την πρόταση για μερική πεζοδρόμηση της οδού Ναυαρίνου τις βραδινές ώρες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Η συγκεκριμένη κυκλοφοριακή ρύθμιση εφαρμόζεται επιτυχώς σε αρκετές παραλιακές πόλεις της χώρας. Ιδιαίτερα για την περίοδο που διανύουμε το προσδοκώμενο όφελος για την πόλη μεγιστοποιείται για τους ακόλουθους λόγους:

1. Δυνατότητα ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων με την τήρηση των προϋποθέσεων της πολιτείας
2. Απελευθέρωση περισσότερου δημόσιου χώρου προς τους πεζούς
3. Αποφυγή ατυχημάτων που οφείλονται στην συνύπαρξη της κυκλοφορίας των τροχοφόρων με την κίνηση των πεζών
4. Δυνατότητα προσέλκυσης εσωτερικού τουρισμού και τόνωση των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο χώρο

Απαραίτητη βεβαίως είναι και η σύμφωνη γνώμη του συλλόγου ιδιοκτητών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος αλλά και της Τροχαίας Καλαμάτας. Επειδή μάλιστα δεν υπάρχει κανένα επιπλέον κόστος για τον Δήμο καλούμε τη δημοτική αρχή και την επιτροπή ποιότητας ζωής να εξετάσουν άμεσα την συγκεκριμένη πρόταση.

 

Να υπενθυμίσουμε ότι ανάλογη πρόταση είχε κάνει και ο επικεφαλής της παράταξης “Καλαμάτα-Μπροστά”, Βασίλης Κοσμόπουλος, εν μέσω όμως καραντίνας, για περισσότερο χώρο άθλησης στους πεζούς. Πρόταση που τότε σκόνταψε στην άρνηση της Δημοτικής Αρχής Καλαμάτας, λόγω των περιοριστικών μέτρων κυκλοφορίας.

Πλέον οι συνθήκες είναι διαφορετικές, μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων και επιβάλλεται η Δημοτική Αρχή  εν όψει καλοκαιριού να εξετάσει την πεζοδρόμηση της παραλιακής οδού, μετατρέποντας την παραλιακή ζώνη σε περιοχή περιπάτου, διασκέδασης και άθλησης, και γαστρονομικού τουρισμού, όπου οι επισκέπτες θα κινούνται με ασφάλεια και χωροταξικά θα δοθεί περισσότερος χώρος στους επαγγελματίες της εστίασης, ώστε να εξυπηρετούν περισσότερο  κόσμο καλύτερα και με ασφάλεια. Προϋπόθεση, να εξασφαλίσει ο δήμος χώρους στάθμευσης, για τους εκατοντάδες που θα κατευθυνθούν προς την παραλία.

Μαίρη Περδικέα

Μάκαρης: Να πεζοδρομείται η Ναυαρίνου τις βραδινές ώρες τους καλοκαιρινούς μήνες
To Top