ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μάκαρης: “Ο Δήμαρχος απηύθυνε κάλεσμα αποστασίας προς τους δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης”

“Το επόμενο δεκαήμερο θα δούμε κάποιες προσθήκες στη δημοτική αρχή, κυρίως από ανεξάρτητους συμβούλους. Η διεύρυνση δεν πρέπει να γίνει γιατί πρέπει, αλλά γιατί αξίζει” δήλωσε χθες απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους ο Δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος. Αυτή ακριβώς η προαναγγελία του Δημάρχου, κατά τη διάρκεια του απολογισμού της δημοτικής αρχής, ήταν που πυροδότησε αντιδράσεις στην παράταξη του Μανώλη Μάκαρη, που τον κατηγορεί για “προσκλητήριο αποστασίας” και ζητά από τις υπόλοιπες παρατάξεις της αντιπολίτευσης “να καταδικάσουν τη συγκεκριμένη πρακτική” του Δημάρχου. Όπως επισημαίνει ο Μανώλης Μάκαρης,  “στόχος του δημάρχου είναι η αποδυνάμωση των αντιπολιτευτικών φωνών”.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ “ΑΝΟΙΧΤΟΣ ΔΗΜΟΣ-ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ”, ΜΑΝΩΛΗΣ ΜΑΚΑΡΗΣ

“Πρόσκληση αποστασίας από τον δήμαρχο Καλαμάτας προς συμβούλους παρατάξεων της αντιπολίτευσης”

“Οι αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 διενεργήθηκαν με βάση το νόμο 4623/2019 (νόμος Κλεισθένης) ο οποίος καθιέρωσε την απλή αναλογική η οποία παρέχει ουσιαστικά την δυνατότητα επακριβούς αποτύπωσης της τοπικής κοινωνίας στο Δημοτικό Συμβούλιο εξασφαλίζοντας αναλογική εκπροσώπηση των δημοτικών παρατάξεων.

Οι πολλαπλές- εκ των υστέρων – ριζικές τροποποιήσεις του συγκεκριμένου νόμου επέφεραν όχι μόνο αναδρομική αλλοίωση της βούλησης του εκλογικού σώματος αλλά του τρόπου διοίκησης των Δήμων. Έτσι, με πρόσχημα την «κυβερνησιμότητα» των Δήμων, οι τροποποιήσεις Θεοδωρικάκου προσέδωσαν δοτή δημαρχιακή πλειοψηφία στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου των Δήμων και στις κρίσιμες επιτροπές αυτών (Οικονομική Επιτροπή και Επιτροπή Ποιότητας Ζωής) οι οποίες προικίστηκαν με υπερεξουσίες αφού εκχωρήθηκαν σε αυτές ξεκάθαρες και βαρύνουσας σημασίας αρμοδιότητες από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Ο δήμαρχος Καλαμάτας – ακολουθώντας την προσφιλή τακτική αρκετών δημάρχων- προχωρά ένα βήμα πιο πέρα θέλοντας να ελέγξει και το Δημοτικό Συμβούλιο.

“Απηύθυνε κάλεσμα αποστασίας προς τους δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης -προσφέροντάς τους μάλιστα και θέσεις διοίκησης – με σκοπό τον πλήρη έλεγχο και του Δημοτικού Συμβουλίου”.

“Είναι πλέον «ηλίου φαεινότερον» ότι ο κος Βασιλόπουλος ποτέ δεν είχε ως σκοπό την εποικοδομητική συνεργασία των δημοτικών παρατάξεων αλλά στόχευσε και στοχεύει στην αποδυνάμωση των υγιών αντιπολιτευτικών φωνών”.
Η παράταξή μας «Ανοιχτός Δήμος Ενεργοί Πολίτες» καταδικάζει απερίφραστα την συγκεκριμένη πρακτική του δημάρχου Καλαμάτας που οδηγεί στην αποψίλωση της δημοκρατίας σε τοπικό επίπεδο. Όλες οι δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης οφείλουν να καταδικάσουν παρομοίως την συγκεκριμένη πρακτική”, καταλήγει η ανακοίνωση Μάκαρη.

Η ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΘΥΜΟΙ

Ο δήμαρχος Καλαμάτας προανήγγειλε το επόμενο 10ήμερο συνεργασίες με ανεξάρτητους δημοτικούς συμβούλους, τις οποίες τις χαρακτήρισε “προσθήκες”. Που σημαίνει ότι ήδη έχουν γίνει οι διερευνητικές, ήδη έχουν γίνει συζητήσεις, και επίκειται η “προσάρτηση” ανεξάρτητων, ίσως και η ανεξαρτητοποίηση, η αυτομόληση κάποιων άλλων, που μέχρι πρότινος κάθονταν στα έδρανα της αντιπολίτευσης. Η αναφορά Μάκαρη σε “αποδυνάμωση των αντιπολιτευτικών φωνών” σε αυτό ακριβώς αναφέρεται. Δεν διευκρινίστηκε επίσης γιατί ο Δήμαρχος έδωσε αυτό το χρονικό περιθώριο. Τι θα αλλάξει άραγε σε δέκα μέρες;

Πάντα θα υπάρχουν πρόθυμοι…να προσφέρουν στο Δήμο Καλαμάτας. Αρκεί τα κίνητρα όσων εγκατέλειψαν την παράταξη με την οποία εξελέγησαν ή σκοπεύουν να κάνουν το άλμα από τη μια βάρκα στην άλλη, να κινηθούν ανιδιοτελώς, παράγοντας έργο, επιλύοντας προβλήματα και προσφέροντας στο Δήμο. Αυτό θέλουν οι δημότες, που μέχρι πρότινος τους παρακολουθούσαν να αντιπολιτεύονται τη δημοτική αρχή, και πλέον ετοιμάζονται να συνεταιριστούν. Επικοινωνιακoί τακτικισμοί με όρους πολιτικής επιβίωσης και προσωπικές φιλοδοξίες δεν χωρούν εδώ, και δεν συγχωρούνται από τους δημότες.

Μαίρη Περδικέα

Μάκαρης: “Ο Δήμαρχος απηύθυνε κάλεσμα αποστασίας προς τους δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης”
To Top