ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μάκαρης για Μαραθόλακκα: “Η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη-Δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα!”

Αυτοψία έκανε για ακόμα μια φορά η δημοτική παράταξη “Ανοιχτός Δήμος- Ενεργοί Πολίτες”, το πρωί της Τρίτης στη Μαραθόλακκα. Ο επικεφαλής της παράταξης Μανώλης Μάκαρης και οι δημοτικοί Σύμβουλοι της παράταξης βρέθηκαν στη Μαραθόλακκα και διαπίστωσαν ιδίοις όμμασι για ακόμα μια φορά ότι “τίποτα δεν έχει αλλάξει”, όπως είπαν χαρακτηριστικά.

“Η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη από την προηγούμενη φορά που είχαμε επισκεφτεί τη Μαραθόλακκα, αντίθετα με τις διαβεβαιώσεις που είχαμε”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Μανώλης Μάκαρης, και έκανε λόγο για διαχρονικό περιβαλλοντικό έγκλημα σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στην Μαραθόλακκα.

“ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ”

Για ακόμα μια φορά τέθηκε το μείζον ζήτημα υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων στη Μαραθόλακκα, που εκτός από το γεγονός ότι είναι απλήρωτοι δουλεύουν σε πολύ δύσκολες συνθήκες. “Ως προς την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα. Οι εργαζόμενοι είναι εκτεθειμένοι σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Βγαίνουν αέρια (μεθάνιο) που είναι επικίνδυνο για την υγεία, δεν υπάρχουν τουαλέτες, είναι πολύ χαμηλό το επίπεδο υγιεινής και ασφάλειας”, επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Μανώλης Μάκαρης.

Να σημειώσουμε ότι το θέμα με τις τουαλέτες έρθει και στο Δημοτικό Συμβούλιο και έχει συζητηθεί με τη δημοτική αρχή να θεωρεί τον ανάδοχο υπεύθυνο, καθώς έληξε η σύμβαση για τη χρήση χημικών τουαλετών με την αρμόδια εταιρεία…

“ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΣΩΣΤΑ Η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ”

Ο Μανώλης Μάκαρης υπογράμμισε το σοβαρό πρόβλημα με τις διαβρώσεις του εδάφους στην περιοχή, λέγοντας πως “για την αποκατάσταση της χωματερής δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα. Μεγαλύτερες είναι οι διαβρώσεις. Προφανώς δεν έγινε σωστά η αποκατάσταση. Δεν χρησιμοποιήθηκαν τα σωστά υλικά (άργιλος). Οφείλει ο ανάδοχος να κάνει πλήρη αποκατάσταση”.

ΤΑ ΔΕΜΑΤΑ ΜΕΤΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΕ ΧΩΡΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΛΗΡΟΙ ΤΙΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ

“Τα δέματα μεταφέρονται σε άλλο χώρο που δεν πληροί τις προϋποθέσεις. Γεωύφασμα δεν υπάρχει παντού. Τα δέματα είναι σχεδόν όλα σκισμένα και δημιουργούν μεγάλο περιβαλλοντικό πρόβλημα. Ούτε το 40% δεν έχει μεταφερθεί και η κατάσταση είναι σε αδιέξοδο”.

“ΣΕ ΑΘΛΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Ο ΧΩΡΟΣ ΜΕ ΤΑ ΟΡΓΑΝΙΚΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ”

“Επισκεφτήκαμε και την περιοχή των οργανικών. Εκεί είναι σε άθλια κατάσταση, σε συνθήκες σήψης, μαύρα υγρά κυλάνε προς το ποτάμι και η περιοχή εφάπτεται με δασική έκταση, πάρα πολύ επικίνδυνο για ενδεχόμενη πυρκαγιά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες”, δήλωσε ο Μανώλης Μάκαρης.

Ο επικεφαλής της Μείζονος Μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας αναφέρθηκε στο γεγονός ότι πλέον δεν λειτουργεί το εργοτάξιο, δεν γίνεται καμία απολύτως διαχείριση των απορριμμάτων, ενώ ο δεματοποιητής έχει υποστεί σημαντικές βλάβες λόγω του ότι είναι εκτεθειμένος στις καιρικές συνθήκες.
Το θέμα η παράταξη Μάκαρη το είχε φέρει στο Δημοτικό Συμβούλιο με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο να διαβεβαιώνει ότι θα έμπαινε στέγαστρο στο σημείο, αλλά και ότι ο δεματοποιητής είναι κατασκευασμένος για να αντέχει σε εξωτερικές συνθήκες.

“ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΒΑΡΟΣ ΣΤΗ ΔΙΑΛΟΓΗ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ”

Ο Μανώλης Μάκαρης επανέλαβε για ακόμα μια φορά ότι η δημοτική Αρχή Καλαμάτας θα πρέπει να δώσει βάρος στη διαλογή στην πηγή και στην Ανακύκλωση ώστε ο Δήμος να έχει εξοικονόμηση 1.000.000 ευρώ τον χρόνο, χωρίς να υπολογίζονται αυτά που θα κέρδιζε από την πώληση των ανακυκλώσιμων. Επίσης δήλωσε ότι όλα τα οργανικά θα πρέπει να μπαίνουν σε καφέ κάδους και να πηγαίνουν για κομποστοποίηση. Έτσι μειώνεται ο όγκος των απορριμμάτων. “Είναι άσχημο να βλέπεις εδώ πλαστικά που θα μπορούσαν να είναι στην ανακύκλωση”, τόνισε ο Μανώλης Μάκαρης. “Ο νέος νόμος για την ανακύκλωση βοηθάει προς την κατεύθυνση αυτή και πρέπει ο Δήμος Καλαμάτας να την ενεργοποιήσει”, συμπλήρωσε.

“ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΤΡΟΠΟΣ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΝ”

“Δεν μπορεί να υπάρχει εργαζόμενος απλήρωτος! Πρέπει να βρεθεί τρόπος οι εργαζόμενοι να πληρωθούν”, επεσήμανε ο Μανώλης Μάκαρης, ενώ χαρακτήρισε απαράδεκτες τις συνθήκες εργασίας τους.
“Για το θέμα των εργαζομένων ο Δήμος έχει κάνει παρακράτηση χρημάτων από τον ανάδοχο. Είναι απαράδεκτο οι εργαζόμενοι εδώ και 3-4 μήνες να είναι απλήρωτοι και να μην έχουν πάρει απόλυση για να πάνε στο Ταμείο Ανεργίας. Ούτε απόλυση παίρνουν ούτε πληρώνονται. Ο Δήμος πρέπει αύριο το πρωί να λύσει το θέμα!”, επεσήμανε ο Δημήτρης Φαββατάς.

“Τώρα εντάθηκε το πρόβλημα, γιατί έχει σταματήσει εντελώς η διαχείριση. Η περιβαλλοντική βλάβη είναι πάρα πολύ μεγάλη. Και οικονομικά ασύμφορη όλη η ιστορία”.
Ο Μανώλης Μάκαρης επεσήμανε πόσο κοντά βρίσκεται ο σκουπιδότοπος με την κοίτη του Νέδοντα- μόλις 600 μέτρα και 6 χλμ από το κέντρο της Καλαμάτας,“το έδαφος δεν συγκρατεί τίποτα, με άμεση συνέπεια να μεταφέρονται τα στραγγίδια από τον Νέδοντα στη θάλασσα”. Όπως εξήγησε, τα πετρώματα της περιοχής είναι ασβεστολιθικά που σημαίνει πως απορροφούν όλα τα στραγγίδια.

Ο Μανώλης Μάκαρης ήταν ιδιαίτερα επικριτικός με το πρόβλημα της διαχείρισης των σκουπιδιών, την οποία έχει χαρακτηρίσει ως ψευτοδιαχείριση, καθώς “δίνονται σε εργολάβους 2.000.000 ευρώ ουσιαστικά για να ανακατεύουν τα σκουπίδια”,ενώ “το υπόλειμμα θάβεται”.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η παράταξη Μάκαρη πραγματοποιεί αυτοψία στη Μαραθόλακκα, προκειμένου να επιθεωρήσει πως γίνεται η διαχείριση των απορριμμάτων εκεί. Τα προβλήματα έχουν επισημανθεί πολλάκις από τον επικεφαλής της Μείζονος Μειοψηφίας και στο Δημοτικό Συμβούλιο, με τις απαντήσεις να μην είναι επαρκείς, και το πρόβλημα να επιδεινώνεται μετά και την επίσχεση εργασίας εκ μέρους των απλήρωτων εργαζομένων. Οι αρμόδιες Αρχές θα πρέπει να αναλάβουν δράση, ώστε να πάψουμε να είμαστε στο ίδιο έργο θεατές, τόσο ως προς την περιβαλλοντική επιβάρυνση, όσο και ως προς τους απλήρωτους εργαζόμενους.

Μ.Π.

To Top