MESSINIA PLUS

Μάκαρης: Χωρίς δημόσια διαβούλευση και με απευθείας ανάθεση σε εταιρεία ο σχεδιασμός για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821

Κριτική στη δημοτική αρχή Καλαμάτας για τον τρόπο που χειρίστηκε τον σχεδιασμό για τον  εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση, ασκεί ο επικεφαλής της παράταξης “Ανοιχτός Δήμος-Ενεργοί Πολίτες”, Μανώλης Μάκαρης. Κάνει λόγο για ατυχή ονομασία του προγράμματος ως “Καλαμάτα η επανάστασή μου”, αφού οπως λέει δεν αφορά μια ατομική υπόθεση αλλα μια συλλογική. Στηλιτεύει την απευθείας ανάθεση με απόφαση Δημάρχου του σχεδιασμού των εορτασμών σε εταιρεία που “ιδρύθηκε πριν ενα χρόνο” έναντι 24.800 ευρώ, χαρακτηρίζει ως συγκεχυμένο και όχι ξεκάθαρο το μήνυμα που εκπέμπεται, κυρίως όμως αντιδρά στον εξοβελισμό του Δημοτικού Συμβουλίου και των δημοτών από την όλη διαδικασία σχεδιασμού των εορτασμών, αφού το σχέδιο συντάχθηκε και κατατέθηκε τον Οκτώβριο, από τον Δήμαρχο στην Επιτροπή 2021, χωρίς να γνωρίζουν οι δημοτικοί σύμβουλοι το περιεχόμενο, και ήρθε προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο…

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΜΑΚΑΡΗΣ

Στην δύσκολη οικονομική συγκυρία που βρίσκεται η χώρα ο εορτασμός των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 θα πρέπει να ακολουθήσει το τρίπτυχο : «ποιότητα, συμμετοχή και αποτέλεσμα».
Δυστυχώς κατά την σύνταξη του επιχειρησιακού προγράμματος για το Καλαμάτα 2021 παρακάμφθηκε πολλαπλώς το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας αφού:

1. Με απόφαση δημάρχου έγινε απευθείας ανάθεση υπηρεσιών για την εκπόνηση επιχειρησιακού σχεδιασμού εν όψει του εορτασμού της επετείου των 200 χρόνων από το 1821 σε συγκεκριμένη εταιρεία που εδρεύει στην Ζήρια Αχαΐας και ιδρύθηκε προ έτους.

2. Δεν αξιοποιήθηκαν οι συνεργασίες με το Πανεπιστήμιο και το Διάζωμα για την δωρεάν σύνταξη αυτού του επιχειρησιακού προγράμματος. Παράλληλα δεν αξιοποιήθηκε το PLAN B για το Κ21 που ως γνωστόν έχει μείνει ανεκμετάλλευτο όλα αυτά τα χρόνια.

3. Στην συνέχεια απλώς γνωστοποιήθηκε το συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά δεν ετέθη σε ψηφοφορία παρ’ όλες τις πολλές αντιρρήσεις των παρατάξεων της αντιπολίτευσης.

4. Το συγκεκριμένο σχέδιο παρουσιάστηκε και εγκρίθηκε (υποδείχθηκε;) από την Επιτροπή Ελλάδα 2021 πριν την γνωστοποίησή του στο Δημοτικό Συμβούλιο.

5. Δεν έγινε καμία ανοιχτή διαβούλευση με τους φορείς της πόλης και τους κατοίκους.
Όσον αφορά στο συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο το οποίο -είναι ιδιαίτερα συγκεχυμένο και ετερογενές και δεν εκπέμπει ξεκάθαρο μήνυμα, απαραίτητο σύμφωνα με τους κανόνες του σύγχρονου marketing – προτείναμε κάποιες ουσιαστικές βελτιώσεις:

1. Καταρχάς όσον αφορά στον τίτλο «Καλαμάτα: Η επανάσταση μου». Ο συγκεκριμένος τίτλος είναι ατυχής αφού η επανάσταση δεν ήταν ατομική υπόθεση αλλά συλλογική. Κατά τη γνώμη μας θα έπρεπε να ήταν «Καλαμάτα: Η επανάστασή μας»

2. Να διοργανωθεί ένα επιστημονικό (δια ζώσης ή διαδικτυακό) συνέδριο σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο με θέμα την συμβολή της Καλαμάτας και της Μεσσηνίας στον Απελευθερωτικό Αγώνα στο οποίο να προσκληθούν επιστήμονες της ιστορίας, της τέχνης και της λαογραφίας. Παράλληλα θα πρέπει να δοθεί έμφαση και στην προεπαναστατική (ρόλος της Καλαμάτας και του Π.Μπενάκη στα Ορλωφικά) αλλά και την μετεπαναστατική (συμβολή της Καλαμάτας στη δημιουργία του νέου ελληνικού κράτους) περίοδο κατά τις οποίες η Καλαμάτα έπαιξε σημαντικό ρόλο.

3. Στο Forum διπλωματίας θα πρέπει να αξιοποιήσουμε τις πόλεις με τις οποίες έχει αδελφοποιηθεί η Καλαμάτα και τις μεσσηνιακές οργανώσεις της ομογένειας.

4. Και ενώ η αναζήτηση και ο επαναπατρισμός της Επιστολής «Προειδοποίησις προς προς τας Ευρωπαϊκάς Αυλάς» κρίνεται θετική, η εκ νέου συγγραφή επιστολής «προς τας Ευρωπαϊκάς αυλάς» είναι χωρίς αντικείμενο και αποτελεί προσβολή προς τους ήρωες της Επανάστασης που συνέταξαν την ιστορική Επιστολή.

5. Εφόσον υπάρξει η αναγκαία κρατική χρηματοδότηση καλό είναι να κατασκευαστεί το «Μουσείο της πόλης της Καλαμάτας» το οποίο θα παρουσιάζει την διαχρονική πορεία της πόλης από την αρχαιότητα μέχρι τώρα με έμφαση στην περίοδο πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από την επανάσταση του 1821 στο οποίο θα σκιαγραφούνται όχι μόνο τα ιστορικά γεγονότα αλλά και η πολιτιστική και κοινωνική ζωή των κατοίκων της. Τέτοια μουσεία αποτελούν στο εξωτερικό σημαντικό πόλο έλξης των επισκεπτών των αντίστοιχων πόλεων. Αντίθετα η πρόταση για «Μουσείο διπλωματίας» έχει περιορισμένες δυνατότητες λόγω του αντικειμένου το οποίο κάλλιστα θα μπορούσε να συμπεριληφθεί στο προτεινόμενο από εμάς «Μουσείο της πόλης της Καλαμάτας».

“Γενικώς θεωρούμε ότι ο εορτασμός για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση θα πρέπει να έχει ξεκάθαρο μήνυμα, να διοργανωθούν στοχευμένες εκδηλώσεις και δράσεις με ουσιαστικό περιεχόμενο και κυρίως να δημιουργηθούν υποδομές που θα μείνουν ως παρακαταθήκη στην Καλαμάτα”.

Μανώλης Μάκαρης
Ιατρός Καρδιολόγος
Επικεφαλής Δημοτικής Παράταξης «Ανοιχτός Δήμος-Ενεργοί Πολίτες»
ΜSc Τοπικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης

 

Η απόφαση του Δημάρχου Καλαμάτας στη Διαύγεια:

 

 

Διαβάστε και αυτά:

Στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας ζητούν να έρθει “Η Επανάστασή μου”: Κοινό αίτημα Μάκαρη, Οικονομάκου και Αντωνόπουλου

Kalamata My Revolution: Παρουσιάζεται απόψε τι έχει σχεδιάσει η Δημοτική Αρχή για τα 200 χρόνια από το 1821

Μάκαρης: Χωρίς δημόσια διαβούλευση και με απευθείας ανάθεση σε εταιρεία ο σχεδιασμός για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821
To Top